Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εξετάσεις Λυκείου: Τι θα ισχύσει κατά το τρέχον σχολικό έτος

image_print

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, στην οποία αναφέρεται, το τι θα ισχύσει στις εξετάσεις του Λυκείου, κατά το τρέχον σχολικό έτος, με αφορμή την «άκαιρη» – όπως το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. χαρακτηρίζει – δημόσια συζήτηση, που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων προτίθεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του, τόσο σχετικά με το τι θα ισχύσει στις εξετάσεις του Λυκείου κατά το τρέχον σχολικό έτος, όσο και τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τα ακόλουθα:

– Εξετάσεις Λυκείου

1. Για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν τηναπόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.

2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει, σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος “εννέα και πέντε δέκατα” (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.

3. Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της Λυκειακής Βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο, ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για επόμενα έτη.

Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος,η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.

4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την «Τράπεζα θεμάτων» για τους μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη. Η «Τράπεζα θεμάτων» μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.

– Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

«Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη και οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού και σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου» τονίζει η ανακοίνωση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., σχετικά με τη διαδικασία “αξιολόγησης” και προσθέτει:

«Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες διαδικασίες “αξιολόγησης” δεν υπηρετούν τον εν λόγω σκοπό, αυτέςαναστέλλονται, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Πάντοτε μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους φορείς τους».

«Άλλα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες καθώς και όλα τα πολλά και μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης θα αντιμετωπιστούν συστηματικά κατά το παραπάνω πνεύμα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη

image_print

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Χρυσούπολη μετά τις πληροφορίες για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, το ταχυδρομικό έργο πρόκειται να μεταφερθεί σε ιδιώτη συνεργάτη, ενώ το υφιστάμενο κατάστημα οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το κατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες για πληρωμές λογαριασμών, συντάξεις, εργόσημα, ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Παρότι από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να διαβεβαιώνεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω ταχυδρομικού πρακτορείου με διευρυμένο ωράριο, αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και απώλεια της άμεσης παρουσίας του δημόσιου ταχυδρομείου στην περιοχή.

Μετά από παρεμβάσεις και επαφές με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του έργου σε ιδιώτη. Η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι δεν προβλέπονται απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Την ίδια ώρα, το θέμα έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο της υπηρεσίας. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία η απομάκρυνση μιας δημόσιας υπηρεσίας από μια επαρχιακή πόλη και να στηρίξει το αίτημα για διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την οριστική τύχη του υποκαταστήματος, με κατοίκους και φορείς να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Χρυσούπολη και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύγκρουση δύο νταλικών στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Νέας Καρβάλης

image_print

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουνίου στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Νέας Καρβάλης, όταν δύο νταλίκες συγκρούστηκαν υπό συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα βαρέα οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με τους οδηγούς να καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του ατυχήματος ή για τυχόν τραυματισμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά μετά την απομάκρυνση των οχημάτων από το οδόστρωμα.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νοσοκομείο Καβάλας: Νέος Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ο Βαγγέλης Καμπουρίδης

image_print

Νέα σελίδα ανοίγει για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς νέος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αναλαμβάνει ο νευροχειρουργός Βαγγέλης Καμπουρίδης, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Ο κ. Καμπουρίδης, που υπηρετεί ως διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, επιστρέφει σε μια θέση ευθύνης την οποία έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν.

Η επιλογή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Νοσοκομείο Καβάλας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας των κλινικών και των τμημάτων του ιδρύματος.

Ο Βαγγέλης Καμπουρίδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της υγείας και είναι ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία τόσο για την επιστημονική του πορεία όσο και για τη συμμετοχή του στα κοινά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει και πάλι Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας, γεγονός που του προσδίδει σημαντική διοικητική εμπειρία για τα νέα του καθήκοντα.

Η ανάληψη της θέσης από τον κ. Καμπουρίδη αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας, με έμφαση στην αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, τη στήριξη του ιατρικού προσωπικού και την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en