Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη κατά της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα

image_print

Απίστευτες μέθοδοι από μια …τοπική επιχείρηση
Στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» «λείπουν»
900 χιλιάδες ευρώ και τα ζητάει από το …ΕΒ
Επιδιώκουν την φίμωση του Τύπου και την χειραγώγηση του
Εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ αποζημίωση ζητά η γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» που εδρεύει στη Ξάνθη και από συνεταιριστική έχει περάσει, από χρόνια, στον όμιλο της ΤΥΡΑΣ ΑΕ των αδελφών Σαράντη, που έχει την έδρα της στα Τρίκαλα.
Αφορμή ένα δημοσίευμα όχι για την «Ροδόπη», αλλά για το κλείσιμο τυροκομείο της ΕΑΣ Ροδόπης και τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι βρισκόταν εκείνη την εποχή σε δύσκολη θέση όσον αφορά στη διάθεση του παραγόμενου γάλακτος.
Συγκεκριμένα και σχετικά με τις αιτιάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη», όπως αυτές αναφέρονται στην αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα, του εκδότη – διευθυντή και του συντάκτη του κειμένου, να σημειωθεί ότι το «επίμαχο» δημοσίευμα της 21ης Μαΐου, αφορούσε στο «λουκέτο» στο τυροκομείο της ΕΑΣ Ροδόπης στην Κομοτηνή, γεγονός που έφερε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.
Το Ελεύθερο Βήμα δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου των κτηνοτρόφων του τοπικού συλλόγου, Θεολόγου Μαργαρίτη, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
Ένα μικρό μέρος του ρεπορτάζ αφορούσε στην «Ροδόπη», χωρίς η εφημερίδα να υιοθετεί τις απόψεις του προέδρου, με τον συντάκτη να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «φέρεται» και «φαίνεται», σχετικά με τα λεγόμενα του περί του ενδεχόμενου δραστηριοποίησης της εταιρείας σε Βουλγαρία και Ρουμανία και του επίσης ενδεχόμενου, κατά τον κ. Μαργαρίτη, να προσφύγει στο άρθρο 99 και πως δεν έδειχνε διάθεση να παίρνει το γάλα των ντόπιων παραγωγών.
Στις 27 του ίδιου μήνα, η «Ροδόπη» προχωρά στην αποστολή εξώδικου, στο οποίο εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την επίμαχη παράγραφο του δημοσιεύματος.
Για αυτό και η Εφημερίδα μας προχώρησε στη δημοσίευση των θέσεων της «Ροδόπη», μαζί φυσικά με τα επιπλέον στοιχεία που η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε και το θέμα θεωρήθηκε εκ μέρους μας λήξαν. Παραδόξως οι εκπρόσωποι της εταιρείας, το συνέχισαν με έγκληση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, χωρίς καμιά αποδοχή ή αναφορά ότι η εφημερίδα μετέφερε απλώς δηλώσεις εκπροσώπου των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού της λειτουργήματος, χωρίς να τις υιοθετεί.
Περιέργως, στην έγκληση περιλαμβάνονται αιτιάσεις που δεν ευσταθούν όταν ληφθούν υπόψη και τα δυο δημοσιεύματα της εφημερίδας. Ειδικότερα στο δεύτερο δημοσίευμα γράψαμε ότι δεν δραστηριοποιείται σε Ρουμανία και Βουλγαρία, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ανήκει στον όμιλο ΤΥΡΑΣ, όπως προκύπτει από την επίσημη εταιρική τους σχέση, και πως η ΤΥΡΑΣ δραστηριοποιείται στις ανωτέρω χώρες. Αυτό επιβεβαιώνει και η «Ροδόπη» με τα πιστοποιητικά και έγγραφα, συνοδευτικά της έγκλησης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, παρόλο που τεχνηέντως ούτε από το μηνυτή ούτε από τον μάρτυρα γίνεται καμία αναφορά στην ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΤΥΡΑΣ και ο Διευθύνων σύμβουλος της ΤΥΡΑΣ συνυπογράφουν την παροχή εξουσιοδότησης μήνυσης εναντίον μας, ως πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ροδόπης» αντίστοιχα.
Τέλος, η σχέση της «Ροδόπης» τόσο με την ΤΥΡΑΣ όσο και με τις επίμαχες εταιρείες φαίνεται και από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το έτος 2013, αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπου η ΤΥΡΑΣ, καθώς και οι δύο επίμαχες εταιρείες χαρακτηρίζονται συνδεδεμένα νομικά πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται από το Δ.Λ.Π. 24.
Επίσης, ποτέ δεν γράψαμε ότι η «Ροδόπη» πτώχευσε ή κατέθεσε αίτηση στο άρθρο 99. Όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας τους χαρακτηριστικούς στη δημοσιογραφία όρους «φέρεται» και «φαίνεται», η εφημερίδα δεν υιοθετεί δηλώσεις που μεταφέρει στο κοινό της.
Πρέπει να συμπληρώσουμε ότι από την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση, φαίνεται να επιχειρείται από τον εγκαλούντα η φίμωση του Τύπου γενικότερα και όχι η δήθεν αποκατάσταση της αλήθειας, αφού κινείται δικαστικά μόνο εναντίον μας και όχι εναντίον του προέδρου των κτηνοτρόφων, ο οποίος και έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Εφημερίδα. Μάλιστα, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπήρξε καμιά οικονομική βλάβη για αυτό, αρχικά γινόταν επίκληση μιας αναπόδεικτης, δήθεν, ηθικής βλάβης, η οποία θα αποκατασταθεί με μόλις 150 ευρώ. Πριν λίγε ημέρες και ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, η «Ροδόπη», αντιλαμβανόμενη ότι λίγα ζήτησε, προχωρά σε αγωγή αποζημίωσης κατά της εφημερίδας, του εκδότη – διευθυντή και του συντάκτη, απαιτώντας συνολικά 900 χιλιάδες ευρώ… Η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Μάιο.
Φυσικά, και στη νέα αγωγή, δεν προσδιορίζεται από πού προκύπτει και με ποια στοιχεία, ή ηθική ή οικονομική βλάβη της «Ροδόπη».
Να σημειώσουμε δε, ότι εάν η εφημερίδα και ο συντάκτης μας είχε σκοπό να πλήξει την εταιρεία, όπως ισχυρίζεται ο ενάγων, τότε το θέμα των σχέσεων με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αλλά και η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, θα γράφονταν με πηχυαίους τίτλους στην πρώτη σελίδα, αντί να αναφέρεται απλώς σε ένα κείμενο το οποίο κατά τα άλλα, καθόλου δεν αφορά την εταιρεία.
Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το Ελεύθερο Βήμα, ουδέποτε δημοσίευσε κακόβουλα ρεπορτάζ για την τοπική επιχειρηματικότητα και ποτέ δεν ήρθε σε αντιπαράθεση και μάλιστα δικαστική με τοπικές ή άλλες εταιρείες, ποτέ δεν οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες από τον οποιοδήποτε.
Είναι προφανές τι επιδιώκει η «Ροδόπη» και φυσικά η ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ως μητρική εταιρεία… Να χειραγωγήσουν και να φιμώσουν τον τοπικό Τύπο, για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν και ίσως να τους μάθουμε αργότερα. Επιπλέον, είναι πρωτοφανές, μια τοπική επιχείρηση, να κινείται με τέτοιο τρόπο, δικαστικά και ως προς την αποζημίωση που ζητά, κατά μιας τοπικής εφημερίδας. Το αντίθετο συμβαίνει πάντα, οι τοπικές επιχειρήσεις θέλουν την συνεργασία με τον Τύπο και τα ΜΜΕ και την έχουν, όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα σχέση των ΜΜΕ και του Τύπου με την τοπική επιχειρηματικότητα.

elvim20142105

elvim20151702

selida EB 20151702
ΕΒ

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα

image_print

Στην κορυφή της Βόρειας Ελλάδας ως προς την άνοδο των τιμών των κατοικιών βρίσκεται η Καβάλα, με την αγορά ακινήτων της περιοχής να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos Insights για το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχουν αυξηθεί κατά 68,1% μέσα σε μία πενταετία, ποσοστό που την τοποθετεί στην πρώτη θέση στη Μακεδονία.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Π.Ε. Καβάλας φτάνει πλέον τα 2.194 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην πόλη της Καβάλας διαμορφώνεται κοντά στα 1.993 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η τουριστική ανάπτυξη, η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Την ίδια στιγμή, η συνεχής άνοδος δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στους μόνιμους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους που αναζητούν κατοικία για αγορά ή ενοικίαση.

Η Καβάλα εδραιώνει έτσι τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη των ακινήτων, με την άλλη όψη της ανάπτυξης να είναι το ολοένα υψηλότερο κόστος στέγασης για τα τοπικά νοικοκυριά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en