Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Γαλλία “φλέγεται”, το μέλλον του Μακρόν διακυβεύεται

Οι εικόνες των Γάλλων που διαμαρτύρονται για τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Μετά από μήνες απεργιών και διαμαρτυριών, η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της τις προηγούμενες ημέρες, όπου σημειώθηκαν βίαια ξεσπάσματα στο Παρίσι και έφεραν μνήμες από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Τα συνδικάτα κάλεσαν για άλλη μια μεγάλη μέρα απεργιών την ερχόμενη Τρίτη, τη 10η από την έναρξη των διαδηλώσεων, αλλά παράλληλα ξεσπούν άλλες μικρότερες διαδηλώσεις, ως ακόμη μια υπενθύμιση των πορειών που πραγματοποιούσαν τα Κίτρινα Γιλέκα.

Πώς φτάσαμε εδώ

Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ξεκίνησαν στις αρχές του έτους και κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση το πέρασε ως προεδρικό διάταγμα, χωρίς την ψηφοφορία του κοινοβουλίου, υπό τον φόβο ότι δεν θα είχε αρκετές ψήφους.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα επεκτείνει τις εισφορές για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Politico, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Κι αυτό, διότι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και του αυθόρμητου κινήματος που μπλόκαρε ολόκληρη τη χώρα κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν.

Πριν μετατραπούν σε ένα μαζικό κίνημα κατά του Μακρόν, τα Κίτρινα Γιλέκα ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία ενάντια στον φόρο καυσίμων που ηγούνταν κυρίως άτομα της κατώτερης μεσαίας τάξης από αγροτικές περιοχές που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στη δουλειά. Οι βίαιες ενέργειες και οι βανδαλισμοί ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Κι αυτή είναι η βασική διαφορά των διαδηλώσεων του σήμερα με αυτές των Κίτρινων Γιλέκων. Ωστόσο, το κοινό τους είναι η ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Πάνω από το 60% των Γάλλων είναι υπέρ των ισχυρότερων διαδηλώσεων, προκειμένου να κάνει την κυβέρνηση να κάνει πίσω, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop.

Το “φάντασμα” των Κίτρινων Γιλέκων

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι γαλλικές αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και ότι το “φάντασμα” των Κίτρινων Γιλέκων πλανάται πάνω από τη Γαλλία. Μερικοί διαδηλωτές φορούσαν τη χαρακτηριστική φωσφορίζουσα στολή τους κατά τη διάρκεια των πορειών στο Παρίσι, ενώ μερικές μικρές αυθόρμητες συναντήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, εμφανίζονται σε όλη τη χώρα.

Ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε όλη τη χώρα. Οι γαλλικές αρχές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι βιώνουν την ίδια βία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και με τα Κίτρινα Γιλέκα.

Απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τους αστυνομικούς, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να εκφράζει την ανησυχία του για την “υπερβάλλουσα χρήση βίας”.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, συνέκρινε έμμεσα τις βίαιες διαδηλώσεις με τις αναταραχές που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο ή και στη Βραζιλία.

Τα συνδικάτα που οργάνωσαν απεργίες φαίνονται επίσης όλο και πιο συνειδητοποιημένα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς στον Μακρόν καθώς πρότεινε παύση της μεταρρύθμισης για έξι μήνες και συνάντηση με τα συνδικάτα ξανά, ακόμη και με τη βοήθεια ενός μεσολαβητή.

Θα υποκύψει ο Μακρόν;

Προς το παρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω. Μάλιστα, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι τα συνδικάτα δεν κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, με τη φράση αυτή του Μακρόν να προκαλεί εκ νέου την αντίδρασή τους.

Από το “βήμα” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν καταδίκασε τη βία και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τα συνδικάτα άλλα θέματα, όπως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί. Αποφεύγοντας δηλαδή για ακόμη μια φορά οποιαδήποτε αλλαγή στο συνταξιοδοτικό.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Το τελευταίο “εμπόδιο” του προέδρου

Θεωρητικά, η μεταρρύθμιση έχει περάσει. Μετά την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, η κυβέρνηση -υπό την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν- επέζησε, καθώς απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί.

Ωστόσο, υπάρχει ένα τελευταίο πολιτικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Μακρόν στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, όπου οι συνταγματικοί δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το κείμενο είναι σύμφωνο με το σύνταγμα, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαδικασία υιοθέτησης.

Παράλληλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο αξιολογεί αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το κείμενο.

Η τελευταία κίνηση είναι απίθανο να πετύχει, αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εντείνουν την πίεση στους δικαστές να κρίνουν τη μεταρρύθμιση -ή έστω ένα μέρος της- ως αντισυνταγματική.

news247.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομες σφαγές ζώων στις Σέρρες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στις Σέρρες. Κτηνίατροι έβαζαν σφραγίδα για ανύπαρκτες σφαγές ζώων για να λάβουν την επιδότηση, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούσαν ακόμη και κωδικές ονομασίες προκειμένου να συννενοούνται και να θησαυρίζουν. Μετά από έρευνα μηνών συνελλήφθησαν έξι άτομα και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που πιστοποιούσε εικονικές σφαγές ζώων

Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ιδιώτες και διοικητικά μέλη σφαγείου κατηγορούνται ότι δρουσαν σαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη του 2023. Εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για γεννήσεις – θανάτους ζώων και εικονικές σφαγές έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πρωταθλητές” ακρίβειας το ελαιόλαδο και το κρέας – Αύξηση και στον καφέ στην εστίαση

Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών βάζουν ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και κρέας την τελευταία 5ετια με βάση τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το ανοδικό «ράλι» στο κόστος του ελαιολάδου αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μην προμηθεύονται συσκευασίες για όλα τα τραπέζια, αλλά λιγότερες ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντικατέστησαν το μπουκάλι με… ψεκαστήρα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en