Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ετσι βρέθηκε ο σκελετός του αρχαίου νεκρού στην Αμφίπολη [εικόνες]

image_print
Έπειτα από πέντε ώρες, ολοκληρώθηκαν οι τελικές ανακοινώσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη στο κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, μίλησε για την ανασκαφική έρευνα. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι αυτή ήταν η τελική ανακοίνωση για την ανασκαφή, καθώς πλέον ξεκινά η έρευνα για την Αμφίπολη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων προκλήθηκε ένταση με την Κατερίνα Περιστέρη να μην απαντά σε τίποτε για τον σκελετό που βρέθηκε στον Τάφο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να δώσει κάποιες πληροφορίες, ενώ έπειτα από πολλή πίεση των δημοσιογράφων δόθηκε στη δημοσιότητα μία και μόνο εικόνα με τα οστά του νεκρού. Mετά το τέλος των ανακοινώσεων στον χώρο κατέφτασε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας.
Ο σκελετός βρέθηκε αποσπασμένος και διαταραγμένος
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ επέμειναν, ρωτώντας σε ποια στάση βρέθηκε ο σκελετός, πού και πώς, αλλά δεν πήραν απαντήσεις. Το μόνο που ανέφερε η κ. Περιστέρη ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε». Ακόμη αναφέρθηκε στα κινητά ευρήματα του «λεγόμενου»- χαρακτηρισμό που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε- φερέτρου και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.
Αργότερα, η κ. Περιστέρη τοποθετήθηκε εκ νέου για το ζήτημα. Αφού έδειξε μία φωτογραφία, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα οστά που βρέθηκαν στον τύμβο, πρόσθεσε ότι «δεν μετράει μία καλή φωτογραφία, αλλά η προστασία του σκελετού».
Σε ερώτηση του iefimerida πάντως, η κα Περιστέρη αποκάλυψε ότι ο σκελετός είναι ακόμη στην Αμφίπολη, στο μουσείο, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκαφής.
Ο εκνευρισμός και η παρέμβαση της Λίνας Μενδώνη
Επειτα από την επίμονη άρνηση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη να πει κάτι περαιτέρω για τον σκελετό έκτος από το ότι είναι δουλειά των ανθρωπολόγων και οστεολόγων να μιλήσουν για αυτό, η έμπειρη γενική γραμματέας του υπουργείου και έγκριτη αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη είπε: «Επειδή έχω εκνευριστεί και με τις ερωτήσεις αλλά και με τις απαντήσεις» προχώρησε σε διευκρινίσεις γύρω από τον σκελετό.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Μενδώνη, ο σκελετός εντοπίστηκε «διαταραγμένος και αποσπασμένος». Βρέθηκε κρανίο σε απόσταση από το ταφικό όρυγμα. Η κάτω γνάθος ήταν εκτός ορύγματος. Επίσης, βρέθηκαν πλευρά, πόδια και άκρα, περίπου δηλαδή το 80% του σκελετού. Η λεκάνη εντοπίστηκε διαμελισμένη λόγω πτώσης λίθων.
Ωστόσο, η κυρία Μενδώνη με την παρέμβαση της έκοψε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα, τονίζοντας παράλληλα, πως ακόμη ο σκελετός παραμένει στην Αμφίπολη, καθώς αναζητείται εργαστήριο και σύνθεση ομάδων από οστεολόγους, ανθρωπολόγους, αλλά και ιατροδικαστές.
Μενδώνη: «Δεν εργάστηκαν εθελοντές στην Αμφίπολη»
Παράλληλα, η κυρία Μενδώνη αποσαφήνισε και τη φράση που είχε ακουστεί νωρίτερα από τα χείλη της κυρίας Περιστέρη, η οποία είχε μιλήσει και για εθελοντές στην ανασκαφή. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ξεκαθάρισε πως δεν εργάστηκε κανένας εθελοντής στην ανασκαφή, αλλά μόνο μια στενή και επί χρόνια συνεργάτιδα της κυρίας Περιστέρη.
Ο ρόλος της Εγνατίας Οδού
Οσο για τον ρόλο που της Εγνατίας Οδού στις ανασκαφές, η κυρία Μενδώνη εξήγησε πως η ανασκαφή ήταν τύπου ορυχείου και πως χρησιμοποιήθηκαν και λάμπες ορυχείου και επειδή η Εγνατία Οδός διαθέτει και την τεχνογνωσία, αλλά και τα μέσα, βοήθησε σε αυτό το κομμάτι.
Βρέθηκαν νομίσματα
Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε στην κατάμεστη αίθουσα η αποκάλυψη που έκανε η ομάδα της Αμφίπολης πως εκεί βρέθηκαν νομίσματα του 2ου αιώνα, του Αλέξανδρου του Γ’, αλλά και στοιχεία κεραμικής, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί έως τώρα, προκαλώντας την έκπληξη των παρισταμένων. Σε ερώτηση για περισσότερες διευκρινίσεις για τα νομίσματα, η απάντηση της κ. Περιστέρη ήταν πως ακόμη το θέμα είναι στη φάση της επεξεργασίας, ενώ δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα γιατί είναι ακόμη στο μουσείο τα επιστύλια με τις ανθρώπινες παραστάσεις, που βρέθηκαν πριν από δύο μήνες και την ύπαρξή τους αποκάλυψε ο Κώστας Τασούλας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας
Η κ. Περιστέρη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στιγμή που βρέθηκαν οι Καρυάτιδες, μιλώντας για τη συγκίνηση που ένιωσε η ομάδα της, ενώ έδωσε και μία εκτίμηση για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επίχωση άμμου και ένα δοκάρι έπεσε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας, καταστρέφοντάς τον, σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Περιστέρη.
Νωρίτερα, η κ. Περιστέρη είχε κάνει μία εξαιρετική,  γλαφυρή περιγραφή, αναλύοντας βήμα- βήμα τα όσα έγιναν στην Αμφίπολη. «Ηρθαμε εδώ για να σας ταξιδέψω στην  Αμφίπολη», είπε και μίλησε για τα συναισθήματα τη συγκίνηση, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «καταπληκτικά», «υπέροχα» και «εξαιρετικά», αναφερόμενη στα ευρήματα. Μίλησε για το μεγαλείο του περίβολου, αναφέροντας ότι το 2012 ο λόφος ήταν «ένα μυστήριο, αφημένος για χρόνια, αλλά κάτι μας έλεγε ότι έπρεπε να επιστρέψουμε εκεί. Και ξαφνικά, το καλοκαίρι βρήκαμε την είσοδο του τάφου και έτσι άρχισαν όλα». Ακόμη, ανέφερε ότι ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, συνόδευσε την κ. Περιστέρη στο αμφιθέατρο και αποχώρησε.
Τεκτονικά γράμματα στον περίβολο
Στην τοποθέτησή του, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι βρέθηκαν τεκτονικά γράμματα -ένα «Ε» και ένα «Α»- στον περίβολο, τα οποία βρίσκονταν εκεί από την κατασκευή του, δηλαδή από τα τέλη του 10ου αιώνα, ενώ ειδικά το «Ε»- όπως σημείωσε- είναι χαρακτηριστικό της εποχής. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει διαπιστωθεί με σαφήνεια πως το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης κοιτούσε νοτιοανατολικά. Τα γράμματα στα ορύγματα, όπως σημείωσαν τα μέλη της ομάδας, δεν παραπέμπουν σε ονόματα. Είναι τεκτονικά και έχουν σχέση με οικοδομικές εργασίες την εποχή του τάφου. Ακόμη, σημείωσαν ότι οι Χριστιανοί δεν πλησίασαν τον τάφο, όπως συνέβη σε άλλα αρχαία μνημεία.
Σε ό,τι αφορά τον περίβολο, διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί μάρμαρα, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ως φράγματα σε ποταμούς, κυρίως στο Στρυμόνα και σε άλλες εργασίες οικοδομοικού τύπου. Τα 80 μ. του περιβόλου που έχουν βρεθεί είναι σε άψογη κατάσταση, ενώ έχουν εντοπιστεί και 500 τμήματά του, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ανασκαφική ομάδα και θα γίνει αναστήλωση με αυτά.
Ακόμη, στην παρουσίαση σημειώθηκε ότι ο τάφος λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση. Ο χώρος «συγυρίστηκε» μετά από τη λεηλασία, ενώ η επίχωση έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια και ο τάφος ήταν τότε επισκέψιμος.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gJ0Uw1xbEqE[/youtube]
DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύγκρουση δύο νταλικών στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Νέας Καρβάλης

image_print

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουνίου στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Νέας Καρβάλης, όταν δύο νταλίκες συγκρούστηκαν υπό συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα βαρέα οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με τους οδηγούς να καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του ατυχήματος ή για τυχόν τραυματισμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά μετά την απομάκρυνση των οχημάτων από το οδόστρωμα.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νοσοκομείο Καβάλας: Νέος Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ο Βαγγέλης Καμπουρίδης

image_print

Νέα σελίδα ανοίγει για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς νέος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αναλαμβάνει ο νευροχειρουργός Βαγγέλης Καμπουρίδης, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Ο κ. Καμπουρίδης, που υπηρετεί ως διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, επιστρέφει σε μια θέση ευθύνης την οποία έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν.

Η επιλογή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Νοσοκομείο Καβάλας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας των κλινικών και των τμημάτων του ιδρύματος.

Ο Βαγγέλης Καμπουρίδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της υγείας και είναι ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία τόσο για την επιστημονική του πορεία όσο και για τη συμμετοχή του στα κοινά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει και πάλι Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας, γεγονός που του προσδίδει σημαντική διοικητική εμπειρία για τα νέα του καθήκοντα.

Η ανάληψη της θέσης από τον κ. Καμπουρίδη αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας, με έμφαση στην αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, τη στήριξη του ιατρικού προσωπικού και την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης από την Καβάλα: «Προχωρούμε για το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών»

image_print

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της δημόσιας υγείας, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για τη συνεχή αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών, έστειλε από την Καβάλα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη. Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και του νέου Τμήματος Στεφανιογραφίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του «καλύτερου ΕΣΥ όλων των εποχών».

Η παρουσία του κ. Γεωργιάδη στην Καβάλα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το Νοσοκομείο Καβάλας βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων και έργων εκσυγχρονισμού. Τα εγκαίνια των νέων δομών σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Υγείας εξήρε το επίπεδο λειτουργίας του Νοσοκομείου Καβάλας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «υπέροχο νοσοκομείο» που βελτιώνεται συνεχώς μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και επενδύσεις. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή της διοίκησης, των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού, τονίζοντας ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας εξαρτάται τόσο από τις υποδομές όσο και από τους ανθρώπους που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Στεφανιογραφίας, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες του νοσοκομείου. Η λειτουργία τους αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, μειώνει τις ανάγκες μετακίνησης ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και ενισχύει τον ρόλο της Καβάλας ως σημαντικού υγειονομικού κέντρου για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένες κινήσεις, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως ανέφερε, σε νοσοκομεία και δομές υγείας σε όλη τη χώρα υλοποιούνται έργα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης, προμήθειας νέου εξοπλισμού και δημιουργίας σύγχρονων τμημάτων, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη θέση του ότι η χώρα βαδίζει προς ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Σημαντικό μέρος της επίσκεψης αφιερώθηκε και στη συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο υπουργός εξήρε το έργο της Περιφέρειας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην υψηλή απορροφητικότητα των διαθέσιμων πόρων και στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων. Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χρηματοδότηση και η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχή ολοκλήρωση έργων που αφορούν τόσο την υγεία όσο και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων. Ανέφερε ότι η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού πρέπει να συνοδεύεται από τη στελέχωση των μονάδων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στην Καβάλα είχε και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας. Μέσα από τις δηλώσεις του, ο υπουργός επιχείρησε να αναδείξει τη στρατηγική που ακολουθείται για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, παρουσιάζοντας τα έργα που ολοκληρώνονται και εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ήταν ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης και ότι οι πολίτες θα δουν τα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερες βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Για την Καβάλα, η επίσκεψη αυτή άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα. Τα νέα έργα στο νοσοκομείο, οι δεσμεύσεις για περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών και η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον. Το ζητούμενο πλέον είναι οι εξαγγελίες να μετατραπούν σε διαρκές αποτέλεσμα, ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία στη Βόρεια Ελλάδα και να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en