Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Ραγδαία η εξάπλωση σε δομές κλειστών πληθυσμών και πλοία, αλλά υπήρχε εξαρχής σχέδιο

image_print

Κορωνοϊός | Το σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης «επέλασης» του κορωνοϊού  σε κλειστές δομές παντός είδους. «Δεν είμαστε τυχεροί γι’ αυτό που συμβαίνει εδώ, απλώς εφαρμόζουμε τα μέτρα» υπογραμμίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πιθανές μεν εστίες της επιδημίας, αλλά χαρτογραφημένες και έτοιμες να διαχειριστούν την «επέλαση» του κορωνοϊού αποτελούν οι δομές με τους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς που υπάρχουν στην χώρα μας, από τις δομές για τους ηλικιωμένους μέχρι τις δομές για τους πρόσφυγες και από τα σωφρονιστικά καταστήματα και τον στρατό μέχρι τα πλοία.

Τον επιθετικό ρυθμό μετάδοσης (attack rate) του κορωνοϊού στους κλειστούς πληθυσμούς επιβεβαίωσαν (και) στους Έλληνες επιστήμονες τα θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα που καταγράφονται με σαρωτικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα καθώς και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει ελλιμενιστεί στον Πειραιά.

 

«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες “attack rate”, δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς από το protothema.gr αν αλλάζουν τα δεδομένα και ο σχεδιασμός με την έξαρση του κορωνοϊού που ενέσκηψε σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα έχει αναφερθεί θετικό κρούσμα σε δομή αστέγων καθώς και σε κλειστή δομή απεξάρτησης. Επισης, έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα σε στρατιωτικές μονάδες.

Όλες οι δομές που φιλοξενούν μικρές ή μεγαλύτερες ή και πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων, τους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς, θεωρούνται πιθανές εστίες επιδημίας. Και είχαν από την πρώτη στιγμή χαρτογραφηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της προετοιμασίας. Ο κ. Τσιόδρας έχει αναφερθεί στα κέντρα αποκατάστασης, τις δομές αστέγων, τις Μονάδες Φροντίδας για ηλικιωμένους, τις δομές χρόνιων πασχόντων και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να «αποκλειστεί» η είσοδος του κορωνοϊού και να προστατευθούν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές. «Γνωρίζαμε δύο πράγματα από την εξέλιξη της πανδημίας. Πρώτον, ότι ο ιός σε τέτοιες δομές μπορεί πάρα πολύ εύκολα να εξαπλωθεί. Δεύτερον, ότι σε αυτές τις δομές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πλάνο και πρόγραμμα δράσης» είπε ο κ. Τσιόδρας, με τα διεθνή δεδομένα να επιβεβαιώνονται δραματικά και στη χώρα μας, σε μεμονωμένες ευτυχώς περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στους κλειστούς πληθυσμούς της δομής προσφύγων και του πλοίου προσβλήθηκε μέσα σε δυο με τρεις εβδομάδες το 1/3 των πληθυσμών αυτών. Ενδεικτικά, κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό SARS-CoV-2. Ωστόσο, επισήμαναν οι ειδικοί ότι κανένα από τα 23 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.

Σε ό,τι αφορά τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, οι 119 ήταν θετικοί στον κορωνοιό, οι 259 αρνητικοί ενώ υπήρχαν και 2 ακατάλληλα δείγματα, που θα επανελεγχθούν από το Ινστιτούτο Παστέρ. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί σειρά μέτρων, όπως μεταξυ άλλων η καραντίνα στη Ριτσώνα και η ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση των επιβατών του πλοίου.

Μάλιστα, με αφορμή τα άμεσα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα αλλο πλοίο στο οποίο έχει εισβάλλει ο κορωνοϊός. «Ξέρετε όλοι για το “Diamond Princess”. Δεν έχετε ακούσει όμως για ένα πλοίο που αυτή τη στιγμή είναι έξω από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει παρόμοια θέματα και δεν το αφήνουν να ελλιμενιστεί και έχει μάλιστα και τρεις νεκρούς. Τα πλοία κατά κάποιο τρόπο επωάζουν τη νόσο η οποία διασπείρεται ταχύτατα σε αυτά και πρέπει να παίρνονται δραστικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε στην Ελλάδα» είπε ο καθηγητής.

Εκτός από την υλοποίηση δραστικών παρεμβάσεων στη Ριτσώνα και στο πλοίο για τον έλεγχο της μετάδοσης και τον «αποκλεισμό» του κορωνοϊού εντός των συγκεκριμένων χώρων, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη διάρκειας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για «λίγες ακόμη εβδομάδες». «Δεν είμαστε τυχεροί για αυτο που συμβαίνει στην Ελλάδα, για τα κρούσματα και τους λίγους θανάτους που καταγράφονται. Εφαρμόζουμε απλώς τα μέτρα» υπογράμμισε ο ειδικός, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά την καθοριστική επίδραση των μέτρων στην πορεία της επιδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος τέλος στη μεταδοτικότητα του ιού, μετέφερε μια συνομιλία που είχε με έναν ασθενή κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα». Τον ρώτησε πώς κόλλησε και εκείνος του απάντησε πως η μόνη του έξοδος ήταν για τη… λαϊκή αγορά. Με αυτό το παράδειγμα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έδειξε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πίστα Motocross Κρηνίδων: Ολοκληρώνεται το έργο ηλεκτροδότησης

image_print

Σημαντική αναβάθμιση αποκτά η πίστα Motocross των Κρηνίδων, καθώς ολοκληρώνεται το έργο της μόνιμης ηλεκτροδότησής της, δίνοντας τέλος στη χρήση γεννητριών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Το έργο αφορά τη σύνδεση της πίστας με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση μόνιμης παροχής χαμηλής και μέσης τάσης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.500 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτονται οι ανάγκες φωτισμού της πίστας, των χώρων εξυπηρέτησης και στάθμευσης, ενώ θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού χρονομέτρησης, των ανακοινώσεων, των αποδυτηρίων, του ιατρείου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διοργάνωση βραδινών αγώνων και ειδικών εκδηλώσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της αθλητικής εγκατάστασης.

Η ηλεκτροδότηση της πίστας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Αθλητικού Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κρηνίδων, καθώς αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής για πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις motocross.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπεράκτια αιολικά «μαμούθ» στο Θρακικό Πέλαγος – Σχέδιο για έργα ισχύος 600 MW

image_print

Το Θρακικό Πέλαγος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα συνολικής ισχύος 2,35 GW, με τη μεγαλύτερη επιμέρους ισχύ, 600 MW, να προβλέπεται για την περιοχή της Θράκης.

Η σχετική υπουργική απόφαση καθορίζει την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος ανά θαλάσσια ζώνη και τα ενδεικτικά σημεία σύνδεσης με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για το Θρακικό Πέλαγος, ως σημείο σύνδεσης προτείνεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Νέας Σάντας, ενώ η περιοχή προορίζεται να φιλοξενήσει και την πιλοτική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η δέσμευση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε, όταν ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα να μπορούν να συνδεθούν άμεσα στο δίκτυο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει τις ανεμολογικές, βυθομετρικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, το Θρακικό Πέλαγος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των περιοχών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον ενεργειακό ρόλο της Θράκης και να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία από τους πνιγμούς: Η πρόληψη σώζει ζωές

image_print

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και την αυξημένη προσέλευση πολιτών στις παραλίες, οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση για αυξημένη προσοχή, καθώς οι πνιγμοί εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας ανθρώπινων ζωών στο υδάτινο περιβάλλον.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας. Η επιλογή οργανωμένων παραλιών με ναυαγοσωστική κάλυψη, η συνεχής επίβλεψη των παιδιών, η αποφυγή κολύμβησης μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή βαριού γεύματος, καθώς και η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να μένουν ποτέ χωρίς επίβλεψη κοντά στο νερό, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας καλούνται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από το κολύμπι και να αποφεύγουν την είσοδο στη θάλασσα όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες.

Οι διασώστες υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση κινδύνου δεν επιχειρούμε διάσωση χωρίς τα κατάλληλα μέσα και εκπαίδευση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί σε κίνδυνο και ο διασώστης. Η άμεση ειδοποίηση του ναυαγοσώστη ή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Η ενημέρωση, η υπευθυνότητα και η τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας αποτελούν τα ισχυρότερα «όπλα» για την πρόληψη των πνιγμών. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ασφαλές για όλους, όταν η απόλαυση της θάλασσας συνοδεύεται από προσοχή και σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en