Κρίσιμη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου με φόντο την Αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας μετά το Ευρωπαϊκό “φιάσκο”.

Οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό», με τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, να είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την αποτυχία των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρούν έναν κοινό τόπο αντιμετώπισεις της Τουρκικής προκλητικότητας.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, με τις ΗΠΑ να έχουν ως στόχο να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ξεκαθάρισαν και μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια.

Επιπλέον, στις 23 Αυγούστου λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκία, ενώ το άνοιγμα της Βουλής μία ημέρα αργότερα θα δώσει τη δυνατότητα να επικυρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Στις κρίσιμες ημερομηνίες είναι το διήμερο 27 – 28 Αυγούστου το οποίο θα διεξαχθεί το άτυπο Συμβουλίο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Σύμφωνα δε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο χώρες φαίνεται πλέον, ότι λειτουργούν συντονισμένα σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας με σκοπό να την σύρουν σε διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα που δεν ευνοεί τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα. Αυτή η πολιτική της Γερμανίας επιβάλλεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανία, με τις τεράστιες επενδύσεις στην γείτονα χώρα,  αλλα και την μεγάλη διείσδυση των γερμανικών καταναλωτικών προϊόντων και όπλων στην Τουρκική αγορά των 83 εκκατομυρίων τούρκων.

Στα ύψη οι εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία το 2019

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε ερνηνεύοντας την Γερμανική συμπεριφορά στην προκειμένη κρίση, ότι ο τούρκος πρόεδρος πέρσι ειρωνεύτηκε τη Γερμανία για το μερικό εμπάργκο γερμανικών όπλων, που όμως δεν τον αγγίζει όπως χαρακτηριστικά είπε με τις πολλές εξερέσεις που τέθηκαν για την χώρα του, ενω παρά το “εμπάρκο” τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία αύξησε τις εξαγωγές όπλων για το 2019 προς την Τουρκία.