Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Πότε και πόσο θα αυξηθεί

image_print

Νέο τοπίο στους μισθούς και στα επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών αναμένεται να διαμορφωθεί από το δεύτερο κιόλας 15νθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε θα υπογραφεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις ειδικών, η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά, για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, θα οριστεί σε περίπου 50 ευρώ, πέριξ του 8%, συμπαρασύροντας τόσο τους μισθούς όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι από τον ΟΑΕΔ αλλά και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Ο νέος κατώτατος μισθός, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ τον μήνα και θα ισχύσει όχι μόνο για όσους λαμβάνουν σήμερα τον κατώτατο, αλλά και για τους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που σήμερα λαμβάνουν τον λεγόμενο «υποκατώτατο» μισθό, ήτοι 510 ευρώ μεικτά. Αυτό θα έχει συνέπεια οι νέοι να λάβουν αύξηση της τάξης του 15% με 20%, ανάλογα με την τελική απόφαση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

-Επιδότηση εισφορών. Μάλιστα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με την επιδότηση να φτάνει το 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου καθώς θα καλύπτει το 50% της εργοδοτικής εισφοράς για κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιοριστεί κατά ένα μέρος το κόστος για τον εργοδότη, που θα προκληθεί από την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή, εντός του νέου έτους, κρίνεται η τύχη των συλλογικών συμβάσεων στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ήδη, ως… ουρά του έτους που έφυγε, 4 κλαδικές συμβάσεις που αφορούν περισσότερους από 240.000 εργαζομένους στους κλάδους της ενέργειας – εμπορίας πετρελαιοειδών, των ζαχαρωδών, των μεταλλείων και της καπνοβιομηχανίας περιμένουν για να κηρυχθούν υποχρεωτικές.

-Επίδομα στέγασης. Μια σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά τους αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2019 και για περίπου 300.000 οικογένειες, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος στέγασης. Θα χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια.

Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως 21.000 ευρώ. Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), κριτήρια διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικος, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα:

-Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα.

-Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή 35 ευρώ τον μήνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό και «πατάει» πάνω στο μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ.

Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στην περίπτωση του δανειολήπτη, άλλωστε, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που συνδέεται με το δάνειο πρώτης κατοικίας. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Νέες παρεμβάσεις για την προστασία από τις επιζωοτίες

ΥΠΑΑΤ-Θανάσης Καββαδάς παρεμβάσεις για βιοασφάλεια και επιζωοτίες
image_print

Σε νέες συντονισμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιοασφάλειας και την προστασία της χώρας από τις επιζωοτίες προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς των επιζωοτιών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς, απέστειλε επιστολές προς Περιφέρειες, Δήμους, λιμενικά ταμεία και συναρμόδιους φορείς.

Οι επιστολές αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Το ΥΠΑΑΤ ζητά την καταγραφή των υφιστάμενων μέτρων και υποδομών βιοασφάλειας, την υπόδειξη νέων σημείων για εγκατάσταση αψίδων απολύμανσης, απολυμαντικών τάφρων και ταπήτων απολύμανσης, καθώς και την υποβολή αναλυτικής εκτίμησης κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κρίσιμα σημεία εισόδου και διακίνησης ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, όπως λιμένες, νησιωτικές περιοχές και περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου υποδομών βιοασφάλειας, που θα λειτουργεί προληπτικά και θα ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:

«Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου και η ενίσχυση της βιοασφάλειας αποτελούν σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ενισχύουμε τον συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουμε έγκαιρα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών απέδειξε ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης των επιζωοτιών. Για τον λόγο αυτό προχωρούμε συστηματικά στην αναβάθμιση των μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να προστατεύσουμε την ελληνική κτηνοτροφία, να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο διασποράς».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Άμεση στήριξη ζητά για τους αμπελουργούς σε Παγγαίο και Αμφίπολη λόγω περονόσπορου

Αμπελώνες σε Παγγαίο και Αμφίπολη που επλήγησαν από περονόσπορο κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026
image_print

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και αξιολόγηση των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες των Δήμων Παγγαίου και Αμφίπολης ζητά το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Σε γεωτεχνική του τοποθέτηση, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2026 οι αμπελώνες των δύο περιοχών υπέστησαν σοβαρές προσβολές, με ιδιαίτερη ένταση στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, καθώς και στις Δημοτικές Ενότητες Παλαιοκώμης και Ροδολίβους του Δήμου Αμφίπολης.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση

Σύμφωνα με την επιστημονική εκτίμηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου επικράτησαν συνεχόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και περιορισμένα διαστήματα ηλιοφάνειας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της αμπέλου.

Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση του περονοσπόρου, ενώ παράλληλα δυσχέραναν σημαντικά τις φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στους αμπελώνες.

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι η φετινή εικόνα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά μια εξαιρετική περίπτωση που απαιτεί ειδική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αίτημα για καταγραφή και οικονομική στήριξη

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά:

  • άμεση επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών,
  • συσχέτιση των καταστροφών με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιόδου,
  • αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι καιρικές συνθήκες περιόρισαν αντικειμενικά την αποτελεσματικότητα των φυτοπροστατευτικών μέτρων,
  • εξέταση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών μέσω του κατάλληλου εθνικού ή ευρωπαϊκού πλαισίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εκτεταμένες προσβολές δημιουργούν αυξημένο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο για ολόκληρη την αμπελουργική ζώνη, καθώς οι ήδη προσβεβλημένοι αμπελώνες μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες νέων μολύνσεων.

Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας τόσο για τον Δήμο Παγγαίου όσο και για τον Δήμο Αμφίπολης, ενώ οι φετινές απώλειες επηρεάζουν όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τη μεταποίηση, την εμπορία, την απασχόληση και συνολικά τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τεκμηρίωση της ζημιάς και τη στήριξη των πληγέντων αμπελουργών.

DNews Widget
Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Καβάλα: Η κίνηση επιβατών και οχημάτων προς Θάσο και ΒΑ Αιγαίο τον Ιούνιο

Καβάλα-στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς Θάσο και Βορειοανατολικό Αιγαίο
image_print

Τα στοιχεία για τη συνολική διακίνηση επιβατών και οχημάτων τον μήνα Ιούνιο των ετών 2024, 2025 και 2026 ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

Τα στοιχεία αφορούν τις γραμμές Πρίνος-Καβάλα, Κεραμωτή-Λιμένας, καθώς και τη σύνδεση του λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα, τον Ιούνιο του 2026 διακινήθηκαν 24.108 επιβάτες, 503 φορτηγά, 3.928 ΙΧ και 983 δίκυκλα. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, οι επιβάτες εμφανίζονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στα φορτηγά και στα δίκυκλα.

Στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας, που συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο όγκο μετακινήσεων προς τη Θάσο, τον Ιούνιο του 2026 καταγράφηκαν 319.298 επιβάτες, 15.055 φορτηγά, 76.813 ΙΧ και 3.275 δίκυκλα. Η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, όταν είχαν διακινηθεί 336.295 επιβάτες, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στη σύνδεση Καβάλα-νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, τον Ιούνιο του 2026 διακινήθηκαν 18.554 επιβάτες, 920 φορτηγά, 4.630 ΙΧ και 442 δίκυκλα. Τα στοιχεία δείχνουν μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, τόσο στους επιβάτες όσο και στα οχήματα.

Συνολικά, τα δεδομένα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας αποτυπώνουν την αυξημένη σημασία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, με τη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας να παραμένει η βασική πύλη σύνδεσης με τη Θάσο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en