Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Επιστρέφει το… γάντι στην Τουρκία

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις. Διεθνοποιείται το θέμα της Αγίας Σοφιάς. Ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα τερτίπια της Άγκυρας…

Από το προσφυγικό, το κυπριακό και τα θέματα του Αιγαίου, η μονίμως υποβόσκουσα αντιπαράθεση Αθήνας-Αγκυρας μεταφέρεται σε ζητήματα θρησκευτικά, πολιτιστικής κληρονομιάς και μειονοτήτων. Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του αντιπερισπασμού στα εσωτερικά της προβλήματα, η τουρκική ηγεσία επιλέγει πάλι τη στρατηγική της έντασης στα ελληνοτουρκικά. Με τη χρησιμοποίηση του ναού-συμβόλου της  Ορθοδοξίας ως τζαμιού, επιχειρεί να ρίξει “λάδι στη φωτιά” και να ανοίξει ένα νέο κύκλο κλιμακούμενης όξυνσης στις διμερείς σχέσεις. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει την παγίδα της Αγκυρας, διεθνοποιώντας το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Τη στρατηγική και τους διπλωματικούς χειρισμούς που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, προκειμένου να απαντήσει αποτελεσματικά στιςτουρκικές προκλήσεις, συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και άλλους υπουργούς, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κύρια διπλωματική οδός που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, είναι να «ανοίξει» σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της “προσωρινής” μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αθήνα δεν θέλει να παίξει το «παιχνίδι» της Άγκυρας, που επιθυμεί να μετατρέψει την υπόθεση και όλα τα παρελκόμενά της, σε ένα ακόμα διμερές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η στόχευσης της τουρκικής κυβέρνησης, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να «παγιδεύσει» την Ελλάδα σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης, δηλώσεων και όξυνσης, χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία και διάλογο.

Ετσι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί και μάλιστα άμεσα, είναι το «άνοιγμα» του θέματος σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε επικοινωνία με τους ιθύνοντες του UNESCO, προκειμένου να προχωρήσει σε διαβήματα προς την Άγκυρα, μιας και η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας και με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας προς την αμερικανική ηγεσία τους κινδύνους που δημιουργεί η στάση της Αγκυρας, η οποία στην ουσία επιχειρεί να “εξάγει” την εσωτερική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες και σύντομα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πάρει επίσημα θέση στο θέμα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αγκυρα για την στάση της.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει την πρακτική η Άγκυρα στη διεθνή κοινότητα και να επιχειρήσει να απομονώσει την Τουρκία, έχοντας από την πλευρά της εξασφαλίσει ισχυρούς συμμάχους. Στην ίδια λογική θα κινηθούν και οι απαντήσεις της Αθήνας, στα όσα ισχυρίστηκε η Τουρκία αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους…

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en