Η ελληνική γεωργία στα χρόνια της κρίσης (video)

Η οικονομική κρίση  των τελευταίων ετών  στη χώρα μας έχει ποικίλες επιδράσεις σε διάφορους παραγωγικούς κλάδους, κάποιοι απ΄αυτούς σχεδόν ανέστειλαν τη λειτουργία τους  και κάποιοι άλλοι δείχνουν ικανοποιητικές αντιστάσεις όπως η γεωργία. Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα αν αυτό συμβαίνει επειδή η ελληνική γεωργία έχει καταφέρει να είναι ανταγωνιστική, ή συντρέχουν άλλοι λόγοι.

Η αλήθεια είναι ότι οι αντοχές της δεν οφείλονται στην ανταγωνιστικότητά της, αλλά κυρίως στον διατροφικό της προσανατολισμό και στη σχετική αυτάρκεια που προσφέρει στους απασχολούμενους, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής της υπαίθρου σε αντίθεση με τις πόλεις. Και στην σκληρή εργασία και την αγάπη τους για την γη. Έτσι λοιπόν η κρίση ανέδειξε τη γεωργία και την απασχόληση σε αυτή ως μια καλή λύση αντιμετώπισης της ανεργίας η ακόμη καθιστά την γεωργία ως δεύτερο επάγγελμα των κατοίκων της υπαίθρου και συγκεκριμένα του κάμπου του Νέστου για βιοποριστικούς λόγους.

Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο εύφορο κάμπο του δήμου Νέστου είναι δημητριακά, εσπεριδοειδή, βιομηχανικά φυτά λαχανικά. Πολλά από αυτά οι αγρότες μας με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων τα τυποποιούν και τα εξάγουν και σε άλλες χώρες. Οι οργανωμένες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπως δηλώνουν οι αγρότες. Ενώ ακόμη μία επιλογή των αγροτών – παραγωγών για να προωθήσουν τα προϊόντα τους είναι οι κατά τόπους λαϊκές αγορές.

Η αγροτική παραγωγή δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Πολλές φορές κακές καιρικές συνθήκες, ανομβρία ή διάφορες ασθένειες που πλήττουν τα φυτά καταστρέφουν τα προϊόντα και δημιουργούν στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυσκολίες που συναντούν οι αγρότες-παραγωγοί, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πώληση των προϊόντων τους και τις υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των αγροτικών μηχανημάτων.