Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο

Όλα τα θεσμικά και κρατικά όργανα της Σερβίας αντιτίθενται σθεναρά στην ένταξη του Κοσόβου στον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα συνεχίσει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σύσκεψης της σερβικής ηγεσίας και εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) στο Βελιγράδι.

Η κρατική και εκκλησιαστική ηγεσία της Σερβίας και εκπρόσωποι της SANU στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, κάλεσαν τα μέλη της UNESCO να μην στηρίξουν το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό και υπογράμμισαν ότι η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία προσχώρησης στην ΕΕ και τη διατήρηση και αναβάθμιση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.

Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO σήμερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό, την οποία υπέβαλε η Αλβανία. Αν η πρόταση εγκριθεί, θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, τον Νοέμβριο.

Στη σύσκεψη στο Βελιγράδι τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο, οι κρατικοί θεσμοί, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η SANU να έχουν ενιαία θέση όσον αφορά την άσκηση της εθνικής πολιτικής, ότι είναι αναγκαίος στην κοινωνία ανοιχτός, συνεχής διάλογος για καίρια εθνικά ζητήματα, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα ταμπού και ότι η ύπαρξη διαφορών αποδεικνύει τη σερβική ανοχή, ειλικρίνεια και δύναμη.

Ειδικότερα στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι θεσμοί και τα κρατικά όργανα της Σερβίας αντιτίθενται σθεναρά στην ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO και καλούν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού και τις χώρες που στηρίζουν το σχετικό αίτημα να το απορρίψουν.

Οι σερβικές εκκλησίες και μονές στο Κόσοβο ανήκουν στην κληρονομιά κυριότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβίας και οποιαδήποτε υφαρπαγή της κληρονομιάς αυτής θα σήμαινε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο για τη διατήρηση των σημαντικότερων θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων του σερβικού λαού, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο και του σερβικού πληθυσμού που ζει στην περιοχή.

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα παλέψει για τη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητας του σερβικού λαού. Την ίδια στιγμή, έχοντας επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας στην περιοχή και με στόχο ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους τους Αλβανούς στο Κόσοβο, η σερβική κυβέρνηση, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών κρίνουν αναγκαία την επίλυση όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και με πρόσθετες προσπάθειες για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τους Αλβανούς. Η υποστήριξη της δημιουργίας Ένωσης Σερβικών Δήμων ως μέσο προστασίας των συλλογικών πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων δικαιωμάτων του σερβικού λαού στο Κόσοβο θα είναι μία από τις προτεραιότητες της εθνικής πολιτικής στο μέλλον.

Συνέχιση της πορείας ένταξης στην ΕΕ

Η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία προς την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διατήρηση και βελτίωση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Επίσης, ο διάλογος στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να συνεχιστεί και η σερβική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έχουν πλήρη ελευθερία στο πλαίσιο του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας, να υιοθετούν συμβιβαστικές λύσεις, που θα ανοίγουν το δρόμο ώστε Σέρβοι και Αλβανοί να συνεργάζονται και να συμβιώνουν καλύτερα στο μέλλον.

Βελτίωση των ειδικών δεσμών με Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η πολιτειακή ηγεσία, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) και τα μέλη της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) επισήμαναν ότι οι ειδικοί και παράλληλοι δεσμοί με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα πρέπει να βελτιωθούν στα πεδία της οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του αθλητισμού.

Στη συνάντηση στην προεδρία της Σερβίας συζητήθηκε ιδιαίτερα η θέση των Σέρβων σε ολόκληρη την περιοχή και επιβεβαιώθηκε η ευθύνη της Σερβίας και η δέσμευσή της για την ευημερία των Σέρβων εκτός της χώρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκοϊκοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, οι υπουργοί Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς και Δικαιοσύνης, Νϊκολα Σελάκοβιτς, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος με τα μέλη της Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξης Εκκλησίας και ο πρόεδρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Βλάντιμιρ Κόστιτς.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en