Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Η Ελλάδα αγοράζει τέσσερα υπερσύγχρονα ελικόπτερα και αναβαθμίζει φρεγάτες

image_print

Κλείδωσαν» εν μέσω της «φουρτούνας» από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή. Το πρώτο αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R («Romeo») και το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να είναι αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας θεωρούν επιβεβλημένο σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα – που ούτως ή άλλως ήταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων – να «τρέξουν» ταχύτατα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, των εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και της σύρραξης στη Λιβύη.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να δηλώσει την ισχυρή παρουσία του στο πλαίσιο συμμαχικών αποστολών, όπως αυτή κατά του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Ομως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μέσα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ουδείς γνωρίζει ποιες οικονομικές συνέπειες μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου η πανδημία. Και γι’ αυτό «ώριμα» προγράμματα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα δύο παραπάνω προγράμματα θα πρέπει να ξεκινήσουν «χθες», καθώς η κατάσταση στο ΠΝ από πλευράς μέσων χαρακτηρίζεται οριακή.

 

«Πολυεργαλεία μάχης»

Η αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών – ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R με το παρωνύμιο «Romeo» θεωρείται, δε, εξαιρετική ευκαιρία. Οι Αμερικανοί μάς προσφέρουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Η απόκτηση των τεσσάρων ελικοπτέρων θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου ελικοπτέρων του ΠΝ, αφού θα αντικατασταθεί μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Τα «Romeo» έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια θα μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του ΠΝ.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί τόνιζαν πέρυσι ενόψει της πώλησης των ελικοπτέρων στην Ελλάδα πως «τα ελικόπτερα MH-60R θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ» και ότι θα «βελτιώσουν την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».

 

Τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ

Από τη Βουλή αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες και ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (πρόκειται για τις «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς», πλοία ηλικίας 22-28 ετών) με κόστος περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των πλοίων σε συγκεκριμένους τομείς. Δεν αφορά τα όπλα, αλλά συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων και αντικατάσταση αριθμού ηλεκτρονικών και συστημάτων πλατφόρμας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας.

Με την αναβάθμιση, τα πλοία, όπως έχουν επισημάνει οι επιτελείς του ΠΝ, θα είναι αξιόμαχα αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ζωή για τουλάχιστον 25 χρόνια. Αν ο εκσυγχρονισμός τους ξεκινήσει φέτος, θα ολοκληρωθεί το 2024. Συνεπώς κάθε καθυστέρηση μόνο κακό κάνει στη διαθεσιμότητα πλοίων επιφανείας.

Σημειώνεται ότι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ είναι από τα βασικά εργαλεία του ΠΝ.

 

Καμπανάκι

Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους ομολόγους του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη συμμετοχή του με τηλεδιάσκεψη στις στρατιωτικές επιτροπές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χθες και προχθές. Διατύπωσε την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

«Ελληνική ασπίδα» που φτάνει έως την Τουρκία – Ο ρόλος των Patriot σε Θράκη και Αιγαίο

image_print

Στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας, με τις συστοιχίες Patriot να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ελληνικές συστοιχίες Patriot που είναι εγκατεστημένες στο Διδυμότειχο και στην Κάρπαθο δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας, το οποίο εκτείνεται πέρα από τα ελληνικά σύνορα, καλύπτοντας περιοχές της Ανατολικής Θράκης αλλά και της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Η «ελληνική ασπίδα», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται, δεν αφορά μόνο την εθνική άμυνα, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιφερειακής ασφάλειας, ενισχύοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας, το οποίο έχει ήδη αξιοποιηθεί και σε διεθνείς αποστολές, επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης

image_print

Τελετή παράδοσης και παραλαβής της διοίκησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη βάση της Χρυσούπολης, παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Διοικητής Β’ Κλάδου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Πεγκιαρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο απερχόμενος διοικητής, Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Τσέκος, παρέδωσε τη διοίκηση στον νέο διοικητή, Επισμηναγό Δημήτριο Παπαβέργο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσία εκπροσώπων των ενόπλων και σωμάτων ασφαλείας, όπως ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Ηλίας Κωστάκης, ο Λιμενάρχης Καβάλας Πλοίαρχος Αθανάσιος Βρύζας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Πύραρχος Αντώνης Χρηστίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, εξήρε το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό της βάσης για τη διαχρονική προσφορά του στην προστασία της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Τιμούμε την Πολεμική Αεροπορία για τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πρόσωπο του απερχόμενου διοικητή, ευχαριστούμε όλα τα στελέχη της Π.Α. στην Π.Ε. Καβάλας, που από το 2016 μέχρι σήμερα συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, προστατεύοντας τα δάση και το φυσικό κάλλος του τόπου μας. Ευχόμαστε στον νέο διοικητή καλή θητεία και στον απερχόμενο καλή συνέχεια στην πορεία του».

Η τελετή ολοκληρώθηκε σε κλίμα τιμής, σεβασμού και συνέχειας της υψηλής αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Συντήρηση Παρέβριων Διαδρομών στον Έβρο: Υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση ΥΠΕΘΑ

image_print

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση Δικτύου Παρέβριων Διαδρομών» υπέγραψαν την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το έργο, με προϋπολογισμό 576.013,14 ευρώ, αφορά την αποκατάσταση υφιστάμενων δρομολογίων συνολικού μήκους 15.091 μέτρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από χρήση και καιρικά φαινόμενα. Η παρέμβαση έχει διττό στόχο: την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της πολιτικής προστασίας και κινητικότητας στην παραμεθόρια περιοχή.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία του Υφυπουργού Θανάση Δαβάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, και του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Κλούβα, Διοικητή της ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών).

Ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνεργασία και τη στήριξη σε ένα έργο υψίστης σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών του Έβρου. Με τέτοιες παρεμβάσεις, ενισχύουμε την τοπική ανάπτυξη και αναβαθμίζουμε τη συνολική επιχειρησιακή εικόνα των παραμεθόριων περιοχών μας».

Η συγκεκριμένη δράση έρχεται να ενισχύσει τις υποδομές στην ευαίσθητη ζώνη του Έβρου, με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εθνική ασφάλεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en