Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Καταφθάνει η κακοκαιρία «Μήδεια»

image_print

Η κακοκαιρία «Μήδεια» θα σαρώσει τη χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου (13/2) από τα κεντρικά και τα βόρεια ενώ βαθμιαία την Κυριακή (14/2) θα επικρατήσει σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Η «Μήδεια» θα φέρει πολικό ψύχος και χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 14-18 βαθμών κελσίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της έντονης κακοκαιρίας και επιβεβαιώθηκε ο πλήρης συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

«Μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε στους παριστάμενους την ανάγκη για αυξημένη Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία, ενώ τονίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

Μετά τη σύσκεψη, σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε έκκληση στους πολίτες τις ημέρες που ακολουθούν να μην κυκλοφορούν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. «Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό – ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι’ αυτό έγινε μία ευρεία σύσκεψη, με τις Περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, εδώ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Όπως υπογράμμισε, σήμερα θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί το φαινόμενο. «Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε. Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι. Θα περάσει», είπε ο υπουργός.

Βουτιά του υδράργυρου στη Θεσσαλονίκη – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα πέσει με ακραιό τρόπο με τη Θεσσαλονίκη να έχει το Σάββατο από -4 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ αναμένεται να φτάσουν μέχρι την παραλία της πόλης.

Την Κυριακή θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ανά περιόδους στη Θεσσαλονίκη μέχρι το απόγευμα ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -5 έως 0 βαθμούς.

Την Κυριακή θα σημειωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πάνω σε όλη τη χώρα.

Στα λευκά θα ντυθούν οι περισσότερες περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας το Σαββατοκύριακο, τόσο οι πεδινές όσο και οι ορεινές, αφού οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι σφοδρές και να διαρκούν όλο το διήμερο.
Αθήνα

Μεγάλη είναι η πιθανότητα χιονόστρωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είναι σίγουρο ότι τα βόρεια προάστια της Αττικής θα ντυθούν στα λευκά.

Ο χιονιάς θα έρθει στην πρωτεύουσα αργά το απόγευμα της Κυριακής, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 2 – 7 βαθμούς, ωστόσο η ποσότητα του χιονιού που θα πέσει θα είναι τέτοια που θα το «στρώσει» γρήγορα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Τη Δευτέρα τις προμεσημβρινές ώρες θα χιονίσει τα κεντρικά και ενδεχομένως πιο νότιες περιοχές, ενώ χιόνια αναμένονται και την Τρίτη στην Αθήνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Προβλήματα από την κακοκαιρία θα αντιμετωπίσουν η Κρήτη, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Πάτρα και η Λαμία, με τις περιοχές αυτές να δέχονται μεγάλες ποσότητες χιονιού. Ειδικότερα σφοδρές θα είναι οι χιονοπτώσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία από το Σάββατο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη Φλώρινα η θερμοκρασία θα φτάσει τους -20 βαθμούς το πρωί της άλλη Τετάρτης, ενώ χωριά του Πηλίου θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τις χιονοπτώσεις.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε χθες Πέμπτη η ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε χθες Πέμπτη η ΕΜΥ.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

  • Πυκνές χιονοπτώσεις
  • Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το
μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας
και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα
θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την
κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός
από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη
Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και
ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της
Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς
και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό
υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και τηςΘράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της
εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ
θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο
Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα
ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9
μποφόρ.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021)
θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10
μποφόρ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

  • Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).
  • Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής(14-02-2021).
  • Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα ντυθεί στα «λευκά» η Αθήνα – «Έχουμε χρόνια να δούμε τέτοια βαρυχειμωνιά»

Για κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις και καταιγίδες προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, κάνοντας λόγο για «βαρυχειμωνιά που έχουμε να δούμε χρόνια».

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, ο γνωστός μετεωρολόγος μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι η κακοκαιρία θα κάνει την εμφάνισή της το Σάββατο, προειδοποιώντας τους οδηγούς ορισμένων περιοχών να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξουν πυκνές χιονοπτώσεις στη Μακεδονία, την Ήπειρο και την Δυτική – Βορειοδυτική Θεσσαλία. Μέχρι το απόγευμα και ιδιαίτερα το βράδυ, όλη η Βόρεια Ελλάδα, θα έχει πυκνές χιονοπτώσεις. Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμη κι αν είστε σε μεγάλη πόλη. Βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα βροχερός καιρός, αλλά πολύ κρύος και με πυκνές χιονοπτώσεις», σημείωσε στη πρόγνωση του.

Για την Κυριακή τόνισε ότι «έχουμε χρόνια να δούμε τέτοια βαρυχειμωνιά, η οποία θα επηρεάσει την κεντρική και βόρεια Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «σχεδόν παντού θα κάνει την εμφάνισή του ο χιονιάς. Την Κυριακή στα Κεντρικά και στα Βόρεια θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμη και στο κέντρο των πόλεων, ίσως και μέσα στη Θεσσαλονίκη».

Τη Δευτέρα πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλη την Αττική.

«Σχεδόν σε όλη την Αττική, μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα, δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια της Δευτέρας και κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας να έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα πιο πυκνές σε πιο ορεινές και βόρειες περιοχές» σημείωσε.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Παρασκευή από την ΕΜΥ:

Βελτιωμένος καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μόνο τις πρωινές ώρες στη Θράκη πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικες βροχές και στα ανατολικά της Θράκης πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Πρόσκαιρα στα νότια θα πνέουν δυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με πιθανές τοπικές βροχές και στα ανατολικά της Θράκης πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Στη Μακεδονία λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Bόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία έως 12 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 15 βαθμούς.

Ο καιρός αύριο Σάββατο 13/2

Στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο. Προς το βράδυ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα παραθαλάσσια της Ηπείρου, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7
και στο βόρειο Ιόνιο από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους 7 με 8
μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία θα γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια, όπου τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

 

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 1.300 θάνατοι – Πού μετακινείται το κύμα ζέστης

Καύσωνας στην Ευρώπη με υψηλές θερμοκρασίες και πολίτες να αναζητούν δροσιά σε δημόσιο συντριβάνι.
image_print

Πάνω από 1.300 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα στην Ευρώπη

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς το παρατεταμένο κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στις μεταφορές και στις ενεργειακές υποδομές.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 1.300 πλεονάζοντες θάνατοι που έχουν καταγραφεί από τις 21 Ιουνίου συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο.

«Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στη Γη, με ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα υπό συνθήκες ακραίας ζέστης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρεκόρ θερμοκρασιών και πίεση στα συστήματα υγείας

Το τελευταίο διάστημα καταρρίφθηκαν ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία, με τον υδράργυρο να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η θερμική καταπόνηση αποτελεί έναν «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς πολλά ευρωπαϊκά σπίτια, σχολεία και χώροι εργασίας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τόσο ακραίες θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ένταση και η διάρκεια του συγκεκριμένου καύσωνα δύσκολα θα είχαν εκδηλωθεί χωρίς την επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Σοβαρές επιπτώσεις σε μεταφορές και ενέργεια

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει προβλήματα σε βασικές υποδομές πολλών χωρών.

Στη Γερμανία μειώθηκαν τα δρομολόγια των τρένων σε κεντρικές γραμμές, ενώ σε ορισμένες πόλεις ανεστάλη η λειτουργία των τραμ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η αυξημένη θερμοκρασία των ποταμών επηρεάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ουγγαρία, ο πυρηνικός σταθμός Paks περιόρισε την παραγωγή του, καθώς τα νερά του Δούναβη που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των εγκαταστάσεων ήταν ασυνήθιστα θερμά.

Στην Ιταλία, η χαμηλή στάθμη του ποταμού Πάδου επιτρέπει πλέον στο θαλασσινό νερό να εισχωρεί βαθιά στην ενδοχώρα, δημιουργώντας ανησυχία για τις καλλιέργειες και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Η Γαλλία μετρά εκατοντάδες θύματα

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περίπου 1.000 επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με το πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι περισσότεροι αφορούν ηλικιωμένους, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων από νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και ιδιωτικές κατοικίες.

Προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια το κύμα ζέστης

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί στη Δυτική Ευρώπη, όπου αναμένονται τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας.

Ωστόσο, το κύμα καύσωνα αναμένεται να μετακινηθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στις κρίσιμες υποδομές.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός τόσο έντονου καύσωνα μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και έως δέκα ημέρες μετά την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία δεν σταματούν με την αλλαγή του καιρού.

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και σοβαρές επιπτώσεις

image_print

Η Ευρώπη εξακολουθεί να δοκιμάζεται από το ισχυρό κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες-ρεκόρ, εκτεταμένους συναγερμούς και σοβαρές επιπτώσεις σε υποδομές, ενέργεια και καθημερινότητα.

Τραγωδίες στη Γαλλία

Στη Γαλλία, η Météo-France ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου, αν και 37 διαμερίσματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό.

Την ίδια στιγμή, σειρά τραγικών περιστατικών συγκλονίζει τη χώρα. Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του αφού βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου στη Μασσαλία, ενώ δύο ακόμη παιδιά, ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών, εντοπίστηκαν νεκρά μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειάς τους. Ένα ακόμη παιδί τριών ετών πέθανε αφού παρέμεινε μόνο του σε όχημα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε Ελβετία και Γερμανία

Η Ελβετία κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ Ιουνίου, με 38,8°C στη Βασιλεία.

Παράλληλα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπετσνάου διέκοψε τη λειτουργία του ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των υδάτων που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων. Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και στη Γαλλία, όπου τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία έφτασε τους 41,3°C στο Ζααρμπρίκεν, αποτελώντας νέο εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να καταγραφούν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Προβλήματα σε Βέλγιο, Βρετανία και Ολλανδία

Στο Βέλγιο, επιβάτες δύο συρμών της Eurostar απομακρύνθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε νέο ρεκόρ Ιουνίου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με 36,9°C στο Σάφοκ.

Στην Ολλανδία τέθηκε σε ισχύ κόκκινος συναγερμός για μεγάλο μέρος της χώρας, με θερμοκρασίες που τοπικά αγγίζουν τους 40°C. Σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι αρχές συνέστησαν περιορισμό των μετακινήσεων και ακυρώθηκε μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στο «κόκκινο» και τα Βαλκάνια

Από το Σάββατο, ισχυρός καύσωνας επηρεάζει και τα Βαλκάνια, με τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο να αναμένουν θερμοκρασίες έως και 39°C.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του AFP, περίπου 193 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35°C, ενώ περισσότεροι από 404 εκατομμύρια κάτοικοι θα βιώσουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30°C.

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Ευρώπη: Υγειονομικός συναγερμός λόγω του ακραίου καύσωνα

Ευρώπη - Ακραίος καύσωνας και υγειονομικός συναγερμός σε πολλές χώρες - 2026
image_print

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη λόγω του ακραίου καύσωνα

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς θερμοκρασίες, καθώς το νέο κύμα καύσωνα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στις υποδομές πολλών χωρών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να καταγράψει θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι πλέον θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.

Αυξάνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η υπουργός Υγείας, Στεφανί Ριστ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες καρδιακές ανακοπές, ακόμη και σε νεαρής ηλικίας ασθενείς, ενώ η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο υψηλότερο στάδιο.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και οι θάνατοι τριών μικρών παιδιών, τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, περιστατικά που αποδίδονται στις ακραίες θερμοκρασίες.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες

Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ιστορικό κύμα ζέστης, με το θερμικό στρες να επηρεάζει εκτεταμένες περιοχές της χώρας και τις υψηλές θερμοκρασίες να αναμένεται να διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο.

Στην Ιταλία οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Παράλληλα, εκτός από τη ζέστη, έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πρόσθετα προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Στην Ισπανία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 45,1 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ενώ εκατοντάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Προβλήματα σε υποδομές και υπηρεσίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν σοβαρές δυσκολίες και στις δημόσιες υποδομές.

Στη Γαλλία τρεις πυρηνικοί σταθμοί τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε η θερμότερη νύχτα Ιουνίου στην ιστορία της χώρας, ενώ στο Κεντ επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αντίστοιχα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένες προειδοποιήσεις για ακραία θερμική καταπόνηση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πολιτικής προστασίας, καθώς το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en