Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Καθαρή θέση από τον Κυριάκο για τον ορυκτό πλούτο μας

Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ουάσινγκτον αυτά τα χρόνια της κρίσης, δυσκολεύομαι να απαντήσω στους συνομιλητές που έχω απέναντί μου κάθε φορά, για το πώς είναι δυνατόν να απειλείται με πτώχευση και πείνα μια χώρα, τη στιγμή που κάθεται πάνω σε έναν «αμύθητο θησαυρό», υπονοώντας την αξία του εθνικού ορυκτού πλούτου μας.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας εκτιμάται από το Ι.Γ.Μ.Ε. στα 40 δις ευρώ. Προσωπικά πιστεύω πως είναι μιας άκρως συντηρητική εκτίμηση στο πλαίσιο της φοβίας που υπάρχει γενικά στο δημόσιο να βάλει κάπου ψηλά τον πήχη και να αναμετρηθεί με προκλήσεις μεγάλης κλίμακας. Αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι 40 δις και μόνον. Είναι λίγα για μια χώρα που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθεί (και επίσημα) σε πτώχευση;

Είναι ο λόγος για τον οποίο έχω αρθρογραφήσει σχετικά με την ανάγκη να ιδρυθεί ξεχωριστό υπουργείο βιομηχανικής πολιτικής και ορυκτού πλούτου, το οποίο θα έχει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση αυτού του «αμύθητου θησαυρού» πάνω στον οποίο καθόμαστε, αλλά δεν τον ακουμπάμε, γιατί κάθε φορά βρίσκονται 5-6 φωνασκούντες οικολόγοι, με καλές δημόσιες σχέσεις και συνήθως παχυλή χρηματοδότηση από διάφορα ανταγωνιστικά συμφέροντα, εντός κι εκτός συνόρων.

Όλοι γνωρίζουν πως σε Θράκη και Μακεδονία (αλλά όχι μόνο) μπορούν να γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων, μπορούν να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, μπορούν να υπάρξουν έσοδα για τα δημόσια ταμεία, ώστε να μην «χαρατσώνονται» χωρίς έλεος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, μπορούν να υπάρξουν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μην κόβονται κάθε χρόνο οι συντάξεις. Απλά μαθηματικά είναι. Αλλά το πολιτικό σύστημα επέλεξε να εθελοτυφλεί μπροστά στην αλήθεια κι ήρθε κι ο ΣΥΡΙΖΑ και το τερμάτισε!

Πάρτε για παράδειγμα τις περίφημες «Σκουριές».Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής (το όνομα από το χαλκό ασφαλώς, διότι οι αρχαίοι είχαν μυαλό κι εκτιμούσαν τον πλούτο τους) έχει γίνει η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.

Γιατί άραγε; Δεν θέλει την επένδυση ο κόσμος; Λάθος! Σε έρευνα κοινής γνώμης που διεξήχθη αυτό το μήνα στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι «Σκουριές», οι κάτοικοι απαντούν με ένα συντριπτικό ποσοστό 75,4%, «ναι» και «μάλλον ναι», στην ερώτηση αν πιστεύουν πως η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τότε, μήπως δεν τηρεί τη νομιμότητα η επένδυση; Και πάλι λάθος. Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν εκδοθεί υπέρ της επένδυσης!

Παρ’ όλα αυτά η επένδυση είναι «υπό διωγμό» και η απάντηση είναι απλή. Υπάρχει ιδεολογική εμμονή. Ακόμη και ο τάχα «market friendly» Σταθάκης δεν υπογράφει άδειες ρουτίνας για τον «Ελληνικό Χρυσό», την ώρα που υπογράφει όμως την «έγκριση παρέκκλισης ως προς το ύψος για την κατασκευή κωδωνοστασίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στον οικισμό Κάτω Πλατανίτη Δ. Ναυπακτίας, στο μέγιστο επιτρεπόμενο συνολικό ύψος του κωδωνοστασίου στα 10,25 μέτρα». Το παράδειγμα είναι πραγματικό, έχω την απόφαση στα χέρια μου και δεν δέχομαι διαψεύσεις.

Είναι επίσης πολιτικά ανατριχιαστική η δήλωση που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή της, η αρχαιολόγος και επί 10 χρόνια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού κ. Λήδα Μενδώνη: «Ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο όταν άκουσα πρόσφατα τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, άνθρωπο βαθιάς δημοκρατικής αντίληψης, να λέει ότι σήμερα το ΚΑΣ εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Η δήλωση έγινε μετά τη συζήτηση για την τύχη των αρχαιοτήτων στις Σκουριές. Και απ” όσα διάβασα στον Τύπο, είχε δίκιο.».

Αυτή η ιδεολογική εμμονή που ξεκινάει από το γραφείο του υπουργού και διαποτίζει όλο το σώμα της διοίκησης, δεν αφήνει την αξιοποίηση ενός τέτοιου συγκριτικού πλεονεκτήματος, όταν η χώρα καταρρέει! Είναι ανήκουστο και ξεπερνάει πλέον τα όρια της πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για τον λάθος δρόμο που ακολουθείται. Δρόμος που πρέπει άμεσα να αλλάξει, αν θέλουμε τούτος ο τόπος να συνεχίσει να υπάρχει και να λέγεται Ελλάδα. Κι εδώ η ιστορική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τεράστια.

Ευτυχώς, δείχνει να την αντιλαμβάνεται, να την αναλαμβάνει πλήρως και να τοποθετείται έναντι του ζητήματος με τον πλέον καθαρό και έντιμο τρόπο που έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες εν αναμονή πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης ήταν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη και ρωτήθηκε στη διακαναλική ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε, τι προτίθεται να κάνει γι” αυτή τη μεγάλη επένδυση που υπάρχει στην Χαλκιδική, μόλις το κόμμα του γίνει κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης απάντησε ως εξής: «Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση από την οποία ζουν πολλοί άνθρωποι, έχει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία προσφέρει έσοδα στο Ελληνικό κράτος και πιθανώς να μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στο μέλλον χωρίς καμία το τονίζω έκπτωση προς το περιβάλλον. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο με σεβασμό προς το περιβάλλον. Όλοι οι γεωλόγοι μας λένε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει τεράστιο ορυκτολογική δύναμη, η οποία αξίζει και πρέπει να αξιοποιηθεί με βασικό γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον. Έτσι και αλλιώς η κείμενη νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή.»

Απλά, καθαρά και χωρίς περιστροφές. Από αυτή τη δήλωση και μόνο, καταλαβαίνει κάθε νοήμων Έλληνας πολίτης γιατί η χώρα έχει αυτή τη στιγμή κατεπείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή. Για να σωθεί ό,τι σώζεται ακόμη.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ο Μακεδόνας Μακεδόνα» – Προκαλεί υποψήφια ευρωβουλευτής με το DEB

Ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές η υποψήφια του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Ευγενία Νατσουλίδου.

Σε προεκλογικό βίντεο της αναφέρει ότι «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκος και ο Μακεδόνας Μακεδόνα»! «Είμαι η Ευγενία Νατσουλίδου, υποψήφια στις Ευρωεκλογές 2024 με το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της ‘τουρκικής’ μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Για να δυναμώσει η φωνή μας με τη δική τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, όταν ψηφίζουμε ‘Μακεδόνες’. Μόνο χαμένος χρόνος υπάρχει. Καιρός είναι οι μειονότητες να αλληλοϋποστηρίζονται, για τα προβλήματα είναι ίδια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές

Αισιόδοξο μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές έστειλε η προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην παραλία της Καβάλας, με μαζική παρουσία του λαού και της νεολαίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Μπέλλος και ο Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός εν ενεργεία και πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Στην κεντρική ομιλία της χτεσινής συγκέντρωσης, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι αναγκαίο. Είναι δυνατό, πηγάζει μέσα από τις εξελίξεις, το ΚΚΕ να βγει πολύ πιο ισχυρό σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην περιοχή σας. Σκεφτείτε την επόμενη μέρα.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όλα τα άλλα κόμματα με τα προγράμματά τους, ετοιμάζουν πλήθος αντιλαϊκών μέτρων και συμμετοχή στους πολέμους, για να πετύχει, να συνεχιστεί, η καπιταλιστική βαρβαρότητα και η εκμετάλλευση.

Εδώ, από την Καβάλα, από όλη την περιοχή σας, τον Εβρο, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, να σταλεί μήνυμα για πιο δυνατό ΚΚΕ: Δεν θα γίνει η Ελλάδα και η περιοχή σας φωλιά των αρπακτικών, των ματοβαμμένων με το αίμα των λαών ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Στην Θάσο την Κυριακή 2 Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα επισκεφτεί την Κυριακή 2 Ιουνίου, τη Θάσο.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης.

11:45 -13:30 Άφιξη στο Αρχαίο Θέατρο -Ξενάγηση στο Μνημείο

14.00-14.30 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Αρχαία Αγορά

15:15-15:40 Άφιξη στα Λιμενάρια-Επίσκεψη στο κτίριο Παλατάκι. Ξενάγηση

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en