Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφορία στέλνει πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις του… 2014

image_print

Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες σημειώματα από την Εφορία, με τα οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, των γνωστών Μ.Υ.Φ, του έτους 2014 οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Γιατί όμως οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν ραβασάκια με πρόστιμα στους συγκεκριμένους φορολογούμενους;

Όλα ξεκίνησαν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών. Το σύστημα εντόπισε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.

Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της, παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των καταστάσεων. Μάλιστα για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να διευκολυνθούν λογιστές και επαγγελματίες στην υποβολή των δηλώσεων. Τις τελευταίες μέρες υποβολής των συγκεκριμένων καταστάσεων και κυρίως όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, οι δυσλειτουργίες και οι αρρυθμίες που εμφάνιζε το σύστημα αυξάνονταν καθημερινά.

Οι λογιστές είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ταλαιπωρήθηκαν απίστευτα μέχρι να υποβάλουν τις καταστάσεις ενώ πολλοί δεν τα κατάφεραν και δεν πρόλαβαν την προθεσμία λόγω του «μπλακ άουτ» που παρουσίαζε συχνά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε ανακοινώσει σιωπηρή παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις και μάλιστα υπήρξε η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τελικά οι καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 αλλά η διάταξη με την οποία θα επικυρώνονταν η σιωπηρή παράταση της προθεσμίας υποβολής τους δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Ετσι, όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν. Μετά τις διασταυρώσεις που έτρεξε οι ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, τους εντόπισε, έστειλε τα στοιχεία τους στις Εφορίες και οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν τώρα τα ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το θέμα αυτό, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα «σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα και σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής παράτασης που είχε δώσει η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικός τουρισμός: 33.000 επιπλέον δικαιούχοι για την περίοδο 2026 – 2027

image_print

Αυξάνεται κατά 33.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2026-2027, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά την αυξημένη ζήτηση και τις περισσότερες από 800.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ αποφάσισαν την ενίσχυση του προγράμματος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων-ωφελουμένων σε 333.000.

Για την αύξηση των θέσεων διατίθενται επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών.

Η διάρκεια του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζεται από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 30 Ιουνίου 2027.

Το πρόγραμμα αφορά εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, ανέργους και τις οικογένειές τους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 12 διανυκτερεύσεις, ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Όσοι είναι ΑμεΑ ή έχουν μέλη της οικογένειάς τους με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν σε συνεχόμενες περιόδους του προγράμματος.

Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται από την κύρωση μη ενεργοποίησης των επιταγών, ενώ για τη διαμονή ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις επιδότησης που προβλέπονται για τον γενικό πληθυσμό.

Για άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 50% προβλέπεται πλήρης επιδότηση ακτοπλοϊκής μετακίνησης, ενώ κάθε άτομο με αναπηρία 67% και άνω δικαιούται συνοδό χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις, εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης»: 6.000 νέοι δικαιούχοι

image_print

Περισσότεροι από 6.000 νέοι δικαιούχοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», σύμφωνα με τον 4ο πίνακα εγκεκριμένων αιτήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για τις νέες εγκρίσεις ξεπερνά τα 21,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών μέσω σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού.

Με τη νέα απόφαση, οι εγκεκριμένες αιτήσεις του προγράμματος ξεπερνούν πλέον τις 146.000 σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων συστημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους για τα νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να επιλέγουν εγκεκριμένο προμηθευτή και εξοπλισμό από τα επίσημα μητρώα του προγράμματος.

Η προθεσμία για τη δέσμευση και εξαργύρωση των επιταγών της 4ης απόφασης υπαγωγής λήγει στις 25 Ιουνίου 2026.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στη ΔΕΗ γίνεται»: Η ΔΕΗ παρουσιάζει το όραμά της για τους ανθρώπους της

ΔΕΗ – Το νέο όραμα για τους ανθρώπους της με μήνυμα «Στη ΔΕΗ γίνεται»
image_print

Η ΔΕΗ παρουσιάζει το όραμά της ως εργοδότης για την ανάπτυξη των ανθρώπων της και όσα προσφέρει μέσα από το εργασιακό της περιβάλλον, με κεντρικό μήνυμα «Στη ΔΕΗ γίνεται». Η στρατηγική αυτή κατεύθυνση αντανακλά τον δυναμικό μετασχηματισμό της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο, διεθνή ενεργειακό Όμιλο και αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και καινοτομίας που προσφέρει.

Σε μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης και υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου ύψους €24 δισ. έως το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετεί τους ανθρώπους του στην καρδιά της στρατηγικής του, αναγνωρίζοντάς τους ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων του. Η φιλοσοφία αυτή αποτυπώνει τη δέσμευση του Ομίλου να παρέχει ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να εξελίσσονται, να καινοτομούν και να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση του ενεργειακού και τεχνολογικού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με αφορμή τη δυναμική τοποθέτηση του οργανισμού ως εργοδότη, η Αλίνα Παπαγεωργίου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΔΕΗ, δήλωσε: «Στη ΔΕΗ, βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι μετασχηματισμού, με τους ανθρώπους μας πάντα στο επίκεντρο, ως αναπόσπαστο κομμάτι όλων όσων χτίζουμε μαζί. Με το “Στη ΔΕΗ γίνεται”, δίνουμε το μήνυμα στους υποψήφιους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, να γίνουν μέρος μιας ομάδας που ηγείται των εξελίξεων. Μαζί μας θα έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν το δικό τους, θετικό αποτύπωμα σε έργα που διαμορφώνουν το μέλλον του powertech. Επενδύουμε στην εξέλιξή τους, θέλουμε να είναι μέρος μιας ομάδας που τους στηρίζει και δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου κάθε φωνή έχει αξία».

Οι τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται ο στόχος του Ομίλου να αποτελέσει εργοδότη επιλογής είναι: 

  1. Εμπειρίες που εξελίσσουν: Ο Όμιλος ΔΕΗ προσφέρει ευκαιρίες συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τα μεγάλα τεχνικά έργα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έως την ηλεκτροκίνηση, τις τηλεπικοινωνίες και τα data centers. Η διεθνής παρουσία και η επέκταση σε νέες αγορές δημιουργούν προοπτικές για μια καριέρα με ουσιαστικό αντίκτυπο.
  2. Έργα με αποτύπωμα στο αύριο: Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ συμμετέχουν σε έργα μεγάλης κλίμακας που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αφήνοντας θετικό και διαρκές αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία. Με 8,5 εκατομμύρια πελάτες και 20.000 εργαζόμενους, ο Όμιλος αποτελεί κινητήρια δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Μια ομάδα που στηρίζει: Προτεραιότητα του Ομίλου είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς, υποστηρικτικού και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας. Με έμφαση στην υγεία, την ασφάλεια και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παροχών, ο Όμιλος φροντίζει έμπρακτα τους ανθρώπους του και τις οικογένειές τους.

Η παρουσίαση του νέου οράματος για τους ανθρώπους του Ομίλου θα υποστηριχθεί από μια ολοκληρωμένη καμπάνια επικοινωνίας.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en