Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ενωση Θεολόγων θέλει να χορηγείται άδεια μετακίνησης προς την εκκλησία

image_print

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων αιτείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να χορηγείται άδεια μετακίνησης για όσους θέλουν να προσέλθουν ατομικά στην εκκλησία.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΠΕΘ στάλθηκε προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων
Οι άνθρωποι του λαού μας, ορθόδοξοι χριστιανοί, στην πλειονότητά τους, είναι ευσεβείς, εκκλησιάζονται, και, ιδιαίτερα στις δύσκολες δοκιμασίες της ζωής τους, σπεύδουν στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να προσεγγίσουν, διά της προσευχής, τον Τριαδικό Θεό της πίστεώς τους, αιτούμενοι, την παρέμβαση, βοήθεια, στήριξη και προστασία Του. Η παρακλητική προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό και Δημιουργό τάση τους αποτελεί οδηγία του ίδιου του Ιησού Χριστού: «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται» (Ματθ. 7, 7-8). Στις γενικές καταστροφές ή πανδημίες συνεπώς, ως ψυχοσωματικά όντα που είναι, νιώθουν την ανάγκη, εκτός από την αυτονόητη βοήθεια, που δέχονται, εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας τους, να προσεγγίσουν την ιερή πόρτα του Θεού και να του ζητήσουν ενδυνάμωση, εμψύχωση, στήριξη, ψυχική αντοχή, ελπίδα και αισιοδοξία. Με τη δική Του βοήθεια, καταφέρνουν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να αγωνίζονται, ενωμένοι και συντεταγμένοι, στον κοινό τους συλλογικό σκοπό, στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης με όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους τους, και, φυσικά, χωρίς να υποτιμούν και την καθ΄ όλα πολύτιμη προσφορά της Επιστήμης.

Αυτές οι σκέψεις μας ώθησαν να απευθυνθούμε, παρακλητικά, προς τον αξιότιμον κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, Υφυπουργόν Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, για να του υποβάλλουμε το εύλογο αίτημα των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων αλλά και πάρα πολλών συμπολιτών μας, το οποίο αναφέρεται σε μια, ίσως εκ παραδρομής, παράλειψη των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να προστεθεί στο σημείο Β5 της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, η δυνατότητα χορήγησης άδειας μετακίνησης και σε εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια σύντομη επίσκεψη σε έναν ορθόδοξο ναό, προκειμένου, να προσευχηθούν και να επικοινωνήσουν με τον Θεό και Δημιουργό τους, αν λάβει κανείς υπόψη και την ψυχική πίεση και αγωνία τους, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν από την ενσκήψασα παγκόσμιας εμβέλειας πανδημία. Σύμφωνα με τα μηνύματα των μελών μας, το αίτημά μας είναι δίκαιο, αφού δίνονται άδειες -και πολύ ορθά- για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για αρκετούς εύλογους λόγους, όπως (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη σε γιατρό, προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης, μετάβαση σε τράπεζα, για ατομική σωματική άσκηση ή για ανάγκες κατοικίδιου ζώου). Η προσθήκη, λοιπόν της δυνατότητας, μιας σύντομης επίσκεψης στην Εκκλησία, έστω και με τη μορφή που την προσδιόρισε ο κ. Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του πριν από 10 ημέρες, πιστεύουμε ότι είναι ένα εύλογο αίτημα, που μπορεί να γίνει αποδεκτό και είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει πνευματικά εκείνους που την έχουν ανάγκη: Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην Εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω… Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες… Πιστεύω ότι αν το δει κανείς και από την πλευρά ενός πιστού, δεν θα εκληφθεί ως αμαρτία, αν δεν παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς ή αν την Κυριακή δεν πάει στην Εκκλησία. Μπορεί κάποια στιγμή να περάσει μέσα στην εβδομάδα να ανάψει ένα κεράκι».

Η επικοινωνία των Χριστιανών με τον Θεό, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και φυσικά και εντός της οικίας τους. Όμως, οι Ορθόδοξοι, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου της λατρευτικής και μυστηριακής τους ζωής, έχουν τη σωτηριακή ανάγκη να μεταβούν και να προσευχηθούν, έστω και λίγο, στην Εκκλησία τους, η οποία, μάλιστα, τους προσκαλεί: «Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν…» (Ψαλμ. 67 ή 68, 27 ή 26).

Εκ παραδόσεως, επίσης, ο πολύπαθος ελληνικός λαός, διαχρονικά, σε όλες τις εθνικές περιπέτειές του αλλά και στις περιπτώσεις λοιμών, ανομβρίας κ. ά., κατέφευγε πάντοτε στους Ιερούς Ναούς και στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, πραγματοποιούσε πάνδημες ολονυκτίες, παρακλήσεις και λιτανείες, ικετεύοντας τη σωτηριακή παρέμβαση και βοήθεια του Θεού αλλά και αναζητώντας προσωπικά, ένα ψυχικό αποκούμπι, ένα πνευματικό στήριγμα για τη φιλάνθρωπη πράξη και θεοφιλή ζωή του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλέσαμε τον Υφυπουργόν κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, να προστεθεί στους λόγους της κατ΄εξαίρεση μετακινήσεως των πολιτών και η δυνατότητα ολιγόλεπτης επίσκεψης στους Ιερούς Ναούς, όσων πιστών επιθυμούν να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος και ευελπιστούμε στην άμεση ικανοποίηση αυτού του λογικού και δίκαιου αιτήματος της Ενώσεώς μας.
Πηγή: iefimerida.gr 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κασσελάκης: «Πάνω από το πτώμα μου συνεργασία με Τσίπρα»

Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις και τον Αλέξη Τσίπρα
image_print

Κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασία με τον Τσίπρα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πολιτικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» τόνισε ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει προσωπικές στρατηγικές ή πολιτικές καρέκλες.

«Πάνω από το πτώμα μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης ή συνεργασίας.

«Πάνω από το πτώμα μου και αυτό το εννοώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κριτική για όσα έζησε στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για αντιδημοκρατικές πρακτικές και έλλειψη σεβασμού στην ψήφο των πολιτών.

Όπως υποστήριξε, η προηγούμενη πολιτική του διαδρομή τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια νέα πολιτική πρόταση, με διαφορετική νοοτροπία και πρόσωπα.

«Οι Δημοκράτες θα πάνε αυτόνομα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι οι «Δημοκράτες» θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία στις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους επαγγελματίες πολιτικούς, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα γενιά ανθρώπων που έχουν εργαστεί, θέλουν να προσφέρουν και μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από το σημερινό πολιτικό τέλμα.

Αιχμές για τους πρώην συνεργάτες

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν, λέγοντας ότι η στάση απέναντι σε συνεργάτες δείχνει συνολικό τρόπο πολιτικής λειτουργίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πολιτική σκηνή χρειάζεται ανανέωση και απεμπλοκή από πρακτικές που, όπως είπε, έχουν κουράσει τους πολίτες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πτώμα εντοπίστηκε σε φεγγίτη εμπορικού κέντρου στην Τσιμισκή

Αστυνομική επιχείρηση μετά τη δολοφονία στα Εξάρχεια
image_print

Πτώμα εντοπίστηκε σε φεγγίτη εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, όταν εντοπίστηκε πτώμα ατόμου σε φεγγίτη εμπορικού κέντρου, στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.

Ερευνώνται οι συνθήκες θανάτου

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία ταυτότητας του ατόμου, ενώ οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου.

Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένεται η συλλογή επιπλέον στοιχείων που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπρος: Δύο αδέρφια 8 και 10 ετών βρέθηκαν νεκρά σε αυτοκίνητο

Κύπρος - Αστυνομική έρευνα στην Ξυλοφάγου μετά τον θάνατο δύο παιδιών σε αυτοκίνητο - 2026
image_print

Τραγωδία στην Ξυλοφάγου της Κύπρου

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο ο θάνατος δύο ανήλικων αδερφών, ηλικίας 8 και 10 ετών, τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε κλειδωμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της Ξυλοφάγου.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή, με τις Αρχές να διερευνούν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Ενδείξεις ασφυξίας στις σορούς

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις σορούς των δύο αγοριών εντοπίστηκαν ενδείξεις που παραπέμπουν σε ασφυξία.

Ωστόσο, τα ακριβή αίτια θανάτου θα διαπιστωθούν από τη νεκροψία – νεκροτομή, η οποία αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες της τραγωδίας.

Συνελήφθησαν ο πατέρας και η μητριά

Η υπόθεση βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, καθώς η περιοχή υπάγεται στη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, ο πατέρας των παιδιών και η μητριά τους συνελήφθησαν για αμέλεια, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν τη συλλογή καταθέσεων και στοιχείων.

Σε εξέλιξη η έρευνα

Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν πώς τα δύο παιδιά βρέθηκαν μέσα στο κλειδωμένο όχημα και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμειναν εκεί.

Η τραγωδία έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, ενώ όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων που θα δώσουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου των δύο ανήλικων παιδιών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en