Quantcast
Connect with us

ΞΑΝΘΗ

Κάγκελα, κρύο και αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του “ΟΧΙ” στην Ξάνθη

image_print
-Χωρίς ευτράπελα και με υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό μαθητική και στρατιωτική παρέλαση 
Χωρίς ευτράπελα και υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό πραγματοποιήθηκαν το την Τρίτη οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του “ΟΧΙ” στην πόλη της Ξάνθης.
Λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Ελευθερίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, και παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών της περιοχής. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στεργίου.
Αμέσως μετά το πέρας της τελετής ξεκίνησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, χωρίς να επηρεάζονται οι εκδηλώσεις από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων, όπως άλλωστε συνηθίζεται, τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα ενώ ευρύτερα ο χώρος της Πλατείας Ελευθερίας είχε αποστειρωθεί από πολίτες, που παρακολουθούσαν πίσω από τα “κάγκελα” ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν την περιοχή. Ένα πυροσβεστικό όχημα καθώς και ένα ασθενοφόρο βρισκόταν επίσης στον χώρο της παρέλασης, προληπτικά χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να παρέμβουν.
“Το μήνυμα της εθνικής μας επετείου ίσως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Καλούμαστε να φωνάξουμε με όλες τις δυνάμεις μας ένα πολύ δυνατό όχι στις σειρήνες του λαϊκισμού αλλά και σε όσους αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή και θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και τον διχασμό στο έθνος. Με πολλή δουλειά και πίστη στις ικανότητες μας βαδίζουμε στον ασφαλή δρόμο της ευημερίας και της προόδου” επισήμανε ο κ. Στεργίου, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Ξάνθης πρόσθεσε πως “διπλή γιορτή σήμερα. Η Σκέπη της Παναγίας της Θεοτόκου, που είναι η σκέπη όλου του κόσμου αλλά και το γένους μας αλλά και η επέτειος του ’40. Το όχι που είπε ο λαός και διέσωσε την αξιοπρέπεια του πολιτισμένου κόσμου, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και από εμάς σήμερα. Όχι σε όποιον επιβουλεύεται τη χώρα και την ιστορία μας”.
“Να πω χρόνια πολλά στον Ξανθιώτικο λαό και σε όλη τη χώρα. Σήμερα είναι μια χαρούμενη ημέρα να τη γιορτάσουμε, βοηθάει και ο καιρός, και από αύριο στα προβλήματα. Για εμάς που έχουμε μια κάποια ηλικία και είχαμε και συγγενείς που πολέμησαν στον πόλεμο του ’40 αυτή η γιορτή μας συγκινεί πιο πολύ. Θέλω να επισημάνω πως γράψαμε ημέρες δόξας γιατί ο λαός, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν ενωμένοι. Σήμερα για να ξεπεράσουμε την κρίση θέλουμε αυτό ακριβώς να είμαστε ενωμένοι μια γροθιά και πιστεύω θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε” σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ενώ από τη μεριά του ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τόνισε πως “το έπος του ’40 αποτελεί για εμάς πρότυπο με το οποίο οφείλουμε να βαδίζουμε. Οι ήρωες του 1940 τιμούνται σήμερα, είναι ημέρα τιμής και περισυλλογής της ευθύνης που έχουμε εμείς και για την πατρίδα και για τις επόμενες γενιές”.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6V7EksHRZWs[/youtube]
Ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού τόνισε πως “η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια ημερομηνία σταθμός στην ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας.  Η ημέρα που ο ελληνικός στρατός και υπό τη σκέπη της Παναγίας έγραψε νέες σελίδες στα βουνά της Ηπείρου δίνοντας ένα μάθημα στον ιταλικό φασισμό ένα μάθημα που συνεχίστηκε και εναντίον του γερμανικού ναζισμού στα οχυρά της Μακεδονίας, αλλά και σε κάθε πόλη και χωριό, θάλασσα και αέρα της πατρίδα μας. Το μόνο που μπορούμε να τους υποσχεθούμε είναι πως θα τους θυμόμαστε, θα τους τιμούμε και θα γίνουμε καλύτεροί τους”.
parelasi_xanthi01.
Πηγή: thrakitoday

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΞΑΝΘΗ

Χ. Ζεϊμπέκ: Να δοθεί άμεσα λύση για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Παρέμβαση για τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
image_print

Άμεση λύση για τη λειτουργία της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ζητά ο βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τονίζοντας ότι η Μονάδα παραμένει κλειστή εδώ και πέντε χρόνια.

Με δήλωσή του, ο κ. Ζεϊμπέκ σχολιάζει την είδηση ότι θα δοθεί έξτρα πριμ από τη ΣΕΚΕ προς τρεις ιατρούς, με στόχο να καλυφθούν οι θέσεις και να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Όπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή μπορεί να είναι τιμητική για την ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν είναι τιμητική για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο βουλευτής κάνει λόγο για διαχρονική αντιμετώπιση των 110.000 κατοίκων του Νομού Ξάνθης ως «πολιτών β΄ κατηγορίας», υπενθυμίζοντας και τη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ότι η κλειστή ΜΕΘ στην Ξάνθη αποτελεί «τοπικό πρόβλημα».

Ο κ. Ζεϊμπέκ ασκεί κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης στον χώρο της δημόσιας Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε παραιτήσεις, στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα κρίσιμες θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν κενές.

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σοβαρές πολιτικές υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας όσο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας παραμένουν υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Νοσοκομείο Ξάνθης, τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό που κρατά όρθιο το ΕΣΥ.

Ακολουθεί η δήλωση:

Η είδηση ότι θα χορηγηθεί έξτρα πριμ από τη ΣΕΚΕ προς τρεις ιατρούς, μήπως με αυτόν τον τρόπο μπορέσουν επιτέλους να καλυφθούν οι θέσεις και λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης – κλειστή μια πενταετία τώρα – μπορεί να είναι τιμητική για την ιδιωτική εταιρεία, σίγουρα όμως δεν είναι καθόλου τιμητική για την ίδια την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει – εμμέσως πλην σαφώς – ότι λογίζουν τους 110.000 κατοίκους του Νομού Ξάνθης, ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Αυτό είχε αποδειχθεί, άλλωστε, και από την κυνική δήλωση του Υφυπουργού Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, ότι η κλειστή επί μια πενταετία ΜΕΘ στην Ξάνθη, αποτελεί «τοπικό πρόβλημα».

Οι πολιτικές της ΝΔ στον χώρο της δημόσιας Υγείας είναι αυτές που έχουν αποδειχθεί σήμερα οδοστρωτήρας του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Είναι αυτές που οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε παραιτήσεις, στον ιδιωτικό τομέα (ή ακόμη χειρότερα στο εξωτερικό). Με αποτέλεσμα νευραλγικές θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία, όπως σε αυτό της Ξάνθης, να παραμένουν κενές επί μακρόν.

Ένα είναι βέβαιο:  σοβαρές πολιτικές για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, όσο τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στη χώρα παραμένουν υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα. Όσα «μπαλώματα» και αν σκαρφιστεί ο Υπουργός, όσοι «χορηγοί» και αν βρεθούν.

Υπερασπίστηκα το Νοσοκομείο Ξάνθης και τα Κέντρα Υγείας σε όλον τον Νομό, με τις συνεχείς παρεμβάσεις μου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, που με αυτοθυσία κρατά σήμερα όρθιο το ΕΣΥ. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. 

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εθελοντική αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Ξάνθη – Εθελοντική αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
image_print

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2026.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, από τις 09:00 έως τις 15:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ξάνθης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας εκστρατείας είναι «Μια Σταγόνα Ανθρωπιάς. Δώσε Αίμα. Σώσε Ζωές», αναδεικνύοντας την αιμοδοσία ως μια βαθιά ανθρώπινη πράξη αλληλεγγύης, φροντίδας και προσφοράς.

Στην Ξάνθη, η ημέρα αυτή τιμάται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη αιμοδοσία, στην οποία συμμετέχουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, ενώ παράλληλα απευθύνεται κάλεσμα και σε νέους εθελοντές να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν, συνεχίζοντας την προσφορά αίματος προς τους πάσχοντες και τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

DNews Widget
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Μπουρχάν Μπαράν: Ερώτηση για τη φυγή των νέων από την Ξάνθη

Ξάνθη – Ερώτηση Μπουρχάν Μπαράν για τη φυγή των νέων και την ενίσχυση της απασχόλησης
image_print

Ερώτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της φυγής των νέων και την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατέθεσε ο βουλευτής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η Π.Ε. Ξάνθης αντιμετωπίζει έντονες δημογραφικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, καθώς σημαντικό μέρος του νεανικού πληθυσμού εγκαταλείπει την περιοχή αναζητώντας καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης.

Όπως αναφέρει, η αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, η περιορισμένη προσέλκυση νέων επενδύσεων και η έλλειψη σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας ενισχύουν το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των νέων.

Ο κ. Μπαράν ζητά απαντήσεις για τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση νέων από την Π.Ε. Ξάνθης, καθώς και για το αν θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα κινήτρων για την παραμονή και επαγγελματική αποκατάστασή τους στην περιοχή.

Παράλληλα, ρωτά αν υπάρχει σχεδιασμός για φορολογικά, επενδυτικά ή ασφαλιστικά κίνητρα προς επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για νέους έως 35 ετών, καθώς και για δράσεις ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στις ακριτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Αντιμετώπιση της φυγής των νέων και ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης»

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έντονες δημογραφικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, καθώς σημαντικό μέρος του νεανικού πληθυσμού εγκαταλείπει την περιοχή αναζητώντας καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, επαγγελματικής εξέλιξης και οικονομικής προοπτικής στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ή στο εξωτερικό.

Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, η περιορισμένη προσέλκυση νέων επενδύσεων, η έλλειψη σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων, συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του φαινομένου της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του νεανικού πληθυσμού.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη δημογραφική βιωσιμότητα και την πληθυσμιακή διατήρηση της περιοχής αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγική δυναμική, την κοινωνική συνοχή και τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και ευρύτερα της ακριτικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δεδομένης της ανάγκης άμεσης λήψης στοχευμένων μέτρων για τη συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία ουσιαστικών αναπτυξιακών προοπτικών για τους νέους,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα διαθέσιμα στοιχεία της Κυβέρνησης σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση νέων από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατά την τελευταία πενταετία και ποια είναι η αποτύπωση των σχετικών δημογραφικών τάσεων;
  2. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων κινήτρων με στόχο την παραμονή, την επαγγελματική αποκατάσταση και την επανένταξη νέων στην αγορά εργασίας της περιοχής;
  3. Υφίσταται σχεδιασμός για την παροχή ειδικών φορολογικών, επενδυτικών ή ασφαλιστικών κινήτρων προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για νέους έως 35 ετών;
  4. Ποιες ειδικές δράσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία ή προγράμματα προβλέπονται για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών σχημάτων στις ακριτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
  5. Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής, της εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών δομών με την αγορά εργασίας, ώστε να περιοριστεί η διαρροή νέου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού από την περιοχή;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en