Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμμένος για Τούρκικη άσκηση | “Αν κάνουν βολές επιφάνειας σημαίνει κλιμάκωση της έντασης” (video)

image_print

Στο Αιγαίο για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» θα βρίσκεται για 15 μέρες ο τουρκικός πολεμικός στόλος. Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιούν ελέγχους και νηοψίες σε εμπορικά σκάφη και αλιευτικά, ενώ έχουν καλέσει τα παραπλέοντα να είναι σε διαρκή επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο της Σμύρνης.

Η άσκηση ανακοινώθηκε ενώ ήταν σε ισχύ δύο άλλες NAVTEX: Μία για άσκηση έρευνας και διάσωσης γύρω από το Καστελόριζο και μία με πραγματικά πυρά μεταξύ Ψαρών-Σκύρου-Ευβοιας.

Το ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθεί βήμα-βήμα τις κινήσεις των Τούρκων:

Αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», στο Αιγαίο, προχωρήσουν σε βολές επιφανείας θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στον realm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα αν τον ανησυχεί η μεγάλη τουρκική άσκηση με την ονομασία «Θαλασσόλυκος» ο κ. Καμμένος είπε: «Εχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Καταρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με σοβαρότητα, με σωφροσύνη. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οπως κάνουν κάθε ημέρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Π. Καμμένου στον realm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου εδώ

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα για τη Διαβαλκανική Σύνοδο βρέθηκε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσι Ακάρ. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Ακάρ είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Χαλκιδική: Ο Αρνιώτικος Γάμος ταξιδεύει στη Σερβία

Χαλκιδική - Αναβίωση του Αρνιώτικου Γάμου στην Αρναία - 2026
image_print

Χαλκιδική: Ο Αρνιώτικος Γάμος ταξιδεύει στη Σερβία

Ένα από τα πιο γνωστά και αυθεντικά λαογραφικά έθιμα της Ανατολικής Χαλκιδικής, ο Αρνιώτικος Γάμος, θα παρουσιαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου στο Leskovac της Σερβίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της χώρας. Η πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας και προβολής της περιοχής μέσω της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Το έθιμο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των Αριστοτελείων, ενώ τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με επιτυχία στην Αρναία, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα ιστορικό έθιμο με ζωντανή παράδοση

Ο Αρνιώτικος Γάμος αποτελεί ένα ιστορικά καταγεγραμμένο έθιμο της περιοχής, το οποίο αναβιώνει κάθε Μάιο, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της τοπικής παράδοσης.

Η παρουσίασή του στη Σερβία θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ολόκληρη την παραδοσιακή γαμήλια τελετουργία της Αρναίας, από την προετοιμασία της νύφης και το ξύρισμα του γαμπρού έως τις πομπές των συγγενών, γνωστές ως «ψίκια», τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και το γλέντι που ακολουθεί.

Πολιτιστική συνεργασία με το Leskovac

Η παρουσία του εθίμου στη Σερβία αποτελεί ακόμη έναν σταθμό στη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Leskovac, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Οι δύο δήμοι αναπτύσσουν κοινές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αλλά και την προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας.

Ο πολιτισμός ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τα παραδοσιακά έθιμα μπορούν να αποτελέσουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναβίωση του παρελθόντος.

Με σωστό σχεδιασμό και αξιοποίηση, μπορούν να εξελιχθούν σε ισχυρό εργαλείο προβολής ενός τόπου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και στην προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Η παρουσίαση του Αρνιώτικου Γάμου στο Leskovac αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής, προβάλλοντας τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκιδικής σε ένα διεθνές κοινό.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ταυτότητες: Προθεσμία έως τις αρχές Αυγούστου – Τι ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό

image_print

Υπενθύμιση προς τους πολίτες απευθύνουν οι αρμόδιες αρχές σχετικά με την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, καθώς όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό καλούνται να μεριμνήσουν εγκαίρως για την έκδοσή τους.

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ραντεβού σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα την επίσκεψή τους στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει να ελέγξουν εγκαίρως αν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα πληρούν τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτείται η κατοχή της νέας ταυτότητας ή έγκυρου διαβατηρίου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκπαιδευτική δράση ποδηλασίας από τον Σύλλογο WISH WHEEL WIN στο ΚΔΑΠ Μικρογραφία

image_print

Μια όμορφη και άκρως εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα παιδιά του ΚΔΑΠ Μικρογραφία, τα οποία συμμετείχαν σε δράση εκπαίδευσης στην ποδηλασία που πραγματοποιήθηκε από τον ποδηλατικό σύλλογο WISH WHEEL WIN.

Τα μέλη του συλλόγου παρουσίασαν στα παιδιά τις βασικές αρχές της ασφαλούς ποδηλασίας, τη σωστή χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής που πρέπει να ακολουθεί κάθε ποδηλάτης. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδια και πρακτική εξάσκηση, οι μικροί συμμετέχοντες γνώρισαν τον κόσμο του ποδηλάτου, ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους και διασκέδασαν σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.

Η δράση ανέδειξε τη σημασία της άθλησης, της οδικής ασφάλειας και της υιοθέτησης ενός υγιεινού και οικολογικού τρόπου ζωής, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδήλατο ως μέσο άσκησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης.

Το ΚΔΑΠ Μικρογραφία ευχαριστεί θερμά τον ποδηλατικό σύλλογο WISH WHEEL WIN για την εξαιρετική συνεργασία, την πολύτιμη προσφορά γνώσεων και την όμορφη εμπειρία που χάρισε στα παιδιά, ανανεώνοντας το ραντεβού για νέες κοινές δράσεις στο μέλλον.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en