Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΕΝΦΙΑ | Ποιοι θα πληρώσουν τις αλλαγές

image_print

Δεν αλλάζει η εισπραξιμότητα του μέτρου

Μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με θύματα όσους διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές φέρνει το υπουργείο οικονομικών.

Τη δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα αλλάξει έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Θα εξετάσουμε αλλαγές ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού, ώστε ο φόρος του ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα φέρει μεγάλα βάρη στις ήδη επιβαρυμένες περιουσίες και κυρίως σε μεσαίες και μεγαλύτερες κατοικίες.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές, ενώ θα παραμείνει ο στόχος για εισπράξεις 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να θεσπιστεί αφορολόγητο στο ύψος των 50 τετραγωνικών μέτρων μόνο για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης. Η όποια διαφορά προκύψει στην εισπραξιμότητα του μέτρου θα πέσει σε όσους έχουν ακίνητα σς περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες. Το όσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται αύξηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα που υπολογίζεται μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και πολλές φορές τον ξεπερνά.

Σήμερα ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Εξετάζεται να μειωθεί το όριο των 300.000 ευρώ και να διπλασιαστούν οι συντελεστές φέρνοντας υπέρογκους φόρους για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016 και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το υπουργείο οικονομικών έχουν επιπτώσεις στον αριθμό των δόσεων στον οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο. Αν ο φόρος ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Σεπτέμβριο και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος : Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού

image_print

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής αναβάθμισης για τη Μύρινα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού, μιας περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική και τουριστική αξία για τη Λήμνο.

Το έργο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας έναν σύγχρονο, ασφαλή και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες δημόσιο χώρο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανακατασκευή πεζοδρομίων, βελτίωση του φωτισμού, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, ενίσχυση της προσβασιμότητας και αισθητικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γέωργα, χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το νησί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

«Η ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι μια ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εικόνα της Λήμνου. Δημιουργούμε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο, αντάξιο της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας», ανέφερε η δήμαρχος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει με συνέπεια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις υποδομές του νησιού και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en