Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κλίμα συναίνεσης στη συζήτηση του ν/σ για το λαθρεμπόριο καπνού

image_print

Με όλα τα κόμματα να συμφωνούν στην ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, την αντιπολίτευση να εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις σε άρθρα για τα οποία ζητά αποσαφηνίσεις, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών, η επεξεργασία του νομοσχεδίου, για την «τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, καθώς και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε σύντομη παρέμβαση του, δήλωσε την πεποίθηση του ότι με το νομοσχέδιο, θα δοθεί ένα καίριο χτύπημα στο σύστημα της λαθρεμπορίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, το κράτος θα έχει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εκατομμύρια έσοδα.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, υπογράμμισε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι η σύγκρουση με το σύστημα της λαθρεμπορίας καπνού και το τέλος στο κλείσιμο του ματιού σε παρατυπίες», τονίζοντας ότι είναι ο κορμός για άλλα παρεμφερή ζητήματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

«Γνωρίζουμε την ελληνική πραγματικότητα. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αυτά τα ζητήματα θέλουν υπομονή και επιμονή και εμείς έχουμε αρκετά και από τα δύο», κατέληξε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που δεν αποτολμά ρήξεις, διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι θετικό στη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στις αυξήσεις των φόρων.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Βαγγέλης Καρακώστας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι ελλιπές, ζήτησε αποσαφηνίσεις σε ορισμένα άρθρα, σημειώνοντας ότι για την εφαρμογή τους απαιτείται έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι το success story της κυβέρνησης στηρίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, έκανε λόγο για «αρκετές ασαφείς διατάξεις» και «παράθυρα που υπονομεύουν την διαδικασία», ενώ υποστήριξε ότι τα νομοσχέδιο είναι στην ίδια κατεύθυνση της φοροεπιδρομής, που εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του «Ποταμιού» Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας ότι μπορούμε σε πολλά να συμφωνήσουμε, αλλά υπάρχουν και θέματα που δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε.

Για νομοσχέδιο που είναι η αρχή της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, όχι μόνο των καπνικών προϊόντων, αλλά και των καυσίμων, μίλησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος, τονίζοντας ότι από την αντιμετώπιση του το κράτος θα έχει εκατομμύρια έσοδα στα ταμεία του.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσαντώνης, ανέφερε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αόριστο που αρκείται στα ευχολόγια.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Ρένα Δούρου εκλέγεται αύριο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου, μετά από ένα μακρύ διάστημα αποστασιοποίησης από την «πρώτη γραμμή» θα εκλεγεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου επικεφαλής της – αποδεκατισμένης πλέον – Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αποσύρει την δική του υποψηφιότητα.

Η εκλογή της κ. Δούρου, εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, όπως ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Πολάκης ουσιαστικά, θα γίνει στην αίθουσα 150 της Βουλής. Τύποις η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον – μετά το κύμα αποχωρήσεων που συνεχίζεται –  12 βουλευτές συν τους δύο ευρωβουλευτές (Αρβανίτη και Κουντουρά), ωστόσο σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο παραιτηθείς πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη η οποία θα παραιτηθεί από Δευτέρα, ο Συμεών Κεδίκογλου που έχει προαναγγείλει επίσης παραίτησης, αλλά και οι Βασίλης Κόκκαλης και Νίνα Κασιμάτη που φημολογείται ότι θα δρομολογήσουν την παραίτησή τους. Έτσι το πιθανότερο είναι να προσέλθουν να ψηφίσουν την μοναδική υποψήφια μόλις 7 βουλευτές που είχαν ψηφίσει για γραμματέα της ΚΟ και οι δύο ευρωβουλευτές .

Σε ανάρτησή της η κα Δούρου δημοσίευσε την επιστολή για την υποψηφιότητά της, δηλώνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται για κάποια προσωπική φιλοδοξία αλλά επειδή κλήθηκε από στελέχη να υπάρξει ένα «νέο ξεκίνημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει αιχμές
για τις «ανεξαρτητοποιήσεις χωρίς παράδοση της έδρας, παραιτήσεις, χωρίς διατύπωση συγκεκριμένων πολιτικών διαφορών»  ωστόσο δηλώνει πεπεισμένη ότι  η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αναστρέψιμη». Όπως αναφέρει η ανάταξη  ενόψει της συμμετοχής του στις επερχόμενες εκλογές, «είτε με ένα ενωτικό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο είτε αυτόνομα, είναι μονόδρομος και πρέπει να ξεκινήσει από την ΚΟ».

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Πασχαλίδη με Ζαχαράκη για τα σχολεία της Καβάλας

image_print

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης Πασχαλίδης, με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και η ανάγκη κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου, ενώ συζητήθηκε και η ενίσχυση του σχολείου με νέο μουσικό εξοπλισμό. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις στα εργαστήρια του ναυτιλιακού τομέα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας, με την υπουργό να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην οδική ασφάλεια έξω από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ποδοχωρίου, όπου ζητήθηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή διέλευση των μαθητών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα ζητήματα που τέθηκαν και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση λύσεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική σύγκρουση με το βλέμμα στη Δικαιοσύνη

image_print

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με τις ευθύνες και τη διαχείριση της υπόθεσης. Οι εξελίξεις συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τη Βουλή όσο και τη δημόσια συζήτηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και πως δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της.

Την ίδια ώρα, η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να έχει προσδιοριστεί η δίκη που αφορά τους τέσσερις βουλευτές οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, σηματοδοτώντας την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για μία από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων μηνών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο οι πολιτικές όσο και οι δικαστικές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πορεία της υπόθεσης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en