Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της ανασκαφής στην Αμφίπολη από τα κοινοτικά προγράμματα;

«Μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, είναι αυτή του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και πλήθους κόσμου που σπεύδουν από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου να θαυμάσουν ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα. Δυστυχώς, όμως, την τελευταία διετία δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη του μνημείου» , τονίζει ο Βουλευτής της Ν.Δ, Θεόδωρος Καράογλου σε ερώτηση του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Και συνεχίζοντας αναφέρει:

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από πλήθος δημοσιευμάτων και ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που αναφέρονταν στην εγκατάλειψη του τύμβου Καστά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προχώρησε σε μια «εφ όλης της ύλης» συνέντευξή Τύπου. Σε αυτήν ανέφερε ότι δρομολογείται η αποκατάσταση, συντήρηση και στερέωση του μνημείου, καθώς και η ανάδειξη του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αλλά και τη δημιουργία μονοπατιών περιήγησης.

Για όλα τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις της Υπουργού, θα διατεθεί άμεσα το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από το διασυνοριακό πρόγραμμα του INTERREG μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (1 εκατομμύριο ευρώ) και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με βάση την πρόσκληση που βγήκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1,5 εκ. ευρώ).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Πρόκειται να ενταχθούν τα έργα του τύμβου Καστά στην προσεχή 2η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για Στρατηγικά έργα στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020;

-Πότε αναμένεται να βγει η Πρόσκληση, σε ποιόν Άξονα Προτεραιότητας και σε ποιόν Ειδικό Στόχο πρόκειται να ενταχθεί, ποιο θα είναι το επιλέξιμο εταιρικό σχήμα και ποιος ο Επικεφαλής εταίρος της πρόσκλησης;

-Ποια θα είναι η Εθνική Συμμετοχή στο πρόγραμμα και ποια αυτή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) 85% και πότε αναμένεται να εκταμιευθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου;

-Η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορά την από 17.01.2017 Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ;

-Ποιες δράσεις σκοπεύετε να εντάξετε στο παραπάνω Πρόγραμμα;

-Αν τελικά το Πρόγραμμα δεν εντάσσετε στην προαναφερόμενη πρόσκληση, για ποια πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται;»

serrespress

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en