Τι δουλειά έχει ένας «δραπέτης» από την Ωκεανία στα νερά του Εβρου; Ενας εντυπωσιακός μαύρος κύκνος έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες στο Δέλτα του Εβρου ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές, καθώς οι μαύροι κύκνοι συναντώνται, στην πλειονότητά τους, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ηταν άγνωστοι στη Γηραιά Ηπειρο μέχρι το 1697 όταν ολλανδοί εξερευνητές περιπλανήθηκαν για πρώτη φορά στον ποταμό Swan River της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ σήμερα ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Μεγάλη Βρετανία ως «διακοσμητικό πτηνό». Και ενώ ο μοναχικός μαύρος κύκνος απολάμβανε τα νερά του Εβρου, μια νέα έκπληξη περίμενε τους ειδικούς: φλαμίνγκο εντοπίστηκαν σε παραλίες της Λούτσας και της Βουλιαγμένης, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασαν εκεί.

Ο μαύρος κύκνος του Εβρου έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στο Δέλτα του Εβρου και στη Δαδιά, το οποίο έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. Πανέμορφος, με άνοιγμα φτερών σχεδόν δύο μέτρων, το είδος αυτό θεωρείται ένα «ρομαντικό» πτηνό: ζευγαρώνει μόνο με ένα ταίρι κατά τη διάρκειά της ζωής του και αν ο σύντροφός του πεθάνει, δεν προσπαθεί να τον αναπληρώσει. Μεγάλοι πληθυσμοί του ζουν σε υγροτόπους της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Αυστραλίας, σε λίμνες γλυκού, υφάλμυρου και αλμυρού νερού, σε βάλτους και σε ποτάμια όπου μπορούν να βρουν εύκολα υδρόβια φυτά για να τραφούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 μαύροι κύκνοι, ενώ πληθυσμοί τους εντοπίζονται επίσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο μαύρος κύκνος εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα νερά στο Δέλτα του Εβρου

Πριν από περίπου 15 χρόνια ένας μαύρος κύκνος είχε παρατηρηθεί για ακόμη μία φορά στον Εβρο, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για το ίδιο πτηνό με αυτό που συνάντησαν τώρα. Ενας μαύρος κύκνος, τον οποίο οι περίοικοι είχαν ονομάσει Μπλάκι, ζούσε και στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ως το 2022, οπότε έφυγε από τη ζωή μπλεγμένος στις πετονιές ψαρά. «Στην Ευρώπη ζουν τρία είδη κύκνων – οι βουβόκυκνοι, οι αγριόκυκνοι και οι νανόκυκνοι. Το Δέλτα του Εβρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τους νανόκυκνους καθώς ο πληθυσμός τους εδώ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε μια περιοχή με λευκούς κύκνους να συναντάς και έναν μαύρο. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της περιοχής. «Παρότι πρόκειται για ένα πουλί της Ωκεανίας, στην Ευρώπη λειτουργούν εκτροφεία για μαύρους κύκνους και για άλλα όμορφα πουλιά, τα οποία πωλούνται είτε σε πάρκα της Ευρώπης είτε σε ευκατάστατους ιδιοκτήτες που έχουν λίμνη στο σπίτι τους και μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Εικάζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκνος δραπέτευσε από κάποιο τέτοιο εκτροφείο και έτσι έφτασε στο Δέλτα του Εβρου», εξηγεί.

Παρασύρθηκαν

Και ενώ οι επιστήμονες στον Εβρο ασχολούνται με τον μαύρο κύκνο, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των φλαμίνγκο στην Αρτέμιδα και τη Βουλιαγμένη. «Εδώ και μία εβδομάδα δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα αναφορικά με την παρουσία ενός φλαμίνγκο στην πλαζ της Βουλιαγμένης, και από χτες για ένα άλλο στην Αρτέμιδα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για φλαμίνγκο και στο Πόρτο Ράφτη στα τέλη Απριλίου.

Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο στη Βουλιαγμένη

«Τα πουλιά που εντοπίστηκαν είναι ενήλικα και υγιή. Τα φλαμίνγκο συνήθως ζουν πολλά μαζί σε υφάλμυρα νερά, σε λιμνοθάλασσες και δέλτα ποταμών. Τα συγκεκριμένα δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν σ΄ αυτή την πλευρά της Αττικής. Φλαμίνγκο σε κατάλληλο βιότοπο μπορεί κανείς να συναντήσει στο Βουρκάρι Μεγάρων. Ισως παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους», εξηγεί η «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φλαμίνγκο της Βουλιαγμένης φέρει δαχτυλίδι, ενώ η «ΑΝΙΜΑ» έχει επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα φλαμίνγκο είναι ένα μεταναστευτικό είδος με κύρια σημεία αναπαραγωγής τη Νότια Ευρώπη και τη Νότια Αφρική και αποτελούν τακτικό αποδημητικό επισκέπτη της χώρας μας με συχνές εμφανίσεις σε παράκτιους υγρότοπους. Το 2020 έγινε για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με μωρά φλαμίνγκο να εντοπίζονται στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Γαλάζιος καρχαρίας στη Γλυφάδα

 Καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά τη Δεύτερα του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, μία ημέρα μετά την εμφάνιση άλλου καρχαριοειδούς στο λιμάνι του Βόλου. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και επισημαίνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν 34 είδη καρχαριών που κινούνται από τα ρηχά νερά μέχρι σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο νεαρός γαλάζιος καρχαρίας της Γλυφάδας παρασύρθηκε στα ρηχά κυνηγώντας κάποιο θήραμα και θεωρούν την παρουσία του ως «μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε»…

tanea.gr