Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η κυνική ομολογία της πολιτικής εξαπάτησης

image_print

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο “Προοδευτικό Φόρουμ” των Βρυξελλών καταρρίπτει και τις τελευταίες αυταπάτες για το πνεύμα της διακυβέρνησης της τελευταίας διετίας: Η Αριστερά δεν συμφωνεί, αλλά ψηφίζει ό,τι της λένε οι άλλοι και δεν φεύγει από την εξουσία παρά τα ψέματα που έχει πει.

 του Άγγελου Κωβαίου
Αφότου μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης με ύφος εισαγγελέα και καταχειροκροτήθηκε από τους υπουργούς του – σε μία ακόμη καινοτομία για τα πολιτικά ήθη της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε για τις Βρυξέλλες.

Εκεί μίλησε σε ένα Προοδευτικό Φόρουμ που διοργάνωσαν η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι.
Και η ομιλία του ήταν μία αποκάλυψη.

Ανέδειξε όλην την φιλοσοφία της διακυβέρνησης των τελευταίων δυόμιση ετών, το μείγμα αυτό κυνισμού, παραπλάνησης, ιδεοληψίας και απουσίας φραγμών. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ομολογία, όμως ο ομιλητής προφανώς δεν το αντιλήφθηκε έτσι.

Κάποια αποσπάσματα είναι πραγματικά αποκαλυπτικά. «Η πολιτική μας επιλογή ήταν σαφής, συνεπής και σταθερή καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των ετών: να μην κινδυνεύσει να διαλυθεί η Ελλάδα σε κομμάτια. Να μην κινδυνεύσει να δυσφημιστεί η Αριστερά στην Ευρώπη». Η δυσφήμιση της Αριστεράς στην ίδια ζυγαριά με την τύχη (ή την ατυχία) της Ελλάδας… Και αν στόχος ήταν να μην χωριστεί η Ελλάδα σε κομμάτια, τι γίνεται με τον διχασμό που επιβλήθηκε και καλλιεργείται από το ’15 κι έπειτα;

Αυτό το πνεύμα εξηγεί πολλά. Όπως για παράδειγμα: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε κανένα σημείο, δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των πολιτικών λιτότητας». Κοινώς: μην ανησυχείτε, δεν συμφωνούμε εμείς με αυτά, το ότι ψηφίζουμε είναι μία λεπτομέρεια.

Και γίνεται και καλύτερο: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ποτέ δεν συμβιβαστήκαμε με την ιδέα ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της, φυσικά στο πλαίσιο των κοινών συμφωνιών, αλλά με τις δικές της επιλογές». Η παραδοχή δηλαδή της επιβεβλημένης και υπαγορευόμενης νομοθέτησης, διαστρέφεται και επιχειρείται να μετατραπεί σε πιστοποιητικό «αθωότητας».

Κατόπιν όλων αυτών, μία διαβεβαίωση (ή μήπως προειδοποίηση;): «Και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να αποδράσουμε από την πολιτική ευθύνη που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε». Για να μην υπάρχουν αυταπάτες δηλαδή, ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η «Αριστερά» την εξουσία.

Ακόμη πιο ξεκάθαρα: «Και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τον παραδώσουμε (σ.σ. τον λαό) σε εκείνους στην Ελλάδα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πιο διεφθαρμένων, της ολιγαρχίας και υπόσχονται ένα μέλλον ατελείωτης λιτότητας, κοινωνικής ανασφάλειας και ανεργίας».

Οι «άλλοι» υπόσχονται δήθεν την ατελείωτη λιτότητα, όμως ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος έχουν βάλει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους στη συμφωνία της λιτότητας των 43 ετών της προηγούμενης εβδομάδας.

Αν τα συνοψίσει κάποιος όλα, οι ακροατές του προοδευτικού φόρουμ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο πολιτικού κυνισμού. Η Αριστερά δεν συμφωνεί, αλλά ψηφίζει ό,τι της λένε οι άλλοι, δεν φεύγει από την εξουσία παρά τα ψέματα που έχει πει και τις διαψεύσεις όλων των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει και για τη λιτότητα που εκείνη επιβάλλει, φταίνε οι άλλοι.

Σχεδόν όλοι τα έχουν υποψιαστεί όλα αυτά. Όμως τέτοια ομολογία σπανίως έχει ακουστεί.

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χωρίς αλλαγές το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

image_print

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκειά της ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου του σώματος, καθώς και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει αμετάβλητο, καθώς πρόεδρος επανεξελέγη ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, λαμβάνοντας 22 ψήφους. Στη θέση του αντιπροέδρου συνεχίζει ο Ξενοφώντας Κροκίδης, ενώ γραμματέας του σώματος παραμένει ο Ηλίας Καλανταρίδης.

Αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου ακολούθησε η διαδικασία ανάδειξης της νέας Δημοτικής Επιτροπής. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πρώτη σε αριθμό ψήφων αναδείχθηκε η Αναστασία Ιωσηφίδου, συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των υποψηφίων της παράταξής της.

Με την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης συγκροτήθηκαν τα βασικά όργανα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, τα οποία αναλαμβάνουν το έργο τους για τη νέα δημοτική περίοδο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en