Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επιστολή Τζιτζικώστα προς Τσίπρα για το προσφυγικό

image_print

Υπέρ της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων σε τμήμα του στρατοπέδου Τ.Π. 561 στην περιοχή της Θέρμης τάσσεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τη θέση αυτή εξέφρασε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ τη διατύπωσε και σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων δημάρχων της Περιφέρειας και του Δήμου της Θέρμης για το στρατόπεδο 561, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτό το στρατόπεδο» και «επιμένει να κάνει το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά με όλες αυτές τις αντιδράσεις» είπε χαρακτηριστικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την παραπάνω επιλογή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο λιμάνι, το 424 πρώην γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα (τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στους έξι χώρους που προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «οι προτάσεις αυτές είναι εκτός συζήτησης».

«Δεν μπορούν αυτά τα κέντρα μετεγκατάστασης να γίνουν εντός του αστικού ιστού, ειδικά μέσα στο λιμάνι, στο οποίο μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε μια πολύ πετυχημένη ημερίδα για την κρουαζιέρα και την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας» πρόσθεσε.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει: «Η Αποθήκη 9 στο Λιμένα Θεσσαλονίκης: πρώτον, δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και δεύτερον, δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλουμε μεθοδικά και συντονισμένα όλοι οι φορείς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τα Επιμελητήρια της περιοχής για την περαιτέρω αξιοποίηση του Λιμένα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε ως ακατάλληλο και δια αυτού του λόγου ως μη επιλέξιμο το στρατόπεδο ‘Αναγνωστοπούλου’ στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μη σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τους πολίτες και τις αρχές της περιοχής».

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γιάννης Ιωαννίδης εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας διασκορπισμένων μικρών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την «Ελληνική Αυγή» τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο 561 στη Θέρμη για λόγους ασφαλείας καθώς, όπως είπε, το στρατόπεδο είναι κοντά στο αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ. Από την παράταξη «Συμμετέχω» ο Δημήτρης Μούρνος είπε ότι θα πρέπει οι χώροι να βρεθούν ύστερα από ενδελεχή συζήτηση και διαβούλευση, ενώ ο Γιάννης Ζιώγας από τη Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών θα είναι προσωρινή. Την ανάγκη περιφρούρησης των συνόρων μας υπογράμμισε η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά», ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» εξέφρασε την αλληλεγγύη της παράταξης προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι, όπως είπε, είναι ευάλωτοι, λόγω κατάστασης, σε διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης. «Ο χώρος στα Διαβατά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ελεύθερης προσωρινής φιλοξενίας» είπε ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» και ζήτησε να βρεθούν χώροι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Άγκυρα - Σύνοδος ΝΑΤΟ με Τραμπ και Ερντογάν - 2026
image_print

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά στην Άγκυρα, καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την προμήθεια F-35 από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί θετικός απέναντι σε τουρκικά αιτήματα, ωστόσο ποντάρει στους περιορισμούς του Κογκρέσου και στις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση προβάλλοντας τη συνέπειά της στις νατοϊκές δεσμεύσεις και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της.

Το βλέμμα στα F-35 και στο Κογκρέσο

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράσει πολιτική βούληση υπέρ της Τουρκίας, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν υφίσταται, στην παρούσα φάση, ζήτημα άρσης της απαγόρευσης για την προμήθεια των μαχητικών από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται νέα απόφαση του Κογκρέσου.

Η Αθήνα παρακολουθεί επίσης τη στάση του Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ ή Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό απρόβλεπτου, ενώ η παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη ούτε για νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεδομένης της έντασης γύρω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συμμάχους ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής πυλώνας της συλλογικής άμυνας και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα προβάλλει τις αμυντικές δαπάνες

Κεντρικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η πρόοδος των κρατών-μελών ως προς τον στόχο για συνολικές αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο του 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες. Για το 2026, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εκτιμώνται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το δωδεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα τονίζει ότι η συνέπεια αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο και στην άμυνα της ΕΕ

Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και στις ευρωπαϊκές αμυντικές συζητήσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία προσφέρει αναντικατάστατη συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και τον ρόλο της στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη αυτές τις κινήσεις, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες πρέπει να σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ελληνική θέση παραμένει ότι μια ισχυρότερη αμυντικά Ευρώπη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενισχύει συνολικά το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ζητά περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η ελληνική πλευρά είναι ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κοινή ευθύνη, αλλά και ότι η συμμετοχή σε αυτή την αρχιτεκτονική πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en