Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις από την ΔΕΗ και στους συνεπείς επαγγελματίες

image_print
Επαγγελματίες που είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή έχουν κάνει διακανονισμό των οφειλών και τον τηρούν θα λαμβάνουν έκπτωση έως 10 % στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη.
Οι εκπτώσεις αποφασίστηκαν σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ και αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Ήδη η ΔΕΗ έχει αποφασίσει επιστροφή του παγίου για τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές, καθώς και εκπτώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης που αφορούν τη μεγάλη βιομηχανία.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση αποσκοπεί στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά την τάση συγκράτησης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημς διαμορφώνονται στα 2,2 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αποσυνέδεσε εξάλλου τις αποφάσεις από τις κινήσεις του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας και τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να προχωρήσει με αναλογική απώλεια μεριδίου για τη ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών οι οποίες σταδιακά θα πρέπει να καταστούν εμπορικά ελκυστικές στο σύνολό τους.
Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε, επίσης, ανοιχτός σε επιχειρηματικές συνεργασίες για επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα στην κατασκευή της νέας μονάδας στη Φλώρινα και στην αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του τοπικού κοιτάσματος, στην οποία οι ιδιώτες μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινή εταιρία με τη ΔΕΗ κατά ποσοστό ανάλογο με τα επενδυτικά κεφάλαια που θα εισφέρουν σε σχέση με την αποτίμηση της αξίας των μονάδων που θα προηγηθεί.
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή;
Οι Οικιακοί πελάτες με τιμολόγιο Γ1 και Γ1Ν που έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τους το 2015, θα λάβουν επιστροφή ποσού διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους για το έτος 2016.
Εξαιρούνται οι οικιακοί πελάτες που απολαμβάνουν ήδη τιμολογιακών προνομίων (όπως πελάτες ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, Πολυτεκνικό Τιμολόγιο ΓΤ, πρόγραμμα Ακραίας Φτώχειας.
Απαιτούμενες ενέργειες για ένταξη στο πρόγραμμα επιβράβευσης Οικιακών Πελατών.
Δεν απαιτείται κάποια ενέργεια. Εφόσον έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του 2015, αυτόματα σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό του 2016 θα επιστρέφεται/πιστώνεται το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης.
Το πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς οικιακούς πελάτες του 2015 που προβλέπει την επιστροφή του διπλάσιου ποσού της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό του 2016 αφορά μόνο στην πάγια χρέωση του προμηθευτή ή και στις Ρυθμιζόμενες χρεώσεις;
Η επιστροφή το διπλάσιου ποσού της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό του 2016 αφορά μόνο στην πάγια χρέωση ημέρας και νύχτας της ΔΕΗ (πάγιο Χρεώσεων Προμήθειας).
Πώς εμφανίζεται η πίστωση στο λογαριασμό; Στους οικιακούς πελάτες που θα επιστραφεί το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης, στην πίσω όψη εκάστοτε Εκκαθαριστικού λογαριασμού του έτους 2016 θα υπάρχει η πίστωση «Επιστροφή Παγίου».
Επιπλέον, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού σας θα υπάρχει ειδικό μήνυμα/σήμανση «Σας επιβραβεύουμε με επιστροφή διπλάσιου παγίου!» Εάν εξοφλούνται οι λογαριασμούς στην ημερομηνία λήξης τους (την τελευταία ημέρα προθεσμίας πληρωμής) σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα σημεία (π.χ. ΕΛΤΑ, SuperMarket, ΑΤΜ τράπεζας) θεωρείται εμπρόθεσμη η πληρωμή;
Ναι, εφόσον έχουν εξοφληθεί έως και την ημερομηνία λήξης τους θεωρούνται εμπρόθεσμοι.
Εάν ζητηθεί διακοπή του συμβολαίου με τη ΔΕΗ λόγω μετεγκατάστασης μέσα στο 2016, θα ζητηθεί η επιστροφή των ποσών του προγράμματος επιβράβευσης πίσω;
Όχι, δε θα ζητηθεί να επιστραφεί οποιοδήποτε ποσό επιβράβευσης πίσω.

 πηγή: dikaiologitika.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Αυξημένη η παραγωγή ελαιολάδου, πιέζονται οι τιμές

Κρήτη - Ελαιοπαραγωγή και προβληματισμός για τις τιμές του ελαιολάδου - 2026
image_print

Κρήτη: Αυξημένη η παραγωγή ελαιολάδου, πιέζονται οι τιμές

Η Κρήτη αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη στην παραγωγή ελαιολάδου κατά την ελαιοκομική περίοδο 2026-2027, μετά την ιδιαίτερα δύσκολη περσινή χρονιά που επηρεάστηκε από την παρατεταμένη ανομβρία. Οι αυξημένες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης βοήθησαν την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, ωστόσο οι παραγωγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις χαμηλές τιμές και τη μειωμένη εμπορική δραστηριότητα στην αγορά.

Βελτιωμένες οι προοπτικές της παραγωγής

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τον χειμώνα επέτρεψαν στα ελαιόδεντρα να ανακάμψουν, δημιουργώντας αισιοδοξία για καλύτερη σοδειά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας επηρέασαν την καρπόδεση σε αρκετές περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις ανάλογα με την τοποθεσία.

Παρά τις τοπικές απώλειες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η φετινή παραγωγή θα κινηθεί από μέτρια έως καλή επίπεδα, πολύ υψηλότερα από τα περσινά ιστορικά χαμηλά.

Οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Αντίθετα με τις προσδοκίες για την παραγωγή, η εικόνα της αγοράς δεν είναι ενθαρρυντική.

Η τιμή παραγωγού στην Κρήτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τριών γραμμών κινείται περίπου στα 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πραγματοποιηθεί πράξεις κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί να δυσκολεύονται να διαθέσουν τα αποθέματά τους.

Η ποιότητα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά θα κριθεί κυρίως στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Οι πρώτοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι παραγωγοί καλούνται να ακολουθήσουν πιστά τις καλλιεργητικές οδηγίες, ώστε να περιοριστούν οι προσβολές και να διατηρηθούν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ορυκτελαίων, καθώς η ποιότητα παραμένει βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.

Προβληματισμός για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από εισαγόμενα ελαιόλαδα τρίτων χωρών.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι η απουσία δασμών στις εισαγωγές δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς το κόστος παραγωγής σε χώρες όπως η Τυνησία είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι η πιστοποίηση προϊόντων με σήμανση ΠΓΕ συμβάλλει στην προστασία της αυθεντικότητας και της ιχνηλασιμότητας του κρητικού ελαιολάδου.

Συνεταιρισμοί: Μέτρια παραγωγή αλλά αβέβαιη αγορά

Παρόμοια εικόνα μεταφέρουν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης.

Στην περιοχή του Μοχού εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή, χωρίς όμως να φτάσει στα επίπεδα μιας ιδιαίτερα παραγωγικής χρονιάς. Παράλληλα, οι αυξημένοι πληθυσμοί του δάκου δημιουργούν ανησυχία, παρά την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας.

Αντίστοιχα, στην περιοχή Καντάνου – Σελίνου οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή που μπορεί να φτάσει περίπου στο 80% μιας πλήρους βεντέμας, με προοπτικές για ιδιαίτερα ποιοτικό ελαιόλαδο.

Ανάγκη για επενδύσεις και στήριξη του κλάδου

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα επισημαίνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών.

Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, νέα αρδευτικά δίκτυα και φράγματα, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, ζητούν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τυποποίηση, την προβολή και την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου, ώστε η αυξημένη παραγωγή να συνοδευτεί και από καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Νέο sell off μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

image_print

Η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί στις αγορές μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησε απότομα, καθώς η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επανέφεραν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Η στρατιωτική ένταση, η ανάκληση της αμερικανικής άδειας για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και οι νέες εμπορικές απειλές του Αμερικανού προέδρου προς την Ισπανία προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά.

Το βράδυ της Τρίτης οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακάλεσε την άδεια που επέτρεπε στην Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με το Ιράν έχει πλέον τερματιστεί, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της ιρανικής ηγεσίας. Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ισπανία, ζητώντας τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε περίπου 1,6%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραφαν ο DAX, ο CAC 40, ο FTSE 100 και ο FTSE MIB.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι πιέσεις στη Μαδρίτη, με τον IBEX 35 να χάνει σχεδόν 2,5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εμπορικών απειλών των ΗΠΑ. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και ισπανικές τράπεζες, όπως η Banco Santander και η BBVA.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε σχεδόν 3%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και αρκετοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ.

Πτωτικά κινούνταν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street, προμηνύοντας δύσκολο άνοιγμα για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Στην αγορά ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Το Brent πλησίασε εκ νέου τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI κατέγραψε κέρδη άνω του 5%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό λόγω των εξελίξεων στα Στενά του Ορμούζ.

Αντίθετα, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός και τα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στάση της Federal Reserve.

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς η νέα γεωπολιτική ένταση και η άνοδος του πετρελαίου ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en