Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η νέα τακτική και τα «ρέστα» του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

Τα ρέστα του παίζει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συγκεντρώσει 200 ψήφους για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε αυτός να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο η τακτική αυτή δεν αποδίδει και μάλιστα φέρνει πιο κοντά τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι εφικτό να πιάσουν το μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών, ωστόσο οι διαρροές για το όριο του 3% γύρισαν «μπούμερανγκ» για την ώρα.

Μετά τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν αποσπασματικές ρυθμίσεις και «τυχοδιωκτικές επιλογές», οι τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου ανέβηκαν.

Την ώρα που κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο εισόδου 3% στη Βουλή «αν είναι να υπάρξει πλειοψηφία», ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπευσε να κλείσει τα εν λόγω σενάρια .«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε περίπτωση που μειωθεί το όριο του 3% τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπουν στη Βουλή κόμματα όπως του Χάρη Θεοχάρη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό προφανώς και ασκεί πίεση στην αντιπολίτευση, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου μέτρησαν ότι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να φέρει στη Βουλή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Έτσι η κυβέρνηση άλλαξε τακτική και προχώρησε σε ευθεία πρόσκληση στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να πει το «ναι» στην απλή αναλογική προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση που διατήπωσε εκτός Βουλής η Φώφης Γεννηματά για «πάγωμα» του εκλογικού νόμου αντιπροτείνοντας να συνταχθεί με το αίτημα για απλή αναλογική. Ο κ. Κουρουμπλής απεύθυνε, μάλιστα, ευθεία πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι έχει παρέλθει η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων. «Το ζητούμενο είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση; Ή είναι η συμμετοχή σας σε μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα συγκροτήσει ένα ευρύτερο πολιτικό μέτωπο που θα συστρατεύσει πολύ περισσότερες δημοκρατικές δυνάμεις για να λυθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα;» ρώτησε ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει τη στάση του που είναι μέχρι στιγμής κατά της απλής αναλογικής. «Θα είναι πάρα πολύ αυστηρός ο ιστορικός του μέλλοντος απέναντι σε αυτές τις επιλογές» είπε καυτηριάζοντας την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής θα ανοίξει ο διάλογος για την ψήφο των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. «Θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια» δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο η ψηφοφορία που διεξήχθη επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης έδειξε ότι οι συμμαχίες που πέτυχε ούτε οι εφεδρείες στις οποίες προσέβλεπε η κυβέρνηση λειτουργούν.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων.Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την τελική της στάση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Παναγούλης επέκρινε το Μαξίμου ότι ο εκλογικός νόμος είναι προϊόν μεθόδευσης, μίλησε για Ιουλιανά αλλά από την άλλη προκάλεσε την κυβέρνηση: «Αν θέλετε να ψηφίσω καταργείστε το εκλογικό όριο του 3%».

Στο μεταξύ η Φώφη Γεννηματά έβαλε το μεσημέρι της Τρίτης τέλος στις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ ότι με μια βελτιωμένη πρόταση το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική συμπαράταξη ή μεμονωμένοι βουλευτές θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τον εκλογικό νόμο.

«Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν» ανέφερε η κ. Γεννηματά που ξεκαθάρισε επίσης πως θα βρεθεί απέναντι και στον Μητσοτάκη «σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών».

« Τα παιχνίδια τέλος» κατέληξε η κ. Γεννηματά προκαλώντας μια οργισμένη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφενός αρχικά για «στροφή 180 μοιρών» και στη συνέχεια για «κρυφτό». Οι τόνοι ανέβηκαν με το ΠΑΣΟΚ να απαντάει «κομμένη η πλάκα» αφού προηγούμενως θύμιζε στην Κουμουνδούρου: «Κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κοινοβουλευτικό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και έχουν το θράσος στο ΣΥΡΙΖΑ να παραδίδουν μαθήματα προοδευτικότητας».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en