Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν μαζικά τα μπλοκάκια μετά τα χαράτσια του Ασφαλιστικού

image_print

Μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Η εξαιρετικά αυξημένη εισφορά παράλληλα με την υπέρογκη επιβάρυνση στη φορολογία καθιστά τη δεύτερη απασχόληση μη συμφέρουσα, ενώ παραμένει θολό το τοπίο για όσους επαγγελματίες και μισθωτούς αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Υπάρχει ακόμη ασάφεια όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού, την τακτικότητα των πληρωμών και την απεικόνιση του ασφαλιστικού χρόνου που προκύπτει από το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί που αμείβονται με μπλοκάκι δεν ξέρουν ακόμη τις εισφορές τους, με ποια περιοδικότητα θα καταβάλλονται ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο και κυρίως πως το ποσό που θα πληρώνουν θα απεικονίζεται ως χρόνος ασφάλισής τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι από την 1/1/2017 θα πληρώνουν 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση, 6,95% για την υγεία εφόσον αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι ή και 7,10% αν αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και 7% για επικούρηση εφόσον προβλέπεται για τον κλάδο τους. Ενα πρόσθετο 4% θα καταβάλλουν όσοι ανήκουν σε κλάδο για τον οποίο προβλέπεται και εφάπαξ παροχή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα πρέπει να καταβάλλει:

  • ποσοστό 6,7% επί του εισοδήματος που αποκτά από την παροχή μίας συγκεκριμένης υπηρεσίας προς έναν εργοδότη για τον κλάδο της κύριας σύνταξης,
  • ποσοστό 6,9% επί του εισοδήματός του για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά, δηλαδή, ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει από του χρόνου να καταβάλλει 13,6% του εισοδήματος που κερδίζει για τους κλάδους σύνταξης–υγείας.

Από την πλευρά του, ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με μπλοκάκι πρέπει να καταβάλλει ποσοστό 13,3% επί της αμοιβής που δίδει στον συγκεκριμένο εργαζόμενο.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος ο οποίος αμείβεται με 1.000 ευρώ από μια επαγγελματική δραστηριότητα, θα πρέπει να καταβάλλει εφεξής 67 ευρώ/μήνα για τον κλάδο κύριας σύνταξής του και επιπλέον 79 ευρώ/μήνα για τον κλάδο υγείας του. Ο εργοδότης του θα πρέπει να καταβάλλει 13 ευρώ/μήνα.

Αν ο εργαζόμενος με μπλοκάκι είναι ήδη ασφαλισμένος σε κάποιο άλλο ταμείο (ή τομέα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα συσταθεί από την 1/1/2017) ως μισθωτός και καταβάλλει -μαζί με τον εργοδότη του- τις εισφορές του, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει και για τη 2η (3η και ούτω καθεξής) πηγή εισοδήματός του τις εισφορές 6,7% για την κύρια σύνταξη, αλλά όχι την εισφορά 6,9% υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ).

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο εργοδότης θα αφαιρέσει το ποσοστό 13,3% από την αμοιβή την οποία δίδει στον εν λόγω εργαζόμενο ή θα καταβάλλει τη συγκεκριμένη εισφορά πέραν της αμοιβής την οποία δίδει. Επίσης δεν έχει ξακαθαριστεί αν θα πληρώνει ο εργοδότης απευθείας το ποσοστό του στο ασφαλιστικό ταμείο ή αν θα τα αποδίδει στον εργαζόμενο και αυτός στη συνέχεια στο ασφαλιστικό ταμείο.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en