Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελαφρύνσεις και στήριξη των ευάλωτων αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

image_print

Την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη διετία θα έχει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο (11-12/9).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση τού τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει, εκτός των άλλων και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δις ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι οι εξής:

• Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.

• Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.

• Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.

• Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

• Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

• Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

• «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Τέλος να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ρόλο στο τελικό πακέτο των ανακοινώσεων θα διαδραματίσει και το περιεχόμενο των εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, την προσεχή Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο 3μηνο του 2021, που σύμφωνα τουλάχιστον προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 13%.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Στήριξη στη μεσαία τάξη και «όχι» σε παροχολογία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
image_print

Το πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να επικοινωνήσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο και να εξηγήσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ακρίβεια και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν προτάσεις προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίες, εφόσον κριθούν ρεαλιστικές και δημοσιονομικά εφικτές, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

«Όχι» σε παροχές χωρίς αντίκρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι ακολούθησε την ίδια στάση και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Πρόκληση για κοστολογημένες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ «τεστ αξιοπιστίας» για όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κοστολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν τις προτάσεις με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης σιγουριάς, φροντίδας και αποτελέσματος», διατυπώνοντας μήνυμα που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο πολιτικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες την ημέρα των εκλογών.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης.
image_print

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-2027.

Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Ο βουλευτής ζητά να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια της απόφασης, τι προβλέπεται για τη μεταφορά και τη φοίτηση των μαθητών, καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων και τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που έχουν τεθεί σε αναστολή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2019.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

Προς την Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-27»

Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει προκαλέσει η είδηση της απόφασης να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, κατά το σχολικό έτος 2026-2027. Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Η παραπάνω είδηση έρχεται σε συνέχεια κυβερνητικών αποφάσεων που καταδικάζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην Π.Ε. Ξάνθης – όπως και συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα – στην υποβάθμιση, την απαξίωση  και εν τέλει στα λουκέτα σχολικών μονάδων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις, «βιομηχανία» πειθαρχικών από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών κλπ). 

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους τους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζει συνολικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ( απαξίωση Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της χώρας, καταστροφή πρωτογενούς τομέα κλπ) σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων, τα καρτέλ και την ακρίβεια που έχουν τσακίσει την οικονομία και την τσέπη των πολιτών, έχουν ως βασικό θύμα την Περιφέρεια της χώρας, τη Θράκη, την Ξάνθη. Με μία από τις βασικές συνέπειες να είναι και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε Ξάνθης κατά το έτος 2026-27; (προσκόμιση όλων των στοιχείων)
  2. Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων γίνεται, από μεριάς αρμόδιου Υπουργείου, στο πλαίσιο μιας λογικής «εξοικονόμησης» πόρων και εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ίδια γνωστή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και οδηγεί στη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων;
  3. Έχει το Υπουργείο διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά και φοίτηση όλων των μαθητών που πρόκειται να βιώσουν αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, εξαιτίας αυτών των 12 λουκέτων;
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία των συγκεκριμένων 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης;
  5. Πόσες σχολικές μονάδες στην Π.Ε Ξάνθης – αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο και αναστολή λειτουργίας από το 2019 και έπειτα, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
  6. Τι προβλέπεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό που δίδασκε στα συγκεκριμένα σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en