Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού | νέες τεχνικές απεικόνισης θωρακίζουν το οπλοστάσιο κατά της νόσου

Με ιδαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η RSNA 2016, η 102η  Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση Ακτινολόγων απ’ όλον τον κόσμο, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις γύρω από τις τελευταίες καινοτομίες στην ακτινολογία, να ανακοινωθούν πρωτοποριακά προγράμματα, αλλά και να διευρυνθούν οι επαφές ανάμεσα στα μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

«Η σημαντική αυτή εκδήλωση», επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών που ήταν παρών στο Συνέδριο, «αποτέλεσε εφαλτήριο σκέψης και προβληματισμού, ενθαρρύνοντας και  οριοθετώντας τη δράση μας , πολύ πέραν από τις εξελιγμένες τεχνικές  απεικόνισης,  στις οποίες πάντοτε θα προστρέχουμε  με σεβασμό, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το ρόλο μας στη φροντίδα των ασθενών μας».

«Εξάλλου», συνεχίζει, «αν σκεφθούμε ότι στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 435 εκπαιδευτικά προγράμματα και συζητήθηκαν 1728 επιστημονικές παρουσιάσεις, γίνεται  αντιληπτή η σημασία που αποδίδεται σε παγκόσμια κλίμακα στην ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης της σημασίας των απεικονιστικών τεχνικών στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία  ασθενειών όπως ο καρκίνος,  με τα 17,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά το 2015, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα».

Δεσπόζουσα θέση στις εργασίες του Συνεδρίου είχε η μαστογραφία με τομοσύνθεση, η βιοψία μαστού, καθώς και η δυνατότητα χρήσης σκιαγραφικών στη μαστογραφία, τεχνική με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως η διερεύνηση και ταυτοποίηση ευρήματος, ο προσδιορισμός της έκτασής του πριν τη θεραπεία, αλλά και η παρακολούθηση της εξέλιξης και της αποτελεσματικότηητας της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Η συγκεκριμένη τεχνική αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να εφαρμοσθεί ευρύτερα και στη χώρα μας και από τα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα απεικονιστικών τεχνικών, διευρύνοντας ουσιαστικά το οπλοστάσιο της έγκαιρης πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

malakasis_petros_aktinodiagnostis_mastou.jpg

ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ ΜΑΣΤΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν σπιρομετρήσεις από τον Σύλλογο Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο   ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ  θα χορηγήσει και φέτος ΔΩΡΕΑΝ  σπιρομετρήσεις από Δευτέρα 27/5 μέχρι την Παρασκευή  7/6/2024. 

Η υγεία των πνευμόνων είναι πολύτιμη. Σκοπός μας είναι η μείωση της θνησιμότητας και η αύξηση των ποσοστών έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι εξίσου σημαντική με την θεραπεία, 

Στην Καβάλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούνε , πάντα με το ΑΜΚΑ τους, να παραλαμβάνουν τα καρτελάκια τους από τα γραφεία του Συλλόγου, Κ. Παλαιολόγου 9 και τις ώρες 10-12 το πρωί. 

Στις 31-5-2024 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η εκδήλωση  ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ στην Κεντρική Πλατεία  (Πλατεία Ελευθερίας), με τη  

Συμμετοχή 30 παιδιών του 11ου Δημοτικού Σχολείου.

Τα μπαλόνια με τα ονόματα των ατόμων που έφυγαν από τον καρκίνο θα ανεβούν στον ουρανό της Γαλάζιας μας Πολιτείας από τα χεράκια των παιδιών, το μεσημέρι τις 12.

 Εκείνη την ημέρα καρτελάκια συμμετοχής για σπιρομέτρηση , θα δίνονται στην Πλατεία.

Στην Ελευθερούπολη καρτελάκια συμμετοχής στο πρόγραμμα θα δίνονται από το κατάστημα OTICON  Ιουστινιανού 1 της κ. Σμαράγδας Βασιλοπούλου στις εργάσιμες ώρες του καταστήματος.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους μελλοντικούς στόχους που θέτει, αναδεικνύει, μέσα από μια σειρά θεματικών video, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Λαζαρίδης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εκτός από τις καθημερινές του περιοδείες στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου και τις επαφές του με τους πολίτες, επέλεξε να οπτικοποιήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις σε μια σειρά τομέων πολιτικής. 

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναδείξει και να επικοινωνήσει το έργο της Κυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά και συνολικά από το 2019 μέχρι και σήμερα. 

Η πρώτη παρέμβασή του αφορά τον κρίσιμο τομέα της υγείας, στον οποίο έχει επενδύσει πολλά η Κυβέρνηση για τη δεύτερη θητεία της. 

Στη δήλωσή του ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο άντεξε την περίοδο της πανδημίας, αλλά ενισχύεται.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία στα 12,8 δις ευρώ, δηλαδή το 5,8% του Α.Ε.Π.

Ειδικά για τα νοσοκομεία υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση 481.000.000 ευρώ, ενώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, πάνω από 2 δις ευρώ κατευθύνονται στο χώρο της υγείας.

Εγκρίθηκαν και προχωράνε 6.500 προσλήψεις.  

Ενισχύσαμε με νέα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ, δημιουργήσαμε ενιαία λίστα χειρουργείων, ξεκινήσαμε τα απογευματινά χειρουργεία.

Επεκτείναμε το θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Η αναβάθμιση της υγείας αποτελεί για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας.

 

Και θα την πετύχουμε!»

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Ηδυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση η οποία, ενώ μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως ιατρικές καταστάσεις και φαρμακευτική αγωγή, συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά μπορεί να επιλυθεί με μερικές μικρές διατροφικές αλλαγές.

Η καλή ενυδάτωση και η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ανακούφιση από την επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να αυξήσεις, λοιπόν, την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι να απολαμβάνεις καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας; Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τα οφέλη που προσφέρουν τα αμύγδαλα στην υγεία. Μια μελέτη για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων συσχετίστηκε με μια καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και με μεγαλύτερη παραγωγή κοπράνων. Κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, καθώς τα αμύγδαλα είναι από τις τροφές που περιέχουν πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Καλή πηγή μαγνησίου

Τα αμύγδαλα έχουν 77 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, σε μόλις περίπου 23 αμύγδαλα. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για πολλούς λόγους, αλλά είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου με ποικιλία καλών βακτηρίων παράγει καλύτερη πέψη συνολικά και αυτό βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο έχει καθαρτική δράση και δρα αυξάνοντας το νερό στο έντερο, κάτι που βοηθά στην κανονικότητα του εντέρου.

Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με σχεδόν 4 γραμμάρια σε μια μερίδα. Οι τροφές με φυτικές ίνες είναι σημαντικές, επειδή αυξάνουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, οδηγώντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή κινητικότητα του πεπτικό σωλήνα. Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, οι φυτικές ίνες έχουν ένα άλλο θαυμάσιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πλούσια σε καλά λιπαρά

Τα ακόρεστα, «καλά» λιπαρά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή πέψη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αυτοί οι τύποι λιπών, μαζί με μια ποικιλία φυτικών ινών, βοηθούν στην υποστήριξη των προστατευτικών βακτηρίων του εντέρου.

Άλλοι ξηροί καρποί για τη δυσκοιλιότητα

Ενώ οι ειδικοί συστήνουν τα αμύγδαλα ως την κορυφαία επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν και άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας κι άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εάν τα αμύγδαλα δεν είναι τα αγαπημένα σου, εδώ είναι 3 ακόμα ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

  • Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια συμπεριλαμβάνονται επίσης στις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φιστίκια συνδέονται με μια πιο υγιή ισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

  • Φουντούκια

Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί, είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά.

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς βελτιώνουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en