Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η τιμωρία της Τερέζας Μέι

image_print

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χάνει θεαματικά το δικό της στοίχημα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάνει θεαματικά το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή τη στιγμή που προκήρυξε εκλογές με στόχο να την αυξήσει.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την Τερέζα Μέι και της αρνήθηκαν την ηχηρή εντολή που ήθελε για να ενισχύσει τη θέση της στις συνομιλίες για το Brexit, αμφισβητώντας την πρωθυπουργία της και αυξάνοντας την προοπτική ενός μετέωρου κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα exit polls έδωσαν προβάδισμα στο κόμμα των Συντηρητικών. Αλλά από τις 314 έδρες που ήταν η αρχική εκτίμηση, ο αριθμός αναθεωρήθηκε στις 322 έδρες για να αναθεωρηθεί εκ νέου στις 318 έδρες. Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν 267 έδρες.

Η Μέι πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής της εκστρατείας χαρακτηρίζοντας τον Κόρμπιν ως ένα αδύναμο ηγέτη  που θα ζημίωνε την οικονομία της Βρετανίας και θα έπληττε τις συζητήσεις για το Brexit, ενώ εκείνη θα παρείχε ισχυρή και σταθερή ηγεσία για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για την Βρετανία.

Ωστόσο η εκστρατεία της εκτροχιάστηκε μετά από μια μεγάλη αντιστροφή της πολιτικής της για τους ηλικιωμένους, ενώ η παλαιάς σχολής σοσιαλιστική πλατφόρμα του Κόρμπιν και το πιο παθιασμένο στυλ εκστρατείας του, του έδωσε μεγαλύτερη στήριξη από ό,τι είχε προβλέψει κανείς.

Τα επίσημα αποτελέσματα

Η επίσημη ροή των αποτελεσμάτων ξεκίνησε γύρω στη 01.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Eως τις 06.30 ώρα Ελλάδος σε σύνολο 650 εδρών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα:

  • Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 262 έδρες
  • Το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει 234 έδρες
  • Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει 33 έδρες
  • Το κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών καταλαμβάνει 10 έδρες
  • Τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίοδο αβεβαιότητας, προκαλώντας προβλήματα και στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, κ. Κόρμπιν, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ζήτησε να παραιτηθεί η Μέι και να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική έχει αλλάξει και «δεν θα ξαναμπεί στο κουτί» που βρίσκονταν πριν. Ο κόσμος βαρέθηκε τη λιτότητα, τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, τόνισε. «Είμαι πολύ υπερήφανος για τα αποτελέσματα που έρχονται από όλη τη χώρα, καθώς ο κόσμος ψηφίζει την ελπίδα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές αυτές πολλών που δεν είχαν ξαναψηφίσει, δείχνει την αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δήλωσε πως συνεχίζεται η καταμέτρηση και δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα. «Αν η πρόβλεψη είναι σωστή ότι κερδίσαμε τις περισσότερες έδρες, τότε θα παρέχουμε σταθερότητα. Θέσαμε ως βασική προτεραιότητα να έχουμε τη σωστή συμφωνία για το Brexit. Η αποφασιστικότητά μου είναι η ίδια σήμερα το πρωί όπως ήταν πάντα. Γνωρίζω πως η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι συντηρητικοί θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας για να παράσχουμε αυτή τη σταθερότητα».

Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος. Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών. Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταγγελία δύο Ελλήνων vloggers κατά της Ryanair: «Μας κατέβασαν από την πτήση και δεν δέχθηκαν το παράπονό μας»

Δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης μετά το περιστατικό που καταγγέλλουν με πτήση της Ryanair.
image_print

Μια δυσάρεστη εμπειρία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καταγγέλλουν δύο Έλληνες ταξιδιωτικοί vloggers, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποβιβάστηκαν από πτήση της Ryanair έπειτα από επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επιβίβαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, κατέγραφαν με το κινητό τους τηλέφωνο τον εαυτό τους τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη διαφωνία μεταξύ μιας επιβάτιδας και υπαλλήλου της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τις διαστάσεις χειραποσκευής.

«Μας είπαν ότι δεν θα πετάξουμε»

Όπως καταγγέλλει το ζευγάρι, υπάλληλος της Ryanair άρπαξε το κινητό τους τηλέφωνο και τους ενημέρωσε ότι, επειδή πραγματοποιούσαν βιντεοσκόπηση, δεν θα τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη πτήση.

Παρότι αρχικά επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, όπως υποστηρίζουν, στη συνέχεια κλήθηκε η ασφάλεια του αεροδρομίου και τους ζητήθηκε να αποβιβαστούν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν και οι αποσκευές τους από το αεροσκάφος.

Καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε φόρμα παραπόνων

Οι δύο ταξιδιώτες αναφέρουν ακόμη ότι, μετά το περιστατικό, απευθύνθηκαν στο γκισέ της Ryanair ζητώντας να υποβάλουν επίσημο παράπονο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάλληλος της εταιρείας αρνήθηκε να τους δώσει τη σχετική φόρμα, υποστηρίζοντας ότι είχαν προσβάλει συνάδελφό του.

Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, το ζευγάρι παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης χωρίς να ταξιδέψει με την προγραμματισμένη πτήση.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη τοποθέτηση της Ryanair σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Περσικός Κόλπος: Αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ναυτιλία

image_print

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος νέων επιθέσεων παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύμφωνα με την EOS Risk Group, οι πρόσφατοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα άμεσων ιρανικών αντιποίνων, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και λιμάνια των κρατών του Κόλπου.

Οι επιχειρήσεις της αμερικανικής CENTCOM ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Ιουλίου, σηματοδοτώντας τη δέκατη πρώτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιθέσεων. Μεταξύ των περιοχών που φέρεται να επλήγησαν περιλαμβάνονται οι Μπεχμπαχάν, Ομιντιγιέχ, Μπουσέρ, Σιρίκ, Μπαντάρ Αμπάς και άλλες περιοχές της επαρχίας Χορμοζγκάν, που βρίσκεται κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Η EOS Risk Group διατηρεί την αξιολόγηση κινδύνου για τα λιμάνια του Περσικού Κόλπου στο επίπεδο HIGH (4/5), εκτιμώντας ότι το ενδεχόμενο νέας επίθεσης παραμένει πιθανό όσο συνεχίζεται η ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Η προειδοποίηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διεθνή ναυτιλία, καθώς τα λιμάνια και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής αποτελούν βασικούς κόμβους για τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η εταιρεία καλεί τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν προσωρινά τα δρομολόγια και τις προσεγγίσεις σε λιμένες του Περσικού Κόλπου, μέχρι να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης.

Παράλληλα, συνιστά στα εμπορικά πλοία που δραστηριοποιούνται στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν να διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τα διεθνή κέντρα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας, όπως το UKMTO και το NAVCENT NCAGS, ώστε να λαμβάνουν άμεσα επιχειρησιακές οδηγίες και προειδοποιήσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, οι αποφάσεις για τις θαλάσσιες διελεύσεις και τις προσεγγίσεις στα λιμάνια θα πρέπει να αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο, καθώς η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες καθυστερήσεις στο Τελωνείο Κήπων Έβρου – Αντιδράσεις για τις πολύωρες ουρές στα σύνορα

Ουρές οχημάτων στο Τελωνείο Κήπων στον Έβρο κατά τη διάρκεια αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης
image_print

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου στο Τελωνείο Κήπων, στον Έβρο, όπου η αυξημένη κίνηση προκάλεσε πολύωρη ταλαιπωρία για ταξιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς.

Σύμφωνα με το Delta TV, οι αναμονές για τον έλεγχο διαβατηρίων έφτασαν έως και τις επτά ώρες για τα επιβατικά οχήματα, ενώ οδηγοί φορτηγών παρέμειναν στα σύνορα ακόμη και για 16 ώρες, εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Η εικόνα στην τουρκική πλευρά

Την ίδια περίοδο, στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στο τελωνείο Kapıkule, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο δράσεων υποδοχής ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με τουρκικές ανακοινώσεις, παρουσιάστηκαν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των διαδικασιών διέλευσης, όπως ψηφιακά συστήματα διαχείρισης, ενώ προβλήθηκαν και υποδομές εξυπηρέτησης, όπως κλιματιζόμενοι χώροι αναμονής. Οι ίδιες ανακοινώσεις υποστήριξαν ότι ο χρόνος διέλευσης μπορεί να περιοριστεί σημαντικά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Προβληματισμός για τη λειτουργία του συνοριακού σταθμού

Η εικόνα των πολύωρων ουρών στο ελληνικό τελωνείο έχει προκαλέσει προβληματισμό, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυξημένης θερινής κίνησης, καθώς το πέρασμα των Κήπων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τόσο τους τουρίστες όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές, με τους επαγγελματίες του κλάδου να επισημαίνουν τις επιπτώσεις που έχουν οι πολύωρες αναμονές στην ομαλή διακίνηση προϊόντων.

Αυξημένη πίεση λόγω θερινής περιόδου

Η αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση των τελευταίων ημερών έχει εντείνει την πίεση στις συνοριακές υποδομές του Έβρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο διελεύσεων, ενώ αναμένεται ότι η κίνηση θα παραμείνει αυξημένη και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς κορυφώνεται η καλοκαιρινή έξοδος.

Η αποτελεσματική λειτουργία των συνοριακών σταθμών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα τόσο για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών όσο και για τη διευκόλυνση των διεθνών μεταφορών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en