Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Θρακικά Σωματεία κατά Λαμπάκη για το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

image_print
Χωρίς τη συμμετοχή δευτεροβάθμιων πολιτιστικών φορέων του Θρακικού Ελληνισμού (!) και χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.
Δεν θα παραστεί τελικά στην έναρξη των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που διοργανώνεται το τριήμερο 11 με 13 Δεκεμβρίου στις Φέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος λόγω επίσκεψής του στην γειτονική Βουλγαρία.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
TΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Π.Ο.Θ.Σ. – Π.Ο.Σ.Α.Ρ. – ΠΑ.Ο.Ν.Ε. – Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ως η ύψιστη θεσμική εκπροσώπηση του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε ως ιδέα και υλοποιήθηκε τελικώς χάρη στην πίστη, τη θέληση και τον οραματισμό ανθρώπων που στελεχώνουν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εκπροσωπήσεις των Θρακών. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Όλες οι αντίστοιχες θεσμικές εκφράσεις των εθνικοτοπικών οργανώσεων του Ελληνισμού (Πόντιοι, Μακεδόνες, Κρητικοί, Ηπειρώτες, Σαρακατσαναίοι κ.λπ.) έχουν ως πηγή και στυλοβάτη τους τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους τους.

Η Πολιτεία υπεισέρχεται απλώς ως αρωγός τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε αυτονόητη υποχρέωση και καθήκον της.

Η διοργάνωση, η θεματολογία, η επιλογή των εισηγητών και η εν γένει σημειολογία των Συνεδρίων είναι αρμοδιότητα των οργανωτικών κυττάρων τους, δηλαδή των εθνικοτοπικών συλλογικοτήτων. Και, φυσικά, πρώτιστη παράμετρος όλων των Συνεδρίων αποτελεί η ιστορική, λαογραφική και πολιτισμική αναφορά, η διαφύλαξη και καλλιέργεια της τοπικής ιδιοπροσωπίας ενταγμένης στο γενικό πλαίσιο της εθνικής μας ταυτότητας.

Στα Συνέδρια των Θρακών, δυστυχώς, τα πράγματα ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η Πολιτεία αντί για αρωγός ήταν εξ αρχής ο απόλυτος άρχων των Συνεδρίων. Η διοργάνωσή τους, στο σύνολό της, αφέθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τον θεσμό αυτό για τις δημόσιες σχέσεις τους, για υλοποίηση των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων και για πολιτικό αριβισμό. Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των Θρακών ήταν πάντοτε ο φτωχός συγγενής και έπαιζαν σταθερά έναν ρόλο κομπάρσου, με όλο και μειούμενη χρονικά και οργανωτικά τη συμμετοχή τους.

Φτάσαμε έτσι, νομοτελειακά θα λέγαμε, στη σημερινή κατάσταση της απαξίωσης του θεσμού, που κατάντησε, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, να έχει πλέον τα χαρακτηριστικά μιας ημερίδας, επικεντρωμένης σε ανούσιες απεραντολογίες για την πολυσυζητημένη «ανάπτυξη» της Θράκης, που έστω και γι’ αυτήν, εκτός από θεωρητικές προσεγγίσεις, ποτέ δεν λειτούργησε κάποια έστω ομάδα εργασίας αρμόδια για την αξιοποίησή τους.

Φέτος, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων των Θρακών βιώσαμε την απόλυτη απαξίωση, κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας («συμμετοχή» είχε ονομαστεί!) στις συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Αυτουργός σε αυτό, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευ. Λαμπάκης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει ότι «δεν είμαστε Θρακιώτες», ότι «δεν αγαπάμε τη Θράκη», ότι «υπονομεύουμε την ηρεμία των κατοίκων της Θράκης», διατυπώνοντας μάλιστα και το δόγμα ότι «οι πολιτιστικοί φορείς δεν μπορεί να είναι πάνω από τους Δημάρχους»!

Και όλα αυτά, επειδή επιμείναμε στο αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από ένα Συνέδριο του Θρακικού Ελληνισμού η παράμετρος της Ιστορίας, με σαφή αναφορά στην Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Θρακών, αλλά ούτε φυσικά να κλείνει τα μάτια σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, εξαιτίας της δράσης του τουρκικού προξενείου. Προτείναμε, λοιπόν, να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου σχετικές εισηγήσεις, από ειδήμονες των θεμάτων, για να εισπράξουμε τους παραπάνω απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και συμπεριφορές.

Στον κ. Λαμπάκη, αλλά και σε όποιον μελλοντικό ζηλωτή του, έχουμε να πούμε μόνο το εξής:

Σε μία Πολιτεία, φυσικά και οι αιρετοί άρχοντές της είναι θεσμικά οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας. Στην ανιδιοτελή, όμως, κοινωνική, πολιτισμική και εθνική δράση των συλλογικοτήτων των πολιτών που τους εκλέγουν στις θέσεις αυτές, είναι υποχρεωμένοι να συμπαρίστανται ηθικά και υλικά, με όλες τους τις δυνάμεις και με όλα τους τα μέσα. Να συμπαρίστανται! Όχι να καπηλεύονται και να καπελώνουν!

Για τους παραπάνω λόγους οι αναφερόμενοι και υπογράφοντες δευτεροβάθμιοι πολιτιστικοί φορείς του Θρακικού Ελληνισμού με ομόφωνη απόφαση τους δεν θα συμμετέχουν στο 10 Συνέδριο των Θρακών σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν δέχονται να συναινέσουν στον αυταρχισμό και την καπηλεία του οράματος των Θρακών.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ

ΥΓ: Για πιθανές διαψεύσεις, το παραπάνω Ψήφισμα δημοσιευμένο στο Facebook στην επίσημη σελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων:

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Σ. Κελέτσης: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για το Μεταναστευτικό

Σταύρος Κελέτσης – Ομιλία στη Βουλή για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου
image_print

Εισηγητής του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του νέου «Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου» ορίστηκε ο βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε στο μέγεθος και στη δυσκολία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαρκές και σύνθετο πρόβλημα, με κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Ο βουλευτής Έβρου τόνισε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου διαμορφώνει πλέον κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στη διαχείριση του ζητήματος, αναγνωρίζοντας την αρχή της αλληλεγγύης και προβλέποντας στήριξη προς χώρες όπως η Ελλάδα, που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο αναδιαμορφώνει το εθνικό νομικό πλαίσιο για τη μεταναστευτική πολιτική, ενόψει της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου μετά τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κελέτση, το νέο πλαίσιο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στην επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή νόμιμη παραμονή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα, επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και προβλέπονται διαδικασίες επιστροφής για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε σημαντική και την πρόβλεψη για δημιουργία σημείων φιλοξενίας, τα λεγόμενα return hubs, είτε σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης είτε σε τρίτες χώρες κατόπιν συμφωνιών.

Ο Σταύρος Κελέτσης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται σε αρμονία με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το νέο νομικό πλαίσιο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την Πολιτεία στην άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής και θα ενισχύσει τη θέση της χώρας απέναντι σε ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO

Αλεξανδρούπολη – 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
image_print

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO, με τη συμμετοχή όλων των Εδρών UNESCO της χώρας, εκπροσώπων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διασύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που διαθέτουν Έδρες UNESCO με την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της ακαδημαϊκής διπλωματίας στην προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της πολιτιστικής κατανόησης και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών και χώρους όπου αναπτύσσονται οι ιδέες που αφορούν το μέλλον των κοινωνιών.

Η επικεφαλής του προγράμματος Πανεπιστημιακών Εδρών και Δικτύων UNESCO, Inga Nachanian, αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και στη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ, Δημήτριος Εμμανουλούδης, τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωμένης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Εδρών UNESCO, με σαφή ατζέντα σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης, οι κάτοχοι και εκπρόσωποι των Ελληνικών Εδρών UNESCO και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO συνέταξαν και συνυπέγραψαν ομόφωνα ψήφισμα, προτείνοντας την καθιέρωση της συνάντησης ως θεσμού.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται, επίσης, η συστηματική χαρτογράφηση της συμβολής των Ελληνικών Εδρών UNESCO στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, καθώς και η αποτίμηση της προόδου της Ελλάδας ως προς την επίτευξή τους.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΑΕΙ στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξήρε τις δράσεις εξωστρέφειας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, χαρακτήρισε τις Έδρες UNESCO σημαντικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας, ενώ η Αγγέλα Γιαννακίδου αναφέρθηκε στη σημασία της Θράκης ως τόπου ειρηνικής συνύπαρξης, πολιτιστικής διπλωματίας και βιοποικιλότητας.

Με αφορμή τη διοργάνωση, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη του Δήμου Διδυμοτείχου στο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη της περιοχής.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της UNESCO, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, στρατιωτικών αρχών, δήμων, οργανισμών και πλήθος κόσμου.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Περιφέρεια ΑΜΘ: Η «Αυθεντική Ελλάδα» στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές

Αλεξανδρούπολη – Exclusive Greek Tourism Workshop της Περιφέρειας ΑΜΘ για την προβολή της Αυθεντικής Ελλάδας
image_print

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, το Exclusive Greek Tourism Workshop, μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Νομαρχείο και συμμετείχαν κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες και tour operators από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Μολδαβία και την Τσεχία.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία νέων διεθνών συνεργασιών, μέσα από συναντήσεις B2B μεταξύ εκπροσώπων της τουριστικής αγοράς και επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία των ξένων επαγγελματιών με τον προορισμό, ώστε να αποκτήσουν άμεση και βιωματική εμπειρία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο καλωσόρισμά του, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί μια συνεκτική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, με κεντρικό μήνυμα την ανάδειξη της περιοχής ως «Αυθεντική Ελλάδα».

Ο κ. Τοψίδης στάθηκε στη σημασία της βιωματικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι οι σύγχρονοι ταξιδιώτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τον πολιτισμό, τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ, Παναγιώτης Αρχοντής, τόνισε ότι το workshop φέρνει σε άμεση επαφή τις επιχειρήσεις της περιοχής με σημαντικούς επαγγελματίες του τουρισμού από ευρωπαϊκές αγορές.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους, οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δέλτα του Έβρου, τη διασυνοριακή περιοχή του Έβρου, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, καθώς και την τοπική γαστρονομία και παραγωγή.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, ενώ εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας ώστε η δράση να φιλοξενείται διαδοχικά στις Περιφερειακές Ενότητες, αναδεικνύοντας κάθε χρόνο διαφορετικές περιοχές και τις τουριστικές τους δυνατότητες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en