Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «τρύπα» στα έσοδα φέρνει πιο κοντά τον εφιάλτη των νέων μέτρων

image_print

Χωρίς «μαξιλαράκι ασφαλείας» στο πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι τέλος του έτους – Από ένα… «εάν» εξαρτώνται πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα, το μέρισμα στους αδυνάμους ή τα νέα μέτρα

Ούτε και το «τσεκούρι» ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες (για Υγεία, Κοινωνική Προστασία και επιχορηγήσεις) που επέβαλε σε οκτώ μήνες η κυβέρνηση, στάθηκε ικανό να διασώσει διασωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τον Αύγουστο. Έχοντας εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ λιγότερα καθαρά έσοδα από όσα υπολόγιζε, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα αποφύγει γκρίνιες και πιέσεις στο σημερινό Eurogroup, δηλώνοντας επισήμως τη βεβαιότητά της πως, εάν οι φορολογούμενοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ και τον Αύγουστο (αντί τον Σεπτέμβριο) θα καλύπτετο η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθησυχάζει πως η δραματική υστέρηση των 1,74 δισ. ευρώ στα καθαρά κρατικά έσοδα τον Αύγουστο είναι συγκυριακή, ότι ένα 1,027 δισ. δεν εισπράχθηκαν επειδή η πληρωμή ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε Σεπτέμβριο αντί για Αύγουστο, αλλά και ότι ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για εφέτος θα επιτευχθεί. Στην ανακοίνωση όμως δεν διατυπώνεται αντίστοιχη αισιοδοξία πως το πλεόνασμα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1,8% του ΑΕΠ, όπως είχε βάλει στόχο η κυβέρνηση για να μπορέσει να μοιράσει στα τέλη της χρονιάς το μέρισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τους οικονομικά αδύναμος.

Περισσότερα «εάν», λιγότερα έσοδα

Το «εάν» θα είχαν πράγματι εισπραχθεί τα 1,027 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για να δικαιολογήσει την υστέρηση, θα κρίνει εν πολλοίς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματατος, αν θα δοθεί μέρισμα στους αδυνάμους από την υπέρβαση όπως εξήγειλε ο πρωθυπουργός, ή αν θα απαιτηθούν και πρόσθετα νέα μέτρα όπως άφησε να εννοηθεί εχθές από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, όταν μιλούσε για διορθώσεις που σε κάθε νέο έλεγχο γίνονται.

Στην πραγματικότητα, πάντως, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κάνει όμως και μια άλλη μεγάλη «υπέρβαση»: μιλά για έσοδα 1,027 δισ. που θα είχαν εισπραχθεί τον Αύγουστο, ενώ η εκκαθάριση του φόρου από την ΑΑΔΕ δείχνει βεβαίωση φόρων σαν 1η δόση ήταν μόλις… 636.954.240,21 ευρώ! Στην πραγματικότητα μάλιστα, αν η πληρωμή ΕΝΦΙΑ ξεκινούσε τον Αύγουστο, η εξόφληση θα γινόταν σε 6 δόσεις και όχι σε 5, οπότε η α΄δόση του συγκεκριμένου μήνα θα ήταν ακόμα μικρότερη, περίπου στα 550 ευρώ -δηλαδή τα μισά από τα 1,027 δισ. που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.

Πιθανώς το ΥΠΟΙΚ να προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα πλήρωνε «μια και έξω» αντί σε δόσεις (ενδεχομένως με κάρτες) τα 1,027 από τα 3,153 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν με την εκκαθάριση. Ωστόσο και πάλι το ποσό φαντάζει εξωπραγματικό, δεδομένου ότι από τους φόρους 3,153 δισ. ευρώ που επεβλήθησαν, η τελική είσπραξη προϋπολογίζεται σε μόλις 2,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το 40% των εισπράξεων θα γινόταν τον μήνα Αύγουστο και μόλις 1,6 δισ. θα απέμενε να πληρωθεί στις επόμενες 4 δόσεις των 400 εκατομμυρίων κάθε μήνα, από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο.

Αλλά ακόμα και εάν είχαν όντως εισπραχθεί αυτά 1,027 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, μόλις και δια βίας θα είχε καλυφθεί η υστέρηση των 944 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται στις συνολικές εισπράξεις του οκταμήνου! Το δημόσιο ως τον Αύγουστο κατάφερε να εισπράξει συνολικά ακαθάριστα έσοδα (χωρίς τις επιστροφές φόρων που δίνονταν παράλληλα) 31,843 δισ. ευρώ και όχι 32,787 δισ. που το υπουργείο Οικονομικών προϋπολόγιζε.

Με την υστέρηση αυτή των 944 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε κάτων από τον στόχο οκταμήνου. Και αυτό παρότι οι κρατικές δαπάνες κατακρεουργήθηκαν: στο οκτάμηνο δαπανήθηκαν 32,703 δισ. αντί 34,406 δισ. ευρώ που θα έπρεπε (-1,7 δισ. ευρώ). Ως τον Ιούλιο το «μαχαίρι» είχε φτάσει στα 1,5 δισ. αλλά τότε καταγράφετο ακόμα υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων (+37 εκατ. στα ακαθάριστα έσοδα) αλλά και στον μηνιαίο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 926 εκατ. ευρώ

Το ζήτημα είναι πως, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, τα 3,153 δισ. για ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν παράλληλα με τις δόσεις για τους φόρους εισοδήματος και ενώ επίκεινται 1,1 δισ. για τα τέλη Κυκλοφορίας τον Νοέμβριο. Ακόμα χειρότερα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν για δόσεις και για χρέη του παρελθόντος, ενώ στους αυταπασχολούμενους αποστέλλονται εδώ και ένα μήνα «διπλά» εκκαθαριστικά για ΕΦΚΑ, λόγω της καθυστέρησης υπολογισμού των εισφορών τους. Όλα αυτά μαζί θα αποτελέσουν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ πληρωμών που θα έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο,γεγονός που θα δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές των ιδιών αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού,

Την «πλήρωσαν» οι αδύναμοι

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είναι προσωρινά και ότι η ακριβής αποτύπωση των φόρων που υστέρησαν αλλά και των δαπανών που περικόπηκαν θα αποτυπωθούν στο οριστικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο, που θα ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έπεσε «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων (Υγειονομική Περιφέρεια-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, πλέον Τοπική Μονάδα Υγείας-ΤΟΜΥ) κατά 201 εκατ. ευρώ, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 120 εκατ. ευρώ, στα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και σε αποδιδόμενους πόρους κατά 329 εκατ. ευρώ.

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Πρόταση για αξιοποίηση των εσόδων από το φάσμα συχνοτήτων υπέρ της ΕΕ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει την πρότασή του για την αξιοποίηση των εσόδων από το φάσμα συχνοτήτων υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
image_print

Την πρότασή του για τον ευρωπαϊκό συντονισμό των δημοπρασιών φάσματος συχνοτήτων και την αξιοποίηση μέρους των σχετικών εσόδων για τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Πιερρακάκης προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημοπρασίες φάσματος, με στόχο τη μείωση του κατακερματισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την πρότασή του, το 75% των εσόδων από τις δημοπρασίες θα μπορούσε να κατευθύνεται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), ενώ το υπόλοιπο 25% θα επενδύεται μέσω ειδικού επενδυτικού ταμείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός επικαλείται ως παράδειγμα την ελληνική δημοπρασία του 2020 για το φάσμα 5G, μέσω της οποίας το 25% των εσόδων κατευθύνθηκε στο επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», με στόχο τη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και εφαρμογών πέμπτης γενιάς.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστηρίζει ότι μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση θα δημιουργούσε περισσότερους διαθέσιμους πόρους για στρατηγικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα διευκόλυνε την ανάπτυξη ισχυρών ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η μείωση του κατακερματισμού και η προσέγγιση μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς θα αποτελούσαν μια μεγάλη νίκη», προσθέτοντας ότι η αξία μιας τέτοιας μεταρρύθμισης για τους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς είναι προφανής ακόμη και πριν από τη συζήτηση για τα έσοδα.

Η πρόταση εντάσσεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στη γενικότερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εκθέσεις των Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέττα, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει επίσης ότι η βασική φιλοσοφία της πρότασης έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από αρκετούς Ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση αναλυτικής μελέτης επιπτώσεων και η περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση Κατοικίας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες

Εργασίες ανακαίνισης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
image_print

Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες που εντάσσονται στη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Τι αλλάζει

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται από 50 kWh σε 100 kWh το ανώτατο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, χωρίς να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι κατοικίες θα πρέπει να εμφανίζουν συνολική κατανάλωση μικρότερη από 100 kWh για τα έτη 2024 και 2025, ενώ και για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την υποβολή της αίτησης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αναλογικά το ίδιο όριο, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράταση για τις αιτήσεις

Η προθεσμία έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 αποκλειστικά για τις κλειστές κατοικίες.

Για τα ανοικτά ακίνητα εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2026.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, στην ενότητα Περιουσία και Φορολογία – Επιδοτήσεις πολιτών.

Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε δεύτερη φάση του προγράμματος, οι δικαιούχοι που θα αποκτήσουν Βεβαίωση Επιλεξιμότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στην επαναφορά ανενεργών κατοικιών στην αγορά, την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Κάθε ελληνική επιχείρηση που διακρίνεται διεθνώς ισχυροποιεί και την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά στο 12ο MAC Gala για την ελληνική επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.
image_print

Το όραμα για μια οικονομία που στηρίζεται στην καινοτομία, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια και την παραγωγικότητα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 12ο MAC Gala, την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των πιο αξιοθαύμαστων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν το Fortune Greece, η Forward Media και η KPMG.

Ο υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας ότι ο θεσμός αναδεικνύει επιχειρήσεις που διακρίνονται όχι μόνο για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουν, επενδύοντας στην καινοτομία, στους ανθρώπους τους, στην προσαρμοστικότητα και στη διαχρονική δημιουργία αξίας.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της αξιοπιστία, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μειώνει σταθερά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, περιορίζει την ανεργία και καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως σημείωσε, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, οι οποίες θα μπορούν να ανταγωνίζονται στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να δημιουργεί ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον, με σύγχρονους θεσμούς, πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια και προοπτική.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης προϋποθέτει περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις, καινοτομία και ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ως το σημαντικότερο κεφάλαιο κάθε επιχείρησης, καλώντας τις διοικήσεις να επενδύσουν στις δεξιότητες, την εξέλιξη και τις αποδοχές τους.

«Οι καλύτεροι μισθοί δεν είναι μόνο κόστος. Είναι επένδυση στην παραγωγικότητα, στην αφοσίωση και στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός στάθηκε επίσης στις προκλήσεις που δημιουργούν η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών αλλαγών.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι κάθε ελληνική επιχείρηση που αποκτά διεθνή παρουσία δεν ενισχύει μόνο τη δική της ανάπτυξη αλλά συμβάλλει συνολικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

«Κάθε ελληνική επιχείρηση που κατακτά μια θέση στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου δεν ισχυροποιεί μόνο τον εαυτό της. Ισχυροποιεί και την Ελλάδα», τόνισε.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en