Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

image_print

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»: Ο επετειακός εορτασμός και η υπαίθρια αγρυπνία στους αρχαίους Φιλίππους

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα
image_print

Στην εφετινή ξεχωριστή συγκυρία της συμπληρώσεως ΕΚΑΤΟΝ (100) ετών από τον εγκαινισμό του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται το πρρόγραμμα και του εφετινού εορτασμού της επετείου μνήμης του πολιούχου και ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας Αγίου Αποστόλου Παύλου, κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου.

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

 

Κυριακή 28.06.2026, απόγευμα

-ώρα 7 μ.μ. : ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

-ώρα 8.30 μ.μ. η Λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος από ένστολα τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού με την όδευση της πομπής δια των οδών Ομονοίας – Ίωνος Δραγούμη – Ελευθ. Βενιζέλου και Κουντουριώτου, με την συνοδεία του ιερού Κλήρου και των Αρχών της Πόλης, της φιλαρμονικής μουσικής του Δ΄ Σώματος Στρατού και του Δήμου Καβάλας, τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων, και με κατάληξη το Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. 

 

Δευτέρα 29.06.2026, πρωΐ

-ώρα 7 π.μ. : ο Όρθρος και η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

-ώρα 11 π.μ. : η Δοξολογία για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καβάλας, με την υψηλή παρουσία του εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

Δευτέρα 29.06.2026, βράδυ

-ώρα 9 μ.μ. :  η υπαίθρια Αγρυπνία προς τιμήν των αγίων Αποστόλων επί των ερειπίων της Παλαιοχριστιανικής Α΄ στους αρχαίους Φιλίππους (είσοδος από το αρχαίο θέατρο). 

 

Στις ιερές Ακολουθίες, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. κ. Στεφάνου και ειδικής αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα συμμετάσχουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Αλέξιος, ενώ για την διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων των εορταστικών εκδηλώσεων έχει υπάρξει ήδη ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας

Οι ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως www.im-phlippon.gr

Ολόκληρη η Χριστιανική Ελλάδα τιμά τον Απόστολό της. Η Ελληνική Μακεδονία τον φυτουργό της πίστεώς της. Και η Εκκλησία των Φιλίππων και της Νεαπόλεως ευλαβικά και αξιοχρέως επιτελεί τις εόρτιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του φωτιστή της Αποστόλου Παύλου, ανταποδίδοντας οφειλετικώς προς τον Θεό και προς Εκείνον την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της. 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Εσπερίδα με θέμα «Το διαχρονικόν μήλον της έριδος»

Πρόσκληση της XX ΤΘ Μεραρχίας για την εσπερίδα Καβάλα Το διαχρονικόν μήλον της έριδος
image_print

Εσπερίδα με ιστορικό περιεχόμενο και θέμα «Καβάλα: Το διαχρονικόν μήλον της έριδος» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.

Την εκδήλωση διοργανώνει η XX ΤΘ Μεραρχία «Μεραρχία Ιππικού – Μακεδονία», με πρόσκληση του Διοικητή της, Υποστράτηγου Αριστείδη Καβαράικου.

Η εσπερίδα είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της Καβάλας και στη διαχρονική στρατηγική της σημασία, μέσα από εισηγήσεις που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της τοπικής και εθνικής ιστορίας.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Γκίνης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αντώνιος Β. Κλαψής και ο ερευνητής τοπικής ιστορίας Κωνσταντίνος Παπακόσμας.

Ο κ. Γκίνης θα αναπτύξει το θέμα «Η στρατηγική αξία της Καβάλας στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον», ενώ ο κ. Κλαψής θα μιλήσει για την «Εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας και την απελευθέρωση της Καβάλας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακόσμας θα παρουσιάσει την εισήγηση «Η διαχρονική παρουσία του Στρατού στην Καβάλα – Οι ονομασίες των στρατοπέδων της πόλης», αναδεικνύοντας στοιχεία της στρατιωτικής ιστορίας της περιοχής.

Συντονιστής της εσπερίδας θα είναι ο δημοσιογράφος Ιωάννης Χατζηεμμανουήλ.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, στην οδό Κύπρου 12. Σύμφωνα με την πρόσκληση, για τους στρατιωτικούς προβλέπεται στολή υπ’ αριθμ. «8γ», ενώ για τους ιδιώτες ένδυση περιπάτου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Μουσική εκδήλωση «Μαζί στον ίδιο Ρυθμό» στην παραλία

Δελτίο Τύπου της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης για τη μουσική εκδήλωση στην Καβάλα
image_print

Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μαζί στον ίδιο Ρυθμό» θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Παραλίας – Παλιό Λιμάνι, στην Πλατεία Κανάρη, με ώρα έναρξης τις 21:30.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων του στρατιωτικού προσωπικού με την τοπική κοινωνία και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η μουσική βραδιά είναι ανοιχτή στο κοινό και αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες και στους επισκέπτες της Καβάλας να απολαύσουν μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση δίπλα στη θάλασσα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en