Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεοδωράκης | Η κυβέρνηση θα συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις δανειστών

image_print

Πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει τελικά στις απαιτήσεις των δανειστών, παρά τις φωνές «αντίστασης» που ακούγονται, και ότι τελικά η συμφωνία θα ψηφιστεί και από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πριν από τη μεγάλη υποχώρηση και υπόκλιση υπάρχουν και μερικές φωνές αντίστασης. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουν υποχωρήσει σε όλα και στις περικοπές συντάξεων και στα όποια μικρά πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία κατ’ αυτούς και υπάρχει το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν “λυθεί”. Πιστεύω η κυβέρνηση έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, των εταίρων μας», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει εντελώς εάν δεν ληφθούν ορισμένες αποφάσεις, που είναι αναγκαίες για να ορθοποδήσει η μεσαία τάξη. «Όταν τροφοδοτείς την ελληνική οικονομία με τα ελάχιστα χρήματα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη είσαι πιο καλός διαπραγματευτής, αλλά αν δεν μπορείς να βγάλεις από πουθενά λεφτά, εάν η οικονομία σου παραπαίει και η ανεργία πηγαίνει στα ύψη είσαι υποχρεωμένος να κάνεις υποκλίσεις. Είσαι υποχρεωμένος να λες στο ΔΝΤ και τους υπόλοιπους ό,τι πεις εσύ’. Και αυτό λένε αυτή τη στιγμή». Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κατά τεκμήριο λέει ψέματα στους Έλληνες, το έχει κάνει πολλές φορές. Λέει άλλα στους Ευρωπαίους, άλλα στη Μέρκελ, άλλα στον ελληνικό λαό και άλλα στο πολιτικό συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το «Ποτάμι» όταν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή και μάλιστα μπροστά στο ενδεχόμενο καταψήφισής της από βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης διαβεβαίωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα κρυφτεί σε φτηνά αντιπολιτευτικά “όχι”, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα πάμε σε μια γραμμή “όχι” ή σε μία γραμμή “ναι” κάνοντας δεύτερες πολιτικές σκέψεις». Δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό σκεπτόμενοι να μην πέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες από τους βουλευτές της γιατί και «οι 153 είναι αποφασισμένοι να τα ψηφίσουν όλα».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Θεοδωράκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «είναι απούσα», ειδικά στο θέμα της Ειδομένης, και ότι αφήνει ένα σύστημα αδιοίκητο, στα χέρια «κάποιων πονηρών», που είτε «βγάζουν λεφτά κάνοντας βόλτες στην Ελλάδα τους πρόσφυγες λέγοντάς τους ότι εδώ είναι τα Σκόπια, η Βουλγαρία είτε κάποιων άλλων που έχουν ιδέες επαναστατικές δήθεν, βάζοντας μπροστά τους πρόσφυγες».

Επανέλαβε, δε, την πρόταση του Ποταμιού για την τοποθέτηση ενός «υπερυπουργού» για το προσφυγικό, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέρριψε σχετική πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, προχωρώντας τελικά στη σύστασή του, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών. «Η πολιτική έχει σχέση με τον χρόνο, όταν κάνεις κάτι όταν πρέπει μπορεί να βοηθήσεις εάν το κάνεις με τέσσερις μήνες καθυστέρηση είναι πολύ αργά. Και σήμερα επειδή δεν θέλει να δεχτεί την πρόταση που του έχω κάνει για υπερυπουργό αναλαμβάνει ο ίδιος τον συντονισμό της εθνικής επιτροπής μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι τελικά «ο Έλληνας πληρώνει το μάρμαρο».

Κληθείς να σχολιάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το χτύπημα «καταδεικνύει τις αδυναμίες ασφάλειας στην Ευρώπη», καταλογίζοντάς της καθυστέρηση στην πολιτική και την αστυνομική συνεννόηση. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το τέρας που έρχεται από τις φωλιές των ακραίων ισλαμιστών χωρίς μια ευρωπαϊκή συνεννόηση. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιους να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τις συνοριακές ελευθερίες μπορούν να χτυπάνε την καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε και διευκρίνισε πως «ο εχθρός δεν είναι ο μουσουλμάνος». «Πρέπει να τελειώνουμε με τις φωλιές των ισλαμιστών. Πρέπει να δοθεί μάχη. Αλλά από την άλλη πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους της Ευρώπης να νιώθουν ότι είναι μέρος της δικιάς μας παρέας και όχι της παρέας των Ισλαμιστών. Δεν είναι αποδοτική μία σύγκρουση με τους μουσουλμάνους, υπάρχουν παντού και είναι άνθρωποι σαν εμάς. Να μην αφεθεί ο κόσμος να πιστέψει ότι έχουμε τη μάχη των δύο κόσμων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις πολιτικές διεργασίες στον χώρο του κέντρου και τη σχετική πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει μία άλλη λύση, πέρα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό υπάρχουμε κιόλας». Διευκρίνισε όμως πως αυτή η λύση πρέπει να είναι μεγάλη, να συγκεντρώνει ποσοστό 10-15%. «Αυτό όμως δεν γίνεται προσθέτοντας τα ποσοστά του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται εάν έρθει καινούργιος κόσμος, εάν μπουν σε αυτή τη συζήτηση για το μεγάλο και το καινούργιο δυνάμεις της κοινωνίας που σήμερα μας κοιτούν επιφυλακτικά. Αλλά που βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση, βλέπουν ότι η ΝΔ δεν είναι λύση και λένε να πάμε εδώ».

Ειδικά αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι προσωπικά έχει διείσδυση στον κεντρώο χώρο, αλλά όχι η ΝΔ. «Τον κατηγορούν κάποιοι δεξιοί ότι λέει πράγματα που και το Ποτάμι έχει πει, αλλά όταν φτάσει η στιγμή της κρίσης δεν θα έχεις να επιλέξεις ή τον Μητσοτάκη ή τον Θεοδωράκη θα έχεις να επιλέξεις τη ΝΔ “πακέτο”, δηλαδή και τις δεξιές απόψεις της ΝΔ», ανέφερε. Χαρακτήρισε, δε, λάθος τη στάση που κράτησε η ΝΔ στο ζήτημα που προέκυψε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σημειώνοντας πως «είναι λάθος σε μια στιγμή κρίσης της χώρας να ανασύρεις και να κάνεις μία δήλωση εθνικό θέμα». «Η ΝΔ δυστυχώς για τη χώρα, κατά την εκτίμησή μου θα παραμείνει ένα συντηρητικό κόμμα. Και εκεί χρειάζεται η φωνή της προοδευτικής λογικής και αυτό είναι το Ποτάμι, ένα κεντρώο κίνημα», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en