Εντίνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές Ανδριανούπολης (video)

Η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη εντείνεται.

Τη Δευτέρα αναμένεται οι γονείς των δύο προφυλακισμένων Ελλήνων να επισκεφθούν τα παιδιά τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξει η περιπέτεια των δύο Ελλήνων, καθώς ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει αποκλείσει κάποια παρέμβαση τονίζοντας πως η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει.

Μετά τις διαδοχικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τους δύο Ελληνες κρατουμένους αλλά και τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου χθες, επικράτησε ηρεμία –τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση επί της πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τα εθνικά θέματα και τη στάση του κ. Μητσοτάκη, του είπε ότι “καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης προκειμένου να αποκτήσουμε επικοινωνιακά οφέλη”.

Σχολίασε πως είχε την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να τα αφήσει έξω το τελευταίο διάστημα, “δεν αντέξατε όμως στον πειρασμό και ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση”.

“Εγώ δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο που εσείς μπήκατε”, του είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πράγματι η περιοχή μας τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας, ότι αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων μας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, ότι έχουμε γύρω μας μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που εγκυμονούν ανησυχίες”.

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε η ΝΔ.

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς»,

Διαπραγμάτευση μιας ώρας προηγήθηκε της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο απο τους Τούρκους, όιπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μαζανίτης, στο κεντρικο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο στρατιωτικές πηγές, όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε απο την ομάδα των Τούρκων, ο Έλληνας ανθυπολοχαγός κάλεσε απο το κινητό του τηλέφωνο τον Ταξίαρχο της περιοχής του εξηγώντας του τι είχε συμβεί. Η συνομιλία τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κράτησε πάνω από δέκα λεπτά.

Ακολούθως, ο Ταξίαρχος κάλεσε τον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος ήταν υπεύθυνος της τουρκικής ομάδας που είχε “πιάσει” τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητώντας του να τους αφήσει και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, όπως παγίως συνέβαινε ως τώρα σε περιπτώσεις όπου ελληνική ή τουρκική περίπολος περνούσε την μεθόριο γραμμή και βρισκόταν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στις Καστανιές του Έβρου, καθώς πήραν «φύλλο πορείας» για άλλες μονάδες ο διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και ο επικεφαλής της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Μεραρχίας θα αναλάβει πόστο στον Δ΄ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και ο επικεφαλής της Ταξιαρχίας θα αναλάβει τα ηνία της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο στις μετακινήσεις των δύο εμπειρότατων αξιωματικών, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσεων και οι μετακινήσεις αυτές είχαν αποφασιστεί πολύ πριν από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.Τη στήριξη της Ρουμανίας στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, ζήτησε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του στο Βουκουρέστι, κάνοντας λόγο για δύο Έλληνες ομήρους σε τουρκικές φυλακές.

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών», είπε ο Ελληνας ΥΕΘΑ.

Την άποψη ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν προϊόν οργανωμένης υφαρπαγής από μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

Μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», ο κ. Παραγιουδάκης σημείωσε:

«Είναι αδύνατο πρακτικά να συλληφθούν άνδρες της περιπόλου, από αντίστοιχους άντρες της τουρκικής περιπόλου, γιατί είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνελήφθησαν με άλλο τρόπο εκτός από ειδικές δυνάμεις. Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο», τονίζει.

Ο κ. Παραγιουδάκης ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει «μια περιπολία που είναι εκπαιδευμένη, οπλισμένη και ξέρει τι να κάνει σε τέτοιας περιπτώσεις», ενώ υπενθύμισε ότι «αυτά τα επεισόδια λύνονταν άμεσα. Τα λύνουμε σε στρατιωτικό επίπεδο. Μπορεί να εκτραπούν λίγο και οι δικοί μας και οι Τούρκοι. Αλλά αυτά τα λύνουμε επί τόπου», αναφέρει.

Τέλος, ο κ. Μανούσος Παραγιουδάκης εκτίμησε ότι οι Τούρκοι άρχισαν ήδη να κατασκευάζουν στοιχεία που επιβαρύνουν τους Έλληνες στρατιώτες, όπως για παράδειγμα ότι αυτοί είχαν προχωρήσει βαθιά επί τουρκικού εδάφους.