Quantcast
Connect with us

BUSINESS-STORIES

Εννέα «δυνατές» ερωτήσεις που θα αλλάξουν την οικονομική σου ζωή

Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση, ότι «για να πάρεις τις κατάλληλες πληροφορίες, πρέπει να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις». Και είναι λογικό. Όσο αφορά το θέμα των χρημάτων όμως, ποιες ακριβώς είναι οι σωστές ερωτήσεις; Ανεξαρτήτως του ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της σχέσης σου με το χρήμα, υπάρχουν εννέα ερωτήσεις, οι απαντήσεις σου στις οποίες θα σου επιτρέψουν να είσαι πραγματικός κυρίαρχος της χρηματοοικονομικής σου τύχης, με μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, αυτοπεποίθηση και αυτεπίγνωση.

Από την Αννίτα Νιάκα

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να απαντήσεις ειλικρινά στις ερωτήσεις αυτές και φυσικά, να τις επανεξετάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς επεξεργάζεσαι και ανανεώνεις τους στόχους σου. Πάμε λοιπόν:

1. Ποιος είναι ο ρόλος του χρήματος στη ζωή μου;

Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο. Ωστόσο,  για πάρα πολλούς ανθρώπους η έννοια του έχω ή δεν έχω αρκετά χρήματα είναι τόσο φορτισμένη συναισθηματικά, που όλες οι πτυχές της οικονομικής τους ζωής είναι γεμάτες ένταση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίζεις για κάτι ήρεμα, με λογική και διαύγεια όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένος και η οικονομική διαχείριση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πριν απαντήσεις σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, πρώτα διερωτήσου: «τι ρόλο παίζουν τα χρήματα στη ζωή μου;». Πόσο χρόνο περνάς με τη σκέψη των χρημάτων; Ανησυχείς γι’ αυτά; Κάνεις όνειρα γύρω από αυτά; Όταν έχεις αμφιβολίες σχετικά με οικονομικά θέματα, έχουν αυτές οι σκέψεις ένταση, σύγχυση, απογοήτευση μέσα τους; Πώς αισθάνεσαι; Μήπως σε καταλαμβάνει ο φόβος και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να κάνεις τον μηνιαίο σου προϋπολογισμό;

Γράψε σχετικά με όλα αυτά σε ένα χαρτί ή στον υπολογιστή σου και παρατήρησε πώς αντιδρά το σώμα σου στις σκέψεις σου σχετικά με τα χρήματα, εάν σφίγγει ή χαλαρώνει και σε ποιά σημεία. Δεσμεύσου προς τον εαυτό σου να παρατηρείς πως αισθάνεσαι και να προσπαθείς να είσαι όσο πιο χαλαρός και ουδέτερος κάθε φορά που σκέφτεσαι τα χρήματα.

2. Τι πρότυπα έχω απορροφήσει σχετικά με το χρήμα;

Έχουμε απορροφήσει στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές για τα πάντα, από την πολιτική έως την προσωπική υγιεινή, από τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν. Και η νοοτροπία μας σχετικά με το χρήμα έχει σχηματιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο. Παρότι μπορούμε και πιθανότατα έχουμε ήδη αναπτύξει τη δική μας προσέγγιση καθώς ωριμάζαμε, συνήθως η άμεση αντίδρασή μας σε πιεστικές ή νέες καταστάσεις τείνει να καθορίζεται από το «τι θα σκέφτονταν/ έκαναν/ συμβούλευαν οι γονείς μου;».

Αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να αναγνωρίσεις τις δικές τους νοοτροπίες, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσεις πάνω σε τι θεμέλια έχουν χτιστεί οι δικές σου. Πόσο σημαντικά ήταν τα χρήματα γι’ αυτούς; Μιλούσαν για χρήματα ανοιχτά και άνετα ή υπήρχε κάποιου είδους μυστικοπάθεια; Είχαν μία αίσθηση αφθονίας και ευγνωμοσύνης γι’ αυτά που κατείχαν, ή αποζητούσαν συνεχώς περισσότερα;

3. Σε ποιο βαθμό το χρήμα ελέγχει την ευτυχία μου;

Σίγουρα, το χρήμα δε μπορεί να αγοράσει ευτυχία άμεσα, αλλά φυσικά μπορεί να αγοράσει πολλά πράγματα και εμπειρίες που συμβάλλουν σε αυτή και την αίσθηση ευημερίας. Υπάρχει όμως πάντα κάτι ακόμα που θα μπορούσε να αποκτηθεί και στον σύγχρονο, τεχνολογικά συνδεδεμένο κόσμο μας είναι πολύ εύκολο να εστιάζουμε σε πράγματα που δεν έχουμε.

Ξυπνάς με ένα χαμόγελο, ανεξάρτητα από την οικονομική σου κατάσταση; Έχεις εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να εργαστείς και να διαχειριστείς την οικονομική σου κατάσταση προς την επιθυμητή κατεύθυνση; Μπορείς να εκτιμήσεις ένα δώρο μικρής χρηματικής αξίας; Αισθάνεσαι άνετα να κάνεις δώρα μικρής οικονομικής αξίας; Μπορείς να απολαύσεις μία έξοδο ή ένα ραντεβού κανονισμένο με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό ή διακοπές με χαμηλό κόστος και σαγιονάρες; Ή μήπως χρειάζεσαι τα πάντα να είναι «πέντε αστέρων» προκειμένου να μπορείς να απολαύσεις; Εάν έχανες τη δουλειά σου, θα μπορούσες ακόμα να προσδιορίσεις τον εαυτό σου;

Εάν οι απαντήσεις σου σε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρήμα είναι ζωτικής σημασίας μέρος της ευτυχίας σου και της αίσθησης του εαυτού σου, τότε αφιέρωσε κάποιο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποιος και τι πραγματικά είσαι, χωρίς τον επαγγελματικό τίτλο ή την οικονομική σου κατάσταση. Μπορείς να εκτιμάς και να απολαμβάνεις τα χρήματα και όλες τις εμπειρίες που μπορείς να έχεις μέσω αυτών, χωρίς η οικονομική σου κατάσταση να γίνεται κύριο μέρος της ταυτότητάς σου ως ανθρώπου.

4. Πώς αντιδρώ στην οικονομική πίεση, την απογοήτευση ή το φόβο;

Όσα χρήματα κι αν έχεις, ή κι αν σου λείπουν, πάντα υπάρχουν γεγονότα που μας προκαλούν οικονομικό άγχος. Κάποιες φορές μπορεί να «χάσεις ένα στοίχημα» ή ακόμα και να ανησυχείς για τη δυνατότητά σου να ανταποκριθείς οικονομικά στις ανάγκες σπουδών των παιδιών σου ή ιατρικής φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών σου.

Σε τέτοιες στιγμές καταλαμβάνει το στρες τη ζωή σου; Ξεσπάς; Σαμποτάρεις ότι ήδη έχεις; Ή παίρνεις μία βαθιά ανάσα και αναπτύσσεις ένα σχέδιο για να αποκτήσεις περισσότερους πόρους, να επανέλθεις στο σωστό βηματισμό ή οποιδήποτε δράση απαιτείται; Εάν χρειάζεσαι νέους τρόπους για να αντιμετωπίσεις τέτοιες πιέσεις, προσπάθησε να κλείσεις την τηλεόραση και απόφυγε τις διαφημίσεις, που ανταγωνίζονται να επανακαθορίσουν τις προτεραιότητές σου. Σκέψου τις απαντήσεις που έδωσες στην προηγούμενη ερώτηση: Ποιος και τι είσαι χωρίς τα χρήματα;

5. Ξέρω τι θέλω;

Άπαξ και οι βασικές σου ανάγκες για τροφή, στέγη, νερό κ.ο.κ έχουν καλυφθεί, για τι άλλο κερδίζεις χρήματα; Να είσαι σαφής και για τις τρέχουσες ανάγκες σου –θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο; Ονειρεύεσαι να είσαι σε θέση να συντηρείς μία οικογένεια, όταν έρθει η ώρα; Θέλεις να έχεις κατοικίδια; Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο όπου θέλεις να ταξιδέψεις; Θα απολάμβανες την καθημερινή ζωή περισσότερο εάν είχες περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση ή εάν είχες περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για ένα αγαπημένο σου χόμπι;

Δεν έχει νόημα να πασχίζει κάποιος να βγάλει πολλά χρήματα απλώς και μόνο για να τα βγάλει. Δε μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας όταν τελειώσει αυτή η ζωή. Οπότε, καλό είναι να ξέρεις για ποιους ακριβώς λόγους θέλεις να κερδίζεις τόσα.

6. Εάν όχι, τι κάνω για να αποφασίσω τι επιθυμώ;

Ίσως να μην έχεις κάνει ποτέ μία παύση για να σκεφτείς γιατί σε ενδιαφέρει να βγάζεις πολλά χρήματα και για ποιο λόγο αποταμιεύεις και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Εάν δεν ξέρεις τι πραγματικά θέλεις, αναγνώρισε το γεγονός αυτό και αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για να το ανακαλύψεις. Σε ποιο σημείο θα είσαι σε θέση να χαλαρώσεις και να πεις «έχω περισσότερα από αρκετά»; Τι εικόνα και τι αίσθηση έχεις για τη ζωή σου στο επιθυμητό αυτό σημείο; 

7. Εάν ναι, ξοδεύω πόρους με τρόπο σύμφωνο με αυτό που επιθυμώ;

Εάν είσαι σε θέση να πεις ξεκάθαρα και με ακρίβεια τι επιθυμείς και πιστεύεις ότι θα γίνει πραγματικότητα όταν φτάσεις έναν συγκεκριμένο οικονομικό στόχο, σε ποιο βαθμό είναι οι πόροι σου ευθυγραμμισμένοι με αυτόν τον οικονομικό στόχο; Εάν εργάζεσαι προς μία συγκεκριμένη φιλοδοξία, δαπανάς τα χρήματα που έχεις σήμερα, το χρόνο και την ενέργειά σου με τρόπο που σε βοηθά να επιτύχεις αυτό το στόχο;

Εάν, για παράδειγμα, επιθυμείς να αποκτήσεις μία δική σου επιχείρηση, γνωρίζεις ποιο είναι το οικονομικό σημείο έναρξής σου; Αφιερώνεις χρόνο εκπαιδεύοντας και προετοιμάζοντας τον εαυτό σου; Ή μήπως βλέπεις πολλή τηλεόραση, ξοδεύεις χρήματα σε ακριβά ξενύχτια και ονειρεύεσαι περισσότερο απ’ ότι δρας στην επιθυμητή κατεύθυνση;

8. Ξέρω να κάνω προϋπολογισμό, σχέδιο, στρατηγική για να φτάσω εκεί;

Αφότου έχεις βρει τι ακριβώς θέλεις, καλό είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όσο αφορά το πόσο καλά γνωρίζεις -ή δε γνωρίζεις- πώς θα φτάσεις εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να προϋπολογίζεις, επενδύεις, εξοικονομείς, δαπανάς και διαχειρίζεσαι χρήματα και πάντα υπάρχει κάτι να μάθουμε σχετικά με την οικονομική διαχείριση. Ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεται για να φτάσεις το στόχο σου; Εάν όχι, τι κάνεις για να πληροφορηθείς και να προετοιμαστείς καλύτερα; Αναζητάς μέντορες, μελετάς στο internet, διαβάζεις σχετικά, ψάχνεις σχετικά forums, παρακολουθείς κάποιο σχετικό μάθημα; Υπάρχει τρόπος να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, απλώς πρέπει να τον βρεις και να τον ακολουθήσεις.

9. Πόσο και με τι τρόπους δίνω;

Τέλος, τι καλό προσφέρεις στον κόσμο αυτό; Εάν είσαι σε θέση να συνεισφέρεις οικονομικά σε έναν σκοπό ή να βοηθάς άλλους ανθρώπους, το κάνεις με τρόπο που να εκπροσωπεί τις αξίες, το ήθος σου και τους τομείς ενδιαφέροντός σου; Εάν δεν είσαι σε θέση να συνεισφέρεις οικονομικά σε έναν σκοπό, προσφέρεις το χρόνο ή τις γνώσεις σου; Δεν έχουν τα πάντα να κάνουν με το χρήμα και δεν έχουν όλα να κάνουν μ’ εσένα. Η ικανοποίησή σου με την εμπειρία του να είσαι άνθρωπος θα αυξηθεί εκθετικά, όταν θα προσφέρεις στους άλλους.

sofokleousin.gr

 

Click to comment

Απάντηση

BUSINESS-STORIES

Επαγγελματίες | Ερχονται «καμπάνες» 1.500 ευρώ για όσους δεν συνδεθούν με το IRIS

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα είναι από 1η Ιουλίου όσοι επαγγελματίες δεν συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Το πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 1.500 ευρώ αλλά όσοι πληρώσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του θα καταβάλλουν μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Επιπλέον όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ο νόμος υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών προκειμένου να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Για τους καταναλωτές η υπηρεσία IRIS είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη είτε στο Internet είτε στο mobile banking και ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια.

Μόνο το 41% έχει συνδεθεί

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία υπολείπεται σημαντικά των 680.000 που ανέρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι,  ο αριθμός όσων έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο σύστημα αποδοχής πληρωμών μέσω του λογαριασμού τους, υπηρεσία που υποστηρίζεται από το ΙRIS της ΔΙΑΣ καθώς δεν ξεπερνούν τις 280.000.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ θα λάβουν από τις τράπεζες μέχρι τέλος Ιουνίου τα ακριβή στοιχεία  για τον αριθμό όσων έχουν συνδεθεί και στη συνέχεια θα ενεργοποιήσουν τις εντολές προστίμων για όσους δεν συμμορφώθηκαν. Πάντως οι τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες κοντά στο 0,5% επί της συναλλαγής προκειμένου η υπηρεσία να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις κάρτες.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΘΟ και Ανάπτυξης :

  1. Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, εφόσον:

α) Παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή

β) λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας

  1. Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:

α) Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω

β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.

  1. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων, ορίζονται:

α) Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και

β) οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

  1. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφόσον στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολής προστίμων.
  2. Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.

  3. Οι δικαιούχοι πληρωμής  δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας

  4. Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

  5. Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

  6. Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

  7. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν:

α) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

  1. Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Continue Reading

BUSINESS-STORIES

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για όσους αναζητούν δουλειά σε τουρισμό και εστίαση

Σήμερα ενεργοποιήθηκε η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Η πλατφόρμα jobmatch.dypa.gov.gr απευθύνεται στις επιχειρήσεις και η εφαρμογή JOBmatch σε όσους αναζητούν εργασία. 

Η χρήση του καινοτόμου ψηφιακού εργαλείου της ΔΥΠA είναι πολύ απλή:

Οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και «αναζητούν υπάλληλο» άμεσα, από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ενδεικτικά:

  • Ειδικότητα
  • Επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη)
  • Ημερομηνία έναρξης εργασίας
  • Εύρος μισθού

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch, που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως ενδεικτικά: 

  • Επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν 
  • Ωράριο 
  • Περιοχή
  • Εύρος μισθού 
  • Ημερομηνία διαθεσιμότητας

Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης. Έτσι, η διαδικασία εύρεσης υπάλληλου, μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι: «Με τη νέα εφαρμογή JOBmatch κάνουμε ακόμα ένα βήμα για τη διασύνδεση των εργαζομένων με τους εργοδότες. Η νέα αυτή καινοτόμος υπηρεσία ξεκινά από τον τουρισμό και την εστίαση, δύο σημαντικούς κλάδους για τη χώρα, στους οποίους καταγράφεται αυξημένη ανάγκη για προσωπικό. Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα πως η ΔΥΠΑ πλέον δεν δίνει μόνο επιδόματα αλλά δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης στους συμπολίτες μας. Αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες της. Με ενεργές δράσεις απασχόλησης, μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά το ποσοστό ανεργίας και να στηρίζουμε την αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Η ΔΥΠΑ «ρίχνει στη μάχη» ένα ακόμα καινοτόμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη και άμεση διασύνδεση επιχειρήσεων που ψάχνουν για εργαζόμενους με όσους ψάχνουν για δουλειά. Ξεκινάμε την πιλοτική εφαρμογή στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην εύρεση προσωπικού και θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Το JOBmatch φέρνει, κυριολεκτικά, στα χέρια των ανέργων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τη δυνατότητα να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο και να αποφασίζουν χωρίς καμία διαμεσολάβηση, σε λίγα μόνο λεπτά, αν θα προχωρήσουν σε συνέντευξη εργασίας. Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό της ΔΥΠΑ, την αναβάθμιση της εργαλειοθήκης μας και τον σχεδιασμό νέων υπηρεσιών ώστε να ενισχύσουμε τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας». 

Σημειώνεται ότι η χρήση της πλατφόρμας για τις επιχειρήσεις λειτουργεί αποκλειστικά μέσω browser. Μπορούν να κάνουν είσοδο και εγγραφή μέσω browser από σταθερό υπολογιστή, tablet ή smartphone και η πλατφόρμα λειτουργεί από όλους τους browser  (Chrome, Firefox, Safari, Edge, κ.λπ.).

Για οδηγίες χρήσης και περισσότερες πληροφορίες: 

https://JOBmatch.dypa.gov.gr/ 

www.dypa.gov.gr/JOBmatch 

Continue Reading

BUSINESS-STORIES

POS | Μέχρι πότε μπορεί να γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουνίου έχουν για να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές τους και τα POS 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση ενός από τα δύο.

Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται σε 7.600 επιχειρήσεις, καθώς οι συγκεκριμένες παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.

Με απόφαση Πιτσιλή η παράταση

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, πήρε παράταση η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos.

Στην ιστοσελίδα αυτή μπορούν να δουν τους συνδυασμούς ταμειακού συστήματος και τερματικού POS, που διασυνδέονται με επιτυχία, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του κατάλληλου και με ετοιμότητα διασύνδεσης ταμειακού συστήματος με το Μέσο Πληρωμής, που διαθέτουν, ή αντιστρόφως, ανάλογα με την επιλογή τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en