Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός | Υποψίες ότι μωρά κόλλησαν τον ιό στη μήτρα

image_print

Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν ότι τρία μωρά, τα οποία, αν και δεν ήταν θετικά στον κορονοϊό, λίγο μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομεία της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας στην Κίνα, είχαν αυξημένα αντισώματα για τον ιό.

Αν και οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι, υποψιάζονται ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να πέρασε στα έμβρυα μέσα στη μήτρα, κάτι που έως τώρα θεωρείτο ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί. Όμως, πρόκειται για μία απλή υποψία και όχι βεβαιότητα, καθώς οι ενδείξεις θεωρούνται ανεπαρκείς για να βγει οριστικό συμπέρασμα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι γιατροί του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Ουχάν, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» (Journal of American Medical Association), περιγράφουν την περίπτωση μίας γυναίκας που γέννησε αρκετές εβδομάδες μετά τη νοσηλεία της λόγω Covid-19.

Το κοριτσάκι της γεννήθηκε με καισαρική στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η μητέρα φορούσε μάσκα Ν95 και δεν κράτησε καθόλου στα χέρια της το μωρό, το οποίο αμέσως μπήκε σε καραντίνα, χωρίς να έχει συμπτώματα.

Όμως, δύο ώρες μετά τον τοκετό, οι εξετάσεις στο νεογνό έδειξαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων (IgM και IgM) έναντι του νέου κορονοϊού. Ενώ τα αντισώματα IgG μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, τα αντισώματα IgM είναι πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν τον πλακούντα. Επιπλέον, συνήθως εμφανίζονται τρεις έως επτά ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, κατά με τους Κινέζους γιατρούς. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η ανίχνευση αυτών των αντισωμάτων σε νεογνό μπορεί να υποτεθεί ότι αντανακλά την παραγωγή τους στο έμβρυο μετά από λοίμωξη μέσα στη μήτρα».

Το μωρό, όμως, βρέθηκε αρνητικό για τον ίδιο τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι ασαφές αν πράγματι μολύνθηκε από τον ιό ή αν υπάρχει άλλη εξήγηση για την παρουσία αντισωμάτων IgM στον οργανισμό του.

Σε μία άλλη δημοσίευση στο JAMA, γιατροί από ένα άλλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουχάν, το Ζονγκνάν, ανέλυσαν δείγματα αίματος από έξι νεογνά, τα οποία, επίσης, είχαν γεννηθεί με καισαρική. Βρήκαν σε πέντε από αυτά αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG έναντι του νέου ιού, ενώ σε δύο μωρά βρέθηκαν αυξημένα αντισώματα IgM, όπως και στο μωρό της προηγούμενης περίπτωσης. Κανένα από τα έξι μωρά δεν βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Μία πιθανότητα, σύμφωνα με τους Κινέζους γιατρούς, είναι ότι οι πλακούντες των μητέρων υπέστησαν κάποια βλάβη ή είχαν κάποια ανωμαλία, κάτι που επέτρεψε στα αντισώματα IgM να περάσουν από τον πλακούντα στα τρία έμβρυα. Εναλλακτικά, επισήμαναν ότι τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δώσουν τόσο ψευδώς θετικά όσο και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση λοιμώξεων μέσα στη μήτρα.

Σχολιάζοντας τις δύο κινεζικές έρευνες στο JAMA, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα των ΗΠΑ τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού εξαχθεί το συμπέρασμα ότι όντως οι έγκυες μπορεί να μολύνουν τα μωρά τους μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα μωρό στο Λονδίνο είχε γεννηθεί από μητέρα θετική στον κορονοϊό και το ίδιο είχε βρεθεί θετικό στον ιό λίγο μετά. Είναι ασαφές πότε πέρασε ο ιός στο παιδί. Μια άλλη μελέτη εννέα εγκύων με Covid-19 δεν είχε βρει καμία ένδειξη ότι ο ιός περνάει από τη μητέρα στο μωρό μέσα στη μήτρα.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

Οι λογότυποι των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου δίπλα σε γιατρό με στηθοσκόπιο.
image_print

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που, όπως υποστηρίζουν, θίγει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκφράζουν με κοινό δελτίο Τύπου οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου επισημαίνουν ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το ανώτατο αυτοτελές θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, με διοίκηση που εκλέγεται δημοκρατικά από το σύνολο του ιατρικού σώματος.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η εποπτεία του Υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να μετατρέπεται σε παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και καλούν τον υπουργό Υγείας να αποσύρει κάθε διάταξη που επηρεάζει το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ.

Οι θέσεις και οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται στο κείμενο αποδίδονται στους υπογράφοντες Ιατρικούς Συλλόγους.

Ακολουθεί αυτούσιο το κοινό δελτίο Τύπου των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

«Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανώτατο αυτοτελές θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, διαθέτει διοίκηση που εκλέγεται δημοκρατικά από όλη την ιατρική κοινότητα. Η αρχή του αυτοδιοίκητου συνιστά θεμελιώδη εγγύηση για την ανεξάρτητη λειτουργία του και την απρόσκοπτη άσκηση του θεσμικού του ρόλου. Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που προσβάλλει την αυτοτέλεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιτρέποντας τον πολιτικό έλεγχο της διοίκησής του αποτελεί “νοσηρή” θεσμική παρακμή.

Η εποπτεία του Υπουργείου Υγείας δεν νοείται να μετατρέπεται σε παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του κορυφαίου και μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανήκει αποκλειστικά στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ιατρικού σώματος. Η ανεξαρτησία των επιστημονικών συλλόγων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη διασφάλισης της θεσμικής αξιοπιστίας και διαφάνειας, αλλά και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας Ελλάδος, όχι μόνο να αποσύρει κάθε διάταξη που θίγει το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά να σέβεται και να διασφαλίζει τη θεσμική του ανεξαρτησία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μεταφράζεται σε σεβασμό στο σύνολο της ιατρικής κοινότητας».

Για τους Ιατρικούς Συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Αναστασία Αντωνίου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας
  • Γεώργιος Γκιόγκης, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
  • Ιωάννης Σπανόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
  • Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης
  • Χρήστος Χατζηπαπάς, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Έβρου
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου «Η Αγάπη» στις 23 Ιουλίου

Αφίσα αιμοδοσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη».
image_print

Την 52η εθελοντική αιμοδοσία για το 2026 διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια ακόμη δράση προσφοράς ζωής.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, από τις 17:00 έως τις 21:00, στα γραφεία του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης (πάνω από το Δημοτικό Πάρκινγκ, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης), με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Με κεντρικό μήνυμα «Και αυτό το καλοκαίρι δηλώνουμε, δρούμε και είμαστε παρόντες», ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους εθελοντές αιμοδότες να ενισχύσουν τα αποθέματα αίματος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους που χρειάζονται αίμα για να συνεχίσουν τη θεραπεία και τη ζωή τους.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη προσοχή στις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

image_print

Την προσοχή των πολιτών στις τροφικές δηλητηριάσεις που παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τους θερινούς μήνες συνέστησε ο Νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όταν τα τρόφιμα δεν διαχειρίζονται σωστά.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης των τροφίμων, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες και της μη σωστής συντήρησής τους. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης των τροφικών δηλητηριάσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη κατά τη μεταφορά τροφίμων στις παραλίες, στις εκδρομές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν γρήγορα τα ευπαθή προϊόντα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων.

Ο Νομίατρος Καβάλας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν πιστά τις βασικές οδηγίες ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων, τονίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en