Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θα παίρνουν ΑΦΜ και τα νεογέννητα από το 2016

image_print

Τον Ιανουάριο του 2016 θα ανοίξει τις πύλες του το περιουσιολόγιο. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων για τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα, τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ. Από τον Ιανουάριο, οι φορολογούμενοι, με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο.

Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις. Οπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση, πιθανόν από το 2017, θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα και όπως αναφέρει το ίδιο ανώτατο στέλεχος, τα παιδιά που θα γεννηθούν από την 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Οσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μια έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν με τον συντελεστή φορολογίας που ίσχυε τη χρονιά που διαπράχθηκε η φοροδιαφυγή. Ο συντελεστής μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%. Εφόσον δηλωθούν δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά, που θα φθάνουν έως και το 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία.

Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, οι ρυθμίσεις θα είναι ελαφρώς καλύτερες.

Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθούν σε ελληνικές τράπεζες ή επενδυθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα υπάρχει μια μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5 ή 10 μονάδες. Ωστόσο, το μέτρο θα πρέπει να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.

Σημειώνεται ότι με τη δημιουργία του περιουσιολογίου καταργείται η δήλωση «πόθεν έσχες».
 

Έντυπη Καθημερινή

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παράταση έως τις 22 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων – Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα

image_print

Μικρή παράταση στην προθεσμία καθαρισμού των οικοπέδων έδωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον περιθώριο έως και τις 22 Ιουνίου για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία αξιολόγησε τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα. Παράλληλα, το Υπουργείο απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επισπεύσουν τις εργασίες καθαρισμού, καθώς οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο διάστημα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη

image_print

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Χρυσούπολη μετά τις πληροφορίες για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, το ταχυδρομικό έργο πρόκειται να μεταφερθεί σε ιδιώτη συνεργάτη, ενώ το υφιστάμενο κατάστημα οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το κατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες για πληρωμές λογαριασμών, συντάξεις, εργόσημα, ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Παρότι από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να διαβεβαιώνεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω ταχυδρομικού πρακτορείου με διευρυμένο ωράριο, αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και απώλεια της άμεσης παρουσίας του δημόσιου ταχυδρομείου στην περιοχή.

Μετά από παρεμβάσεις και επαφές με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του έργου σε ιδιώτη. Η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι δεν προβλέπονται απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Την ίδια ώρα, το θέμα έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο της υπηρεσίας. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία η απομάκρυνση μιας δημόσιας υπηρεσίας από μια επαρχιακή πόλη και να στηρίξει το αίτημα για διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την οριστική τύχη του υποκαταστήματος, με κατοίκους και φορείς να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Χρυσούπολη και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύγκρουση δύο νταλικών στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Νέας Καρβάλης

image_print

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουνίου στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Νέας Καρβάλης, όταν δύο νταλίκες συγκρούστηκαν υπό συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα βαρέα οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με τους οδηγούς να καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του ατυχήματος ή για τυχόν τραυματισμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά μετά την απομάκρυνση των οχημάτων από το οδόστρωμα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en