Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κατάργηση μνημονίων και ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει ο Τσίπρας

image_print

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Κατάργηση των μνημονίων και του ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει ακόμη το πρόγραμμα του για τις πρώτες 100 μέρες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή και ανακοινώνει άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης όπως η αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα προ μνημονίου επίπεδα. «Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας, ερχόμαστε να την καταργήσουμε», σημειώνει.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να στηρίξει με κανέναν τρόπο τη συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος. «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ και σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε λεόντειες συμφωνίες και μνημόνια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού εν ονόματι δήθεν της σωτηρίας του» δηλώνει ενώ καλεί εμμέσως τον Φώτη Κουβέλη να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

«Ο λαός στις ευρωεκλογές απεφάνθη. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση. Εκλογή κατεψυγμένου Προέδρου σημαίνει συνέχιση και ολοκλήρωση της καταστροφής» δηλώνει και ζητά εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει νέα Βουλή που θα εναρμονίζεται, όπως υποστηρίζει « ηθικά και πολιτικά με το εκλογικό σώμα».

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς «συναινέσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου αφού εκφραστεί ο λαός». Μάλιστα προχωρεί σε άνοιγμα καλώντας όσους έχουν σταθεί απέναντι στα μνημόνια να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεωργιάδης: Τροπολογία για απαγόρευση ψεκασμένων προϊόντων

image_print

Την κατάθεση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση προϊόντων που ψεκάζονται με χημικές ουσίες και χρησιμοποιούνται για κάπνισμα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στην απαγόρευση του ψεκασμένου με χημικές ουσίες ανθού βιομηχανικής κάνναβης, κάνοντας λόγο για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, εκπρόσωπος του κλάδου είχε αναφέρει πως σε περίπτωση απαγόρευσης της βιομηχανικής κάνναβης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλα φυτικά προϊόντα, όπως το χαμομήλι, μετά από ψεκασμό με χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πληροφορίες που έλαβε πρόσφατα αναφέρουν ότι στην αγορά διακινούνται πλέον προϊόντα όπως χαμομήλι και λεβάντα, τα οποία φέρονται να έχουν ψεκαστεί με άγνωστες χημικές ουσίες και να προορίζονται για κάπνισμα.

Όπως τόνισε, η νέα τροπολογία θα προβλέπει την απαγόρευση κάθε προϊόντος που έχει υποστεί χημικό ψεκασμό και χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από το είδος του φυτού.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν ναρκωτική δράση και προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν, ιδιαίτερα για τους ανήλικους και τους νέους.

Παράλληλα, κάλεσε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τέτοιου είδους προϊόντα που ενδέχεται να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η υπό κατάθεση τροπολογία εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό προϊόντων που θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πλεύρης: Μείωση 31% στις μεταναστευτικές ροές το 2026

image_print

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα κατέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 12 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το πρώτο πεντάμηνο του 2026 οι μεταναστευτικές ροές εμφανίζονται μειωμένες κατά 31% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, ενώ στο Αιγαίο η μείωση αγγίζει το 65%.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η Κρήτη αποτελεί σήμερα τη μοναδική περιοχή της χώρας που δέχεται αυξημένη μεταναστευτική πίεση, με περίπου 5.500 αφίξεις να έχουν καταγραφεί κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία, υποστήριξε ότι κατά την επταετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι συνολικές μεταναστευτικές ροές ανήλθαν σε 197.651 άτομα, ενώ την περίοδο 2015-2019 είχαν φτάσει τα 1.215.280 άτομα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, τονίζοντας ότι από τις περίπου 140.000 που εκκρεμούσαν το 2019, σήμερα έχουν περιοριστεί στις 28.000, γεγονός που αποδίδεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τις επιστροφές μεταναστών ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, οι οικειοθελείς επιστροφές μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν να αποχωρήσουν μετά από καταδίκες για παράνομη διαμονή.

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό κανονισμό που είχε λάβει τη στήριξη της πολιτικής ομάδας στην οποία συμμετέχει το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τη δημιουργία κόμβων επιστροφής μεταναστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας αιχμές προς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Το gov.gr αλλάζει το κράτος και τη δημοκρατία

image_print

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του gov.gr και στον ρόλο της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό του κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο «6 χρόνια gov.gr: Κλικ και έγινε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης δεν αφορά μόνο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά συνδέεται άμεσα με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Ανατρέχοντας στην περίοδο πριν από το 2019, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της ψηφιακής μεταρρύθμισης είχε ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός κράτους που θα σέβεται τον χρόνο του πολίτη και θα αξιοποιεί την τεχνολογία ως εργαλείο ουσιαστικής αλλαγής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι πίσω από περιττές διοικητικές διαδικασίες και έντυπα έγγραφα συχνά δημιουργούνται εστίες αδιαφάνειας. Όπως ανέφερε, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών, όπως η ταχύτερη απονομή συντάξεων, περιορίζει την ανάγκη παρεμβάσεων και ενισχύει την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών.

«Η τεχνολογική επανάσταση είναι άλμα λογοδοσίας και βαθιάς δημοκρατικής ευθύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας έχει και έντονο κοινωνικό και ιδεολογικό πρόσημο, καθώς συμβάλλει στην ίση πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ψηφιακή πρόοδος αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει το έδαφος που τη χωρίζει από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης και στην περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τον απολογισμό των έξι χρόνων λειτουργίας του gov.gr, επισημαίνοντας ότι εκατομμύρια πολίτες εξυπηρετούνται πλέον ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως τόνισε, το gov.gr αποτελεί απόδειξη ότι το κράτος μπορεί να εξελίσσεται, να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en