Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπέμπει SOS το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης – “Αδιαφορούν οι αρμόδιες αρχές”

Σε άσχημη κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης έπειτα τη βιβλική καταστροφή της 25ης Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις μέρες μετά τη μεγάλη νεροποντή και το Κέντρο Υγείας δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα και τηλέφωνο.

Να τονίσουμε πως μεταφέρθηκε στο περιφερειακό ιατρείο, στην Καμαριώτισσα, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους,  δεν είναι κατάλληλο να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας, καθώς είναι κατάλληλο μόνο για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατκών.

“Είναι απαράδεκτο το θέαμα, αλλά και η αδιαφορία των αρχών για την αποκατάσταση της λειτουργίας απο τη ζημιά του Κέντρου μας” τονίζουν οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους.

“Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν τηλεφωνική σύνδεση, διαδικτυακή σύνδεση για συνταγογραφηση, μηχανήματα γιαμικροβιολογικο και ακτινολογικο ελεγχο και ουσιαστικα είμαστε ακόμη στο μηδέν. Η ιατρική, όσο και να το θέλουμε, με αέρα καπνιστό, δεν μπορεί να ασκηθεί, πόσο μάλλον στη Σαμοθράκη που οι ζωές και η Υγεία των κατοίκων και μη εξαρτώνται μόνο από τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των εγκαταστάσεων του Κέντρου.

Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνεται η δυσκολία στην επικοινωνία και πρόσβαση στο νησί μας και η αναγκαιότητα για την ένταξη του στις άγονες περιοχές και θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα ως τώρα κριτήριά των άγονων περιοχών”.

Ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί σύντομα μια λύση.

e-evros.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας | Οδηγίες-συμβουλές με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

  1. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε για την προσοχή των συμπολιτών μας και να τους ενημερώσουμε ότι από την Τετάρτη 01 Μαΐου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος 2024 και ταυτόχρονα είναι η έναρξη μιας σειράς μέτρων που προβλέπονται από την πυροσβεστική διάταξη 9/2024. Μεταξύ άλλων, το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου:

  • απαγορεύεται γενικά η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας
  • απαγορεύεται γενικά η καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων
  • απαγορεύεται γενικά η καύση βοσκοτόπων
  • απαγορεύεται η καύση φυτικής βλάστησης σε σωρούς
  • απαγορεύεται η χρήση των «Sky lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα)
  • απαγορεύεται η χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων σε δάση, δασικές εκτάσεις, σε εκτάσεις περιαστικού πρασίνου, σε αγροτικές εκτάσεις κλπ.
  • απαγορεύεται η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για λόγους κατασκήνωσης ή/και ψυχαγωγίας
  • απαγορεύεται καθ΄ όλη τη διάρκεια τους έτους η καύση ή ρίψη απορριμμάτων, η απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος, σπίρτων, κάρβουνων, σταχτών κλπ.
  1. Ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις για:

  • Καύση ειδών πυροτεχνίας
  • Θρησκευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και παραγωγές
  • Κάπνισμα μελισσών
  • Θερμές εργασίες στην ύπαιθρο
  1. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ύψους 500 € έως 50000 €.
  2. Επιπλέον και ανεξάρτητα των διοικητικών πρόστιμων, μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες για τον υπαίτιο, που επισύρουν βαρύτατες ποινές.
  3. Επίσης υπενθυμίζουμε την υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών (α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περ. “(α)” και “(β)” και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. (Πυροσβεστική διάταξη 20/2023)
  4. Οι Πυροσβεστικές Διατάξεις 9/2024 και 20/2023 είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (fireservice.gr).
  5. Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες ή καλώντας στα παρακάτω τηλέφωνα:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική | Ξεκίνησε από σήμερα η αντιπυρική περίοδος – «Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, προστατεύουμε»

Οι δασικές πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, έχοντας όμως εξελιχθεί σε μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο. Παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος των δασικών οικοσυστημάτων του πλανήτη, φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε πριν την παρουσία του ανθρώπου, σήμερα η πληθώρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως σε μεικτές ζώνες δάσους – οικισμών έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ανθρωπίνων απωλειών αλλά και σε σημαντικές επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες και υποδομές.

Η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική κρίση επιταχύνει το φαινόμενο και δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα. Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι επιβεβλημένη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της αποστολής του, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, της περιουσίας και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, συνεχώς προσαρμόζει τον μηχανισμό του στις διαρκώς αυξανόμενες και απαιτητικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, ακολουθώντας στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Για να επιτύχει την αποστολή του, οι πολίτες πρέπει είναι σύμμαχοι στην μάχη των δασικών πυρκαγιών, προετοιμάζοντας τις ιδιοκτησίες τους και τις οικίες τους στον κίνδυνο, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς η διακινδύνευση να είναι όσο τον δυνατόν περιορισμένη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις όσο δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε ένα διαρκώς επιταχυνόμενο κίνδυνο, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το πυροσβεστικό έργο.

 

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους:

Ο «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», ισχύει από την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 .

Είναι υποχρέωση όλων μας, να συντηρούμε καθαρούς αυτούς τους χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112
Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.

Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθούμε τις οδηγίες Προστασίας:

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων, δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, με μια απλή αντλία, που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σωλήνα νερού.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους, ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του, για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά:

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας:

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο, εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο, αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η Πυροσβεστιή σε σχετικής ανακοίνωση κλείνει με το μήνυμα: «Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική σας ασφάλεια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, προστατεύουμε το δάσος».

πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έρχονται και άλλα εντάλματα για τη δολοφονία Λυγγερίδη | Τα νέα στοιχεία των Αρχών

Ο πρώτος κύκλος των απολογιών στην υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης που, σύμφωνα με τις αρχές, συνδέεται με τη δολοφονία του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη έκλεισε με συνολικά 19 από τους 67 συλληφθέντες να οδηγούνται, μετά τις απολογίες τους, στη φυλακή.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζουν και νέα εντάλματα, καθώς φέρονται να έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τη δράση και άλλων προσώπων που βρίσκονταν στις κερκίδες του «Μελίνα Μερκούρη» το μοιραίο βράδυ.

Έτσι, εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα θα περάσουν το κατώφλι της Ευελπίδων και άλλα πρόσωπα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογούνται με προσοχή με στόχο να διακριβωθεί αν τα 160 άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία, τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε αξιόποινες πράξεις με αθλητικό υπόβαθρο. Το βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, φέρεται να είναι αποκαλυπτικό και έρχεται να ενισχύσει τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, «έκαψαν» τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές στην υπόθεση.

Μεταξύ των 19 προσώπων που προφυλακίστηκαν, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, βρίσκονται σύμφωνα με την κατηγορία και ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, που έδωσαν «εντολές» για να ξεκινήσει η φονική επίθεση σε βάρος των αστυνομικών. Συγκεκριμένα, οι 16 φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία, ενώ οι τρεις σε υπόθεση κατοχής- διακίνησης ναρκωτικών. Μάλιστα, σε κάποιους αποδίδεται και ο ρόλος του ηθικού αυτουργού στη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι κατά περίπτωση με 28 κατηγορίες οι 12 εκ των οποίων τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως τους αποδίδονται, ωστόσο, δεν έπεισαν και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι 48 κατηγορούμενοι.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΒΡΟΣ

Εκπέμπει SOS το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης | “Αδιαφορούν οι αρμόδιες αρχές”

Σε άσχημη κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης έπειτα τη βιβλική καταστροφή της 25ης Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις μέρες μετά τη μεγάλη νεροποντή και το Κέντρο Υγείας δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα και τηλέφωνο.

Να τονίσουμε πως μεταφέρθηκε στο περιφερειακό ιατρείο, στην Καμαριώτισσα, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους,  δεν είναι κατάλληλο να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας, καθώς είναι κατάλληλο μόνο για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατκών.

“Είναι απαράδεκτο το θέαμα, αλλά και η αδιαφορία των αρχών για την αποκατάσταση της λειτουργίας απο τη ζημιά του Κέντρου μας” τονίζουν οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους. 

“Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν τηλεφωνική σύνδεση, διαδικτυακή σύνδεση για συνταγογραφηση, μηχανήματα γιαμικροβιολογικο και ακτινολογικο ελεγχο και ουσιαστικα είμαστε ακόμη στο μηδέν. Η ιατρική, όσο και να το θέλουμε, με αέρα καπνιστό, δεν μπορεί να ασκηθεί, πόσο μάλλον στη Σαμοθράκη που οι ζωές και η Υγεία των κατοίκων και μη εξαρτώνται μόνο από τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των εγκαταστάσεων του Κέντρου.

Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνεται η δυσκολία στην επικοινωνία και πρόσβαση στο νησί μας και η αναγκαιότητα για την ένταξη του στις άγονες περιοχές και θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα ως τώρα κριτήριά των άγονων περιοχών”.

Ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί σύντομα μια λύση.

e-evros

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Με την εικαστική έκθεση «Τραύμα» ξεκινά το Φεστιβάλ Γνάφαλα 2024

Τι ονομάζουμε τραύμα, πως το βιώνουμε, ποια είναι τα συμπτώματα και πως το καθορίζουμε. Σε μια ζωή γεμάτη με τραύματα εσωτερικά, εξωτερικά, προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, συλλογικά, πολιτικά, σωματικά, ψυχικά βρισκόμαστε σε μια διαρκή επούλωση και ανάγκη για κατανόηση και αποδοχή.

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε από ένα τραύμα και βιώνουμε σε όλη μας τη ζωή αυτή τη βίαιη απόσπασή μας από την αρχή μας, από την αγκαλιά της μάνας μας , μεταφορικά από τον εαυτό και το κέντρο μας, από το σώμα και αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Αυτή η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια τρυφερής αποτύπωσης των τραυμάτων μας, μιας προσπάθειας να τα μοιραστούμε και να τα αγκαλιάσουμε με σκοπό να τα ερμηνεύσουμε και να χαράξουμε με ένα τρόπο τον δρόμο αυτό… για την ανάκαμψη και ανασύσταση, επιστροφή στον εαυτό μας.

Με κεντρικό θέμα το «Τραύμα» το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΝΑΦΑΛΑ 2024 ξεκινάει το πρόγραμμα της χρονιάς του. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής πραγματοποιεί την ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο χώρο του Κουκουλόσπιτου. Με σκοπό την οπτική και εμπειρική προσέγγιση του τραύματος.

Προς αναζήτηση ερμηνειών οι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, με διαφορετικά μέσα ο καθένας τη δική του αίσθηση απέναντι στο τραύμα, τη δική του εκδοχή απέναντι στον καθορισμό του.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες με Φωτογραφία, Ζωγραφική, Γλυπτική, Εγκαταστάσεις, Animation, Video Projections: Katya Lisova, Γιώργος Αγάλου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ιωάννα Γρηγορίου, Γιώργος Καλτσίδης, Γιώργος Καρτάλης, Αγγελική Λόη, Μαρί Μασουρίδου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ράνια Μπέλλου, Άννα Παρασκευίδου, Όλγα Στεφάτου, Κατερίνα Τσακίρη, Λευτέρης Φασούλας.

και Βίντεο έργα των Georg Alexander Ιffert, Έλενας Κρύλοβα Παχιάκου, Γιώργου Κουρσούμπα, Δέσποινας Μαργαρίτη του τμήματος Fine Art and New Media του ΑΚΤΟ Art and Design. (Επιμέλεια video projection Κατερίνα Αποστολίδου).

Διοργάνωση: Γνάφαλα Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου
Επιμέλεια: Μπουρουλίτη Δήμητρα, Embryo Creative Agency
Χώρος Έκθεσης: Κουκουλόσπιτο, Σουφλί
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 27 Απριλίου 2024, ώρα 20:30

Alexandroupoli Online

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Παρά-Κολύμβηση | «Χρυσός» ο Μιχαλεντζάκης στη Μαδέιρα

Μετά το αργυρό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο S8 ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, μετά από μία τρελή κούρσα κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου.

Στο χθεσινό (Παρασκευή, 26/4) τελικό, των 200μ. μικτής ατομικής SM8, του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Παρά-Κολύμβησης, που διεξάγεται στη Μαδέιρα, ο Έλληνας παραολυμπιονίκης τερμάτισε στην πρώτη θέση σε χρόνο 2:26.30 και χάρισε στη χώρα μας, το έκτο μετάλλιο της έως σήμερα και το πρώτο χρυσό.

Είναι το πρώτο χρυσό του Μιχαλεντζάκη, στο συγκεκριμένο αγώνισμα, σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Πορτογάλος Ντιέγκο Κανσέλα με 2:27.82 και τρίτος ο Ισραηλινός Μαρκ Μαλγιάρ με 2:30.30.

Συμμετοχή στον τελικό, εχθές 5η ημέρα των αγώνων, είχαν και στα 50 ύπτιο S1, οι Δημήτρης Καρυπίδης και Νίκος Κοντου και τερμάτισαν 4ος σε 1:28.12 και 5ος σε 1:40.66, αντίστοιχα.

Στον τελικό των 200 ελεύθερο S5, συμμετείχε και ο Αλέξανδρος Λεργιός, ο οποίος τερμάτισε στην 8η θέση σε 3:10.88, ενώ ο Γιάννης Κωστάκης στο ίδιο αγώνισμα στην κατηγορία S3, τερμάτισε στην 5η θέση, στα πρωινά προκριματικά, σε 4:19.55 και δεν πέρασε στον τελικό.

Σήμερα (Σάββατο, 27/4) τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, μπαίνει στη «μάχη» η Ευθυμία Γκουλή (100μ. πρόσθιο SΒ8), ο Αλέξανδρος Λεργιός (100μ. ελεύθερο S5) και η Μαρία Τσάκωνα (50μ. πεταλούδα S6).

e-evros.gr

 

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Aποτροπιασμός στη Σαμοθράκη | ‘Εκλεισε νεογέννητα γατάκια σε σακούλα και τα πέταξε στα σκουπίδια

Απίστευτη κτηνωδία σημειώθηκε στη Σαμοθράκη καθώς άγνωστος έκλεισε σε σακούλα νεογέννητα γατάκια και τα πέταξε σε κάδο απορριμάτων.

Τα γατάκια εντοπίστηκαν από μια νεαρή γυναίκα στον κάδο έξω από το κτήμα Μαλαματίνα στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί νεογέννητα ζώα πεταμένα στα σκουπίδια και από τύχη και την φροντίδα φιλόζωων κατάφεραν να επιβιώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι βάση νόμου που θεσπίστηκε το 2021, η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων συνιστά κακούργημα.

Ειδικότερα, ως κακοποίηση νοείται κάθε ακατάλληλη μεταχείριση και συμπεριφορά που διαταράσσει την ευζωία του ζώου, προκαλώντας του από δυσφορία έως και θάνατο. Είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως.Δηλαδή, για τη δίωξη του δράστη απαιτείται η πράξη να έρθει σε γνώση του εισαγγελέα και τίποτα άλλο.Διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική.

Ενεργητική κακοποίηση έχουμε με την άσκηση βίας κατά του ζώου, δηλαδή την εσκεμμένη πρόκληση σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ακόμη και τη ζωή του ζώου. Εκτός από την άσκηση βίας, στην  ενεργητική κακοποίηση συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, ο δηλητηριασμός, ο μη ιατρικός ακρωτηριασμός, η μάχη μεταξύ ζώων, κτηνοβασία και σεξουαλική κακοποίηση ζώων, καθώς και η πώληση, εμπορία και διακίνηση μέσω διαδικτύου, υλικού στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εις βάρος ζώου (η απαρίθμηση δεν είναι εξαντλητική). Ακόμη, η χρησιμοποίηση, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους θεάματα. Παθητική κακοποίηση έχουμε με την παράλειψη απαιτούμενης ενέργειας, ήτοι σε περιπτώσεις παραμέλησης, μόνιμης αλυσόδεσης, έλλειψης καταλύματος,  διατήρησης σε ακατάλληλο, ακαθάριστο ή στενό χώρο, στέρηση τροφής, νερού και κτηνιατρικής περίθαλψης, απουσία φροντίδας, έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και έκθεση σε κίνδυνο. Επίσης παθητική κακοποίηση συνιστά και η “συσσώρευση ζώων” (animal hoarding), όπου “συλλέκτης ζώων” αδυνατεί να παρέχει κατάλληλη φροντίδα, τροφή/νερό κτλ. στα ζώα του. Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο ατύχημα ζώου συγκαταλέγεται και αυτή στις περιπτώσεις κακοποίησης.

Όσον αφορά την κακοποίηση, ο Ν. 4830/2021 προστατεύει όλα τα ζώα και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς. Επίσης προβλέπει δύο διαφορετικά πλαίσια ποινής για την κακοποίηση ζώων. Δηλαδή κάποιες πράξεις συνιστούν πλημμέλημα και κάποιες κακούργημα. Στα άρθρα 34 και 35 του Ν. 4830/2021 αναγράφονται με σαφήνεια οι διοικητικές και οι ποινικές κυρώσεις που συνεπάγεται η παραβίαση των διατάξεών του. Πιο αναλυτικά:

Πλημμελήματα  με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ αποτελούν: 

  1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς.
  2. Η εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς καθώς και η μη τήρηση των κανόνων που εξασφαλίζουν την ευζωία του δεσποζόμενου ζώου  από τον ιδιοκτήτη του.
  3. Η εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι καθώς και η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε κάθε είδους εκθέσεις και εκδηλώσεις
  4. Η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops)
  5. Η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.

Οι παραβάσεις σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 έτη και με χρηματική ποινή.

Αντίστοιχα, κακουργήματα με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ συνιστούν: 

  1. Η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης.
  2. Η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
  3. Ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, πυροβολισμό, ο εκούσιος τραυματισμός, οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης τα πρόστιμα διπλασιάζονται κάθε φορά. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 36 προβλέπεται σύσταση Μητρώου Παραβατών. Στο Μητρώο καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για: εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς, εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων, έκθεση σκύλων και γατών σε pet-shops, συμμετοχή ακρωτηριασμένου ζώου σε κάθε είδους εκθέσεις και εκδηλώσεις, εκτροφή, εκπαίδευση και συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης αλλά και εκτροφή, εξαγωγή και χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών καθώς και όλες οι περιπτώσεις των περιπτώσεων α και β της παρ. 1 του άρθρου 24. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο δεν γίνονται αποδεκτοί στο ΕΜΖΣ ως ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι ζώων συντροφιάς ή υπεύθυνοι νομικού προσώπου, ούτε επιτρέπεται να έχουν εθελοντική ή μη θέση από την οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευζωία ενός ζώου, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της εργασίας σε καταφύγιο, ζωολογικό κήπο ή κτηνοτροφική μονάδα, για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών από την τελεσίδικη ποινική καταδίκη,εκτός αν η επιβληθείσα ποινή έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η εγγραφή διαγράφεται.

e-evros.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en