Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεοδωράκης | Καλύτερη μία κακή συμφωνία από την απουσία συμφωνίας

image_print

Συμφωνία με τους δανειστές, συναινετικές λύσεις, αλλά και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια την Ελλάδα, ζητά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δεν είναι προς όφελος ούτε της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας. Θεωρεί πιο πιθανή μία συνολική συμφωνία τώρα ή μία παράταση της τρέχουσας συμφωνίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα; Ή μήπως η πιθανότερη εξέλιξη είναι να μην υπάρξει καν συμφωνία; «Δεν μετέχω όπως ξέρετε στις διαπραγματεύσεις, άρα μόνο προβλέψεις μπορώ να κάνω, παρότι έχω μιλήσει και με τον κ. Γιούνκερ και με τον κ. Σουλτς και με τον κ. Τσίπρα» λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Νομίζω όμως ότι είναι λίγο απίθανο να πει κάποιος, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες. Προφανώς θα υπάρχει λοιπόν μία μικρή συμφωνία, η οποία μετά θα μας οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη συμφωνία, μετά από κάποιο διάστημα».

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες όλες οι πλευρές φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους. Πρόκειται για κίνηση τακτικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό αντάλλαγμα ή απλώς δεν θεωρείται πλέον πιθανή η επίτευξη συμφωνίας; «Ελπίζω να μην σκέπτονται κάποιοι, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ως τζογαδόροι, δηλαδή να χρησιμοποιούν μπλόφες, για να μπορούν να αποκομίζουν οφέλη. Ελπίζω. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, μία καθαρή συμφωνία με την Ευρώπη, και νομίζω ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλαχθεί από το άγχος που δημιουργεί η εκκρεμότητα με την Ελλάδα.

Σε εποχή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και τακτικών ελιγμών στο εσωτερικό της Ελλάδας, Το Ποτάμι φαίνεται να είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που δηλώνει ευθέως ότι «θα ψηφίσει μία συμφωνία» με τους δανειστές. Μία δέσμευση, η οποία δεν δημιουργεί μόνο συμπάθειες στην Ελλάδα. Το σχόλιο από τον Σταύρο Θεωδωράκη: «Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος, ο συντριπτικά περισσότερος κόσμος ξέρετε, έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και επίσης ο κόσμος στην Ελλάδα έχει απηυδήσει από αυτήν την καθυστέρηση. Άρα το να κάθεται Το Ποτάμι να κωλυσιεργεί, εάν το τάδε δεν είναι όσο θα θέλαμε καλό, νομίζω ότι δεν είναι προς όφελος ούτε του ελληνικού λαού, ούτε της Ευρώπης. Προσέξτε τώρα: είναι σίγουρο ότι αυτή η συμφωνία θα έχει πολλές αδυναμίες γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε. Για μας, η συμφωνία έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Από κει και πέρα, για να γίνω τολμηρός, ακόμα και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας αυτή τη στιγμή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι το κόμμα του είναι το μόνο που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις, για έναν κερδοφόρο δημόσιο τομέα. Αίσθηση προκαλεί η πρότασή του για κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Δεν ανησυχεί ότι δεν γίνεται ευχάριστος στους ψηφοφόρους; «Όπως είναι τα προβλήματα σήμερα, απαιτούν από όλους μας ειλικρίνεια. Το να χαϊδεύουμε αυτιά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί να αποφασίσουν ότι ο ρόλος που τους αρμόζει δεν είναι του κονφερασιέ που λέει ευχάριστα πράγματα, αλλά του ανθρώπου που προσπαθεί τις συγκεκριμένες στιγμές να δώσει τις πιο λογικές και κοντά στην κοινωνία λύσεις. Άρα ναι: είπαμε ότι θα πρέπει να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις, όπως είπαμε το επίσης δυσάρεστο για μερικούς, ότι θα πρέπει μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα να υπάρχει ανώτατη σύνταξη. Δεν μπορεί να υπάρχουν συντάξεις 3.000 ευρώ και να συζητάμε για να κόψουμε τις συντάξεις των 400 ευρώ…».

Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει ευθύνη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Πού εντοπίζει αυτήν την ευθύνη; «Ξέρετε, οι έλληνες πολιτικοί οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε ένα βάραθρο. Τεράστια χρέη, τεράστια δάνεια, τεράστια ελλείμματα. Κι όταν κάποια στιγμή αυτό αποκαλύφθηκε, δεν είχαν τη δύναμη και την τόλμη να βρουν λύσεις. Σηκώσανε λοιπόν τα χέρια ψηλά, απευθύνθηκαν στο ΔΝΤ, σε ανθρώπους που απλώς ήταν μάνατζερ άλλων οργανισμών και είπανε ʻδώστε μας μία λύση για τη χώραʼ. Νομίζω ότι το υπεύθυνο θα ήταν ένας πολιτικός, αν θέλει να λέγεται πολιτικός στη χώρα του, να έχει ο ίδιος εκπονήσει λύσεις για τη χώρα του. Αυτό δεν το έκαναν ποτέ οι έλληνες πολιτικοί κι αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό και δηλώνει ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Αυτό λοιπόν προσπαθεί να κάνει Το Ποτάμι στη Βουλή, δεν θέλει εκλογές και ξανά εκλογές, προσπαθεί να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό για να του προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Είμαστε απογοητευμένοι βέβαια, γιατί σχεδόν τίποτε από αυτά που λέμε δεν εισακούεται, για να μην πούμε ότι κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που τους λέμε, αλλά αυτό δεν είναι λόγος εμείς να μην προσπαθούμε για το σωστό» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Μιλώντας πρόσφατα στην ισπανική εφημερίδα El País, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε αντίθετος σε ένα δημοψήφισμα, δεν φάνηκε ωστόσο να είναι το ίδιο αρνητικός στο ενδεχόμενο νέων εκλογών- ή μήπως όχι; «Δεν θέλω να γίνονται εκλογές και ξανά εκλογές στη χώρα. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε έναν ευρωπαϊκό βηματισμό. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Είπα όμως, ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μία λύση, αν ο Αλέξης Τσίπρας νιώσει ότι εξαρτάται πάρα πολύ στην καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες, οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές. Θα είναι μία τίμια λύση. Θα ήθελα να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις χωρίς να έχει διλήμματα. Αλλά αν τα διλήμματα είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί να πάρει τις αποφάσεις, δεν έχουμε άλλον δρόμο από τις εκλογές».

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Νέο Χωροταξικό για τη Βιομηχανία: Οι ενστάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και οι προτάσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία.
image_print

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να καθορίσει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας βελτιώσεις σε κρίσιμα σημεία του σχεδίου, ενώ η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την εισήγηση, ασκώντας συνολική κριτική τόσο στο περιεχόμενο του νέου χωροταξικού όσο και στη στάση της διοίκησης της Περιφέρειας.

Η θέση της Περιφέρειας

Η διοίκηση της Περιφέρειας χαρακτηρίζει θετική την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία, ωστόσο θεωρεί ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές ώστε το νέο πλαίσιο να συμβαδίζει με το ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων που κατέθεσε περιλαμβάνονται:

  • η προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας,
  • η διατήρηση της συνοχής του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού,
  • η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων,
  • η αποφυγή άναρχης εγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων,
  • η αποσαφήνιση των προβλέψεων που αφορούν τις εξορυκτικές δραστηριότητες, με διαφορετικά χωροταξικά κριτήρια ανά κατηγορία εξόρυξης.

Η Περιφέρεια εκτιμά ακόμη ότι το νέο πλαίσιο μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης της μεταποίησης και της βιομηχανικής ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματωθούν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Η κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστηρίζει ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν αποτελεί ένα ουδέτερο τεχνικό εργαλείο, αλλά αποτυπώνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την παράταξη, οι προβλέψεις του σχεδίου εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο –όπως αναφέρει– την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας.

Η παράταξη θεωρεί ότι οι αλλαγές δεν διασφαλίζουν ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ενστάσεις για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εστιάζει ιδιαίτερα στις προβλέψεις που κατατάσσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα «ενδιάμεσα εφοδιαστικά κέντρα διαπεριφερειακής εμβέλειας», υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός υπηρετεί τη μετατροπή της περιοχής σε διεθνή κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παράλληλα εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις διατάξεις που επιτρέπουν τη χωροθέτηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αγροτικές πρώτες ύλες ακόμη και σε περιοχές Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Αναφορές σε εξορύξεις και περιβάλλον

Στην τοποθέτησή της, η παράταξη ασκεί επίσης κριτική στις προβλέψεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση δραστηριοτήτων σε μεταλλεία, λατομεία, προστατευόμενες περιοχές και δασικές εκτάσεις, όταν τεκμηριώνεται τεχνικοοικονομική αναγκαιότητα.

Όπως υποστηρίζει, οι συγκεκριμένες διατάξεις ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εξορυκτικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και για εξορύξεις χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει ακόμη προηγούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή, όπως τη διέλευση του αγωγού TAP από τα Τενάγη Φιλίππων, την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές και τη συνεχή αδειοδότηση λατομείων μαρμάρου, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής του ισχύοντος χωροταξικού σχεδιασμού.

Κριτική και προς τη διοίκηση της Περιφέρειας

Η παράταξη θεωρεί ότι οι παρατηρήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας δεν μεταβάλλουν τον βασικό προσανατολισμό του σχεδίου και εκφράζει τη διαφωνία της με το γεγονός ότι δεν ζητείται ρητά ο αποκλεισμός επενδύσεων εξόρυξης χρυσού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όπως επισημαίνει, η πρόταση της Περιφέρειας περιορίζεται στην ανάγκη αποσαφήνισης των σχετικών διατάξεων και στη θέσπιση διαφορετικών χωροταξικών κριτηρίων ανά κατηγορία εξόρυξης.

Καταψήφισε το σχέδιο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανακοίνωσε ότι καταψήφισε το προτεινόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά τις επιδιώξεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικών τροποποιήσεων του σχεδίου, ώστε το τελικό χωροταξικό πλαίσιο να εξασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αναπτυξιακή προοπτική, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομοτηνή: Νέα ώθηση στα δύο Δικαστικά Μέγαρα

Κομοτηνή-συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο και το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο
image_print

Νέα ώθηση αποκτούν οι διαδικασίες για το νέο και το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, έπειτα από συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

Από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, Πέλοψ Λάσκος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση της αναβάθμισης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και η δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη διάσωση και ανάπλαση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου έως το τέλος του 2026

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους η έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών της Ροδόπης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο για το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο

Παράλληλα, κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΤΑΧΔΙΚ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης.

Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Γραμματέα στην Κομοτηνή, οι σχετικές ενέργειες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης και καλό φίλο Γιάννη Μπούγα για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους. Σχεδιάζουμε όλοι μαζί. Διεκδικούμε συστηματικά. Συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογό μας και προωθούμε αιτήματα για τα οποία παλεύουμε εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι επιταχύνουμε την αναβάθμιση των δικαστικών μας υποδομών και αναδεικνύουμε τα ιστορικά τοπόσημα της περιοχής μας. Τα παρακολουθούμε από κοντά ώσπου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε βήμα μετράει.»

Η δήλωση της Σοφίας Μιχαλιτσούδη

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, δήλωσε:

«Συνεχίζοντας τις προσπάθειες ετών του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, βρεθήκαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καταθέσουμε το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Η ηγεσία του Υπουργείου, τηρώντας τη δέσμευσή της, προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες, ώστε να σωθεί το τοπόσημο της πόλης. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συνεισφέρει, μέσω της αναπτυξιακής της εταιρείας, στην εκπόνηση των απαιτούμενων ενεργειών.»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Μπαράν – «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία»

Ξάνθη-η απάντηση του Υπουργείου και η παρέμβαση Μπουρχάν Μπαράν για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία
image_print

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της Ξάνθης, ο βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν επανέρχεται στο θέμα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της περιοχής απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η απάντηση του Υπουργείου δεν περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων έργων, αλλά κυρίως αναφορές σε σχέδια, εγκυκλίους και διοικητικές διαδικασίες.

Παράλληλα, στην επίσημη απάντηση επιβεβαιώνεται ότι ο Δήμος Τοπείρου και οι Δημοτικές Κοινότητες Μάνδρας και Αβδήρων εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2026.

Το Υπουργείο αναφέρεται επίσης στην εκπόνηση Master Plan αντιπλημμυρικής προστασίας μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», καθώς και στα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που εφαρμόζονται στην περιοχή, όπως η επιτήρηση με drone, η εγκατάσταση υδατοδεξαμενών και οι έλεγχοι σε υδροστόμια, πυροφυλάκια και δασικό οδικό δίκτυο.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου του Μπουρχάν Μπαράν και στη συνέχεια τα βασικά σημεία της απάντησης του Υπουργείου.

Δελτίο Τύπου Μπουρχάν Μπαράν

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της Ξάνθης

Η απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην υπ. αριθμ. 6180/15-06-2026 κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσα επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την έντονη ανησυχία μου για το επίπεδο θωράκισης της Ξάνθης απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Αντί να δοθούν σαφείς απαντήσεις για συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης εξαντλείται στην παράθεση εγκυκλίων, νομοθετικών προβλέψεων, διοικητικών διαδικασιών και σχεδίων. Οι πολίτες, όμως, δεν αισθάνονται ασφαλείς με αναφορές σε πρωτόκολλα και σχεδιασμούς επί χάρτου. Αισθάνονται ασφαλείς μόνο όταν βλέπουν έργα να υλοποιούνται.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται ότι ο Δήμος Τοπείρου και περιοχές του Δήμου Αβδήρων εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι συνέπειες των πλημμυρών δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες των καταστροφών χωρίς την ουσιαστική κρατική παρέμβαση που απαιτείται.

Την ίδια στιγμή, αντί να παρουσιάζεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώριμων έργων, το Υπουργείο παραπέμπει σε ένα μελλοντικό Master Plan αντιπλημμυρικής προστασίας, για το οποίο ακόμη αναμένονται οι απαιτούμενες διαδικασίες. Η Ξάνθη, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο σχεδιασμούς χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, στο σκέλος της αντιπυρικής προστασίας, η μοναδική ουσιαστική αναφορά αφορά τη λειτουργία drone επιτήρησης και την εγκατάσταση υδατοδεξαμενών. Τα μέσα αυτά είναι χρήσιμα, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη πρόληψη, τα έργα υποδομής, τον καθαρισμό ρεμάτων και δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση των υποδομών και την ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου του τόπου μας δεν μπορεί να παραμένει στις εξαγγελίες. Απαιτεί πράξεις, ευθύνη και πολιτική βούληση.

Τι αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου

Στην επίσημη απάντηση προς τη Βουλή, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει ότι ο βασικός του ρόλος αφορά τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη, την ετοιμότητα και τη διαχείριση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αναφέρονται τα εξής:

  • Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Τοπείρου παρατείνεται έως τις 5 Νοεμβρίου 2026, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση των συνεπειών από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις της 5ης Φεβρουαρίου 2026.
  • Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις Δημοτικές Κοινότητες Μάνδρας και Αβδήρων παρατείνεται έως τις 13 Νοεμβρίου 2026, λόγω των συνεπειών από πλημμύρες και παράκτια διάβρωση που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα της 14ης και 15ης Φεβρουαρίου 2026.
  • Οι αποφάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να προχωρούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας, όπως αποκαταστάσεις υφιστάμενων υποδομών.
  • Στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» περιλαμβάνεται δράση για την εκπόνηση Master Plan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 16 Νοεμβρίου 2026 και αναμένεται η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
  • Για την αντιπυρική περίοδο 2026 λειτουργεί drone επιτήρησης στην πόλη της Ξάνθης, ενώ έχουν τοποθετηθεί υδατοδεξαμενές σε καίρια σημεία του νομού.
  • Υπάρχουν επίσης διαταγές του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για ελέγχους υδροστομίων, υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων και δασικού οδικού δικτύου, καθώς και για επικαιροποίηση των σχεδίων επέμβασης.

Το Υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις δικές του αρμοδιότητες, η απάντηση διαβιβάστηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en