Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επίθεση Λουράντου στο Βορίδη μέσω… facebook!

image_print

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ), Κ. Λουράντου, στην Υπουργική Απόφαση που αναγκάζει τους φαρμακοποιούς να κρατούν απόθεμα του φθηνότερου γενόσημου και να είναι “υπεύθυνοι” για την ενημέρωση των ασφαλισμένων για το φθηνότερο φάρμακο κάθε κατηγορίας. 

Με post στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με τον ευφάνταστο τίτλο «Μεταξύ κεφαλοκλειδώματος και …. ούζου!», περιγράφει την περιπλοκότητα που φέρνει στην καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αυτή η απόφαση, ενώ αφήνει αιχμές για τους … διορισμένους από την τρόικα υπουργούς που προσαρμόζουν τα νέα δεδομένα στην φαρμακευτική περίθαλψη, τελούν υπό …σύγχυση και δεν έχουν επίγνωση ούτε της πραγματικότητας ούτε της καθημερινότητας….

Όλη η ανάρτηση του κ. Λουράντου στο facebook έχει ως εξής:

«Μεταξύ κεφαλοκλειδώματος και …. ούζου!»

Φαντάζομαι τις προσεχείς μέρες να μπαίνει ο ασφαλισμένος στο φαρμακείο με την συνταγή του…

Ο φαρμακοποιός, ο οποίος σύμφωνα με την νέα Υπουργική απόφαση είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να διαθέτει ως απόθεμα τα φαρμακευτικά προϊόντα με την χαμηλότερη λιανική τιμή (!) , να ελέγχει την συνταγή και να διαπιστώνει ότι υπάρχουν γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα επιλογής.

Σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση Βορίδη (ΦΕΚ Β΄1920/16-7-14) πρέπει …. «ο φαρμακοποιός να γνωστοποιήσει στον ασθενή για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο».

Εαν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο (!) λες και είναι … πουκάμισο, πληρώνει την διαφορά και ο φαρμακοποιός υποχρεούται πάλι … (ατέλειωτες οι υποχρεώσεις του) πριν την εκτέλεση της συνταγής να ενημερώσει τον ασθενή για το ΣΥΝΟΛΟ αυτή τη φορά της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει συνολικά εφ’ όσον δεν επιλέγει τα φθηνότερα φάρμακα!!!

Τότε ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την υπουργική αυτή απόφαση ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, να προβαίνει σε συγκριτικές (;) αναλύσεις στην βαση ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ δεικτών και να επιβάλει σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις διατάξεις κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την διακοπή της σύμβασης….

Και αμέσως γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

• Τι σημαίνει ακριβώς αυτό το … «ο ΕΟΠΥΥ να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στην βάση ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ δεικτών»;

• Αφού τη διαφορά της συμμετοχής, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει το ακριβότερο, την επιβαρύνεται πληρώνοντάς την ο ίδιος, ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο τι … ζόρι τραβούν;

• Αν ο ασφαλισμένος δεν καταλαβαίνει λόγω ηλικίας ή νοοτροπίας την διαδικασία ή φοβάται κάποια κύρωση για τον ίδιο επειδή δεν συμορφώνεται με τις υποδείξεις του Υπουργού και …. αρνείται να υπογράψει, τότε εμείς τί κάνουμε; Κεφαλοκλείδωμα με τα αντίστοιχα χαστούκια, μαστίγωμα με ειδική περιποίηση, σφαλιάρες σβουριχτές μέχρι λυποθυμίας ή τον ποτίζουμε ειδικό …. καθαρτικό για να συνέλθει και να υπογράψει;

• Από που προκύπτει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διαθέτουμε τα προϊόντα με την χαμηλότερη τιμή; Και τι θα γίνει αν σε κάποια δεδομένη στιγμή μας τελειώσουν τα όποια αποθέματα διαθέτουμε για κάποια δραστική ουσία; Θα το κλείσουμε το … ριμάδι μέχρι να ξαναπρομηθευτούμε τα φθηνότερα;

• Όλη αυτή η διαδικασία εξήγησης για κάθε φάρμακο χωριστά της οικονομικής διαφοράς μεταξύ των φαρμάκων και μετέπειτα της συνολικής αξίας συμμετοχής μεταξύ πρωτοτύπων και γενοσήμων θα γίνεται στο πόδι ή σε ειδική θέση με ουζάκι και … μεζέ;

• Για τους ασφαλισμένους που θα υπογράψουν ότι θέλουν το ακριβότερο φάρμακο και που η άρνησή τους να προμηθευτούν το φθηνότερο θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό σύστημα, θα αποστέλλεται ειδικό ανακριτικό για να … ομολογήσουν που βρήκαν τα χρήματα;

Είναι προφανές ότι οι διάφοροι Υπουργοί που διορίζονται από την … τρόϊκα για να προσαρμώσουν τα … νέα δεδομένα στην φαρμακευτική περίθαλψη, τελούν υπό σύγχιση και δεν έχουν επίγνωση ούτε της πραγματικότητας ούτε της καθημερινότητας …

Ούτε και οι διάφοροι αυτόκλητοι … συμβουλάτορες που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά ενημερώνουν και …. συμβουλεύουν!

Αλλά τι να πεις όταν οι ίδιοι οι υπουργοί συνομιλούν μόνο με όποιους οι ίδοι θεωρούν … φιλικά προσκείμενους….

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Στήριξη στη μεσαία τάξη και «όχι» σε παροχολογία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
image_print

Το πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να επικοινωνήσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο και να εξηγήσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ακρίβεια και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν προτάσεις προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίες, εφόσον κριθούν ρεαλιστικές και δημοσιονομικά εφικτές, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

«Όχι» σε παροχές χωρίς αντίκρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι ακολούθησε την ίδια στάση και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Πρόκληση για κοστολογημένες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ «τεστ αξιοπιστίας» για όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κοστολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν τις προτάσεις με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης σιγουριάς, φροντίδας και αποτελέσματος», διατυπώνοντας μήνυμα που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο πολιτικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες την ημέρα των εκλογών.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης.
image_print

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-2027.

Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Ο βουλευτής ζητά να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια της απόφασης, τι προβλέπεται για τη μεταφορά και τη φοίτηση των μαθητών, καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων και τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που έχουν τεθεί σε αναστολή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2019.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

Προς την Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-27»

Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει προκαλέσει η είδηση της απόφασης να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, κατά το σχολικό έτος 2026-2027. Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Η παραπάνω είδηση έρχεται σε συνέχεια κυβερνητικών αποφάσεων που καταδικάζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην Π.Ε. Ξάνθης – όπως και συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα – στην υποβάθμιση, την απαξίωση  και εν τέλει στα λουκέτα σχολικών μονάδων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις, «βιομηχανία» πειθαρχικών από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών κλπ). 

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους τους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζει συνολικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ( απαξίωση Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της χώρας, καταστροφή πρωτογενούς τομέα κλπ) σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων, τα καρτέλ και την ακρίβεια που έχουν τσακίσει την οικονομία και την τσέπη των πολιτών, έχουν ως βασικό θύμα την Περιφέρεια της χώρας, τη Θράκη, την Ξάνθη. Με μία από τις βασικές συνέπειες να είναι και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε Ξάνθης κατά το έτος 2026-27; (προσκόμιση όλων των στοιχείων)
  2. Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων γίνεται, από μεριάς αρμόδιου Υπουργείου, στο πλαίσιο μιας λογικής «εξοικονόμησης» πόρων και εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ίδια γνωστή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και οδηγεί στη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων;
  3. Έχει το Υπουργείο διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά και φοίτηση όλων των μαθητών που πρόκειται να βιώσουν αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, εξαιτίας αυτών των 12 λουκέτων;
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία των συγκεκριμένων 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης;
  5. Πόσες σχολικές μονάδες στην Π.Ε Ξάνθης – αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο και αναστολή λειτουργίας από το 2019 και έπειτα, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
  6. Τι προβλέπεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό που δίδασκε στα συγκεκριμένα σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en