Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές ΝΔ | Διαφέρουν ιδεολογικά Μεϊμαράκης – Μητσοτάκης ;

image_print

Οι διαφορές μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, δεν οφείλονται ούτε σε τακτικές και μεθόδους. Απεναντίας, είναι ιδεολογικές.

Ίσως ήρθε η ώρα να βρει η Ν.Δ. τον ιδεολογικό προσανατολισμό της. Από την αρχή της ίδρυσής της υπήρχε το πρόβλημα προσδιορισμού της, και τούτο επειδή στην ηγεσία βρίσκονταν κεντρώοι πολιτικοί, ενώ ήσαν δεξιοί οι ψηφοφόροι.

Πορεύθηκε όμως επ’ αρκετό μ’ αυτήν την ομιχλώδη κατάσταση, αφενός επειδή η ηγετική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν επέτρεπε διαφοροποιήσεις, αφετέρου κατασκευάστηκε ένας πολιτικός όρος, πρωτοφανέρωτος, για να χαρακτηρίσει το κόμμα: «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός». Είναι σαφές πως ένας φιλελευθερισμός περισσότερο επαναστατικός, στον νέο-φιλελευθερισμό (δηλαδή στον άκρατο καπιταλισμό) οδηγεί και όχι στην ερμηνεία που έδωσαν οι επιτελείς του κόμματος, ότι πρόκειται για φιλελευθερισμό με «κοινωνικό πρόσωπο».

Φυσικά, οι αστοί ψηφοφόροι, εν αντιθέσει προς τους αριστερούς δεν ενδιαφέρονται για ιδεολογίες και θεωρητικές κατασκευές, και εκ τούτου προτιμήθηκε ο όρος «κεντροδεξιά» για να χαρακτηρίσει τη Ν.Δ., εννοώντας προφανώς πως ένας δεξιός είναι πιο σταθερός στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αποδεχόμενος τις αλλαγές με το σταγονόμετρο, ενώ ο κεντρώος ευκολότερα αποδέχεται τις μεταρρυθμίσεις και δεν είναι απόλυτος στην αντιπαράθεση με την Αριστερά.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με το ΠΑΣΟΚ, όπου η ηγετική φυσιογνωμία του ιδρυτή του, έπειθε τους οπαδούς ότι επρόκειτο για ένα αριστερό κόμμα, ενώ ήταν καθαρά σοσιαλδημοκρατικό, η δε ειρωνεία είναι πως στην πολιτική της εφαρμογή η σοσιαλδημοκρατία δεν απέχει πολύ της λαϊκής δεξιάς.

Εν πάση περιπτώσει, ο περιορισμένος χώρος του σημειώματος δεν επιτρέπει ιδεολογικές αναλύσεις εν εκτάσει. Προσαρμοζόμενος στην πραγματικότητα, εκφράζω παγίως την θέση μου ότι στα κόμματα εξουσίας επιβάλλεται να επιτραπεί και θεσμικά η πολυφωνία, όχι μόνον επειδή όπως λέγει ο Μαρξ, πως από την θέση και την αντίθεση προέρχεται η σύνθεση, που είναι σωστό (αλλά σταματά την σύνθεση στην δικτατορία του προλεταριάτου, αρνούμενος -αντιεπιστημονικώς- να δεχθεί ότι στην σύνθεση αυτή που έγινε θέση, θα υπάρξει αντίθεση και εξ αυτών νέα σύνθεση, κ.ο.κ.).

Αλλά και από το γεγονός ότι, αν δεν μπορούν να συνταιριάξουν οι συγγενικές ομάδες πολιτικών μέσα σε ένα κόμμα, τότε τα κόμματα θα έπρεπε να είναι όσα και οι διαφορετικές απόψεις.

Σήμερα, εντός της ΝΔ οι τάσεις είναι πολλές, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι υγιές. Στην Βρετανία, εντός του κόμματος των Συντηρητικών υπάρχει Λέσχη Αντιμοναρχικών. Όμως, εκεί πρόκειται για φλεγματικούς πολιτικούς, όχι με ιδιοσυγκρασία μεσογειακή. Σέβονται τον διάλογο (ναι, αυτόν που καθιερώσαμε εμείς, και τώρα τον αποστρεφόμαστε), και η αντιπαράθεση εντός του κόμματος δεν οδηγεί σε οξύτητες.

Εδώ, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και αν μια ομάδα ισχυροποιηθεί αρκετά, ο πειρασμός για διάσπαση είναι μεγάλος, εάν δεν εισακούονται οι υποδείξεις της, ιδίως μάλιστα εάν υποκινηθεί από εξωθεσμικά κέντρα – σύνηθες φαινόμενο.

Θεωρώ ότι οι διαφορές μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, δεν οφείλονται ούτε σε τακτικές και μεθόδους, ούτε υπεισέρχονται προσωπικά κίνητρα. Απεναντίας, είναι ιδεολογικές. Ο μεν κ. Μεϊμαράκης δείχνει προσηλωμένος στο σχήμα της κεντροδεξιάς, ο δε κ. Μητσοτάκης είναι όντως φιλελεύθερος (και όχι νεοφιλελεύθερος όπως θέλησε να τον παρουσιάσει ο κ. Στυλιανίδης, στην προσπάθειά του να περιορίσει την δυναμική του).

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει την συμπάθεια των λαϊκών στρωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης των ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι και τον στήριξαν. Ο πρώτος συμφώνησε με την παράνομη επιδότηση των αγροτών από τον κ. Χατζηγάκη (την οποία θα πληρώσουμε τώρα όλοι μας), ο κ. Μητσοτάκης δεν θα το έπραττε. Ο κ. Μεϊμαράκης θα κρατούσε μια χρεωμένη επιχείρηση (όπως έκανε ο Έβερτ με την Θεσσαλική Χαρτοποιία, η οποία έκλεισε φυσικά μετά από λίγο) για κοινωνικούς λόγους, να μη απολυθούν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Μητσοτάκης (όπως και ο κ. Μάνος) θα την έκλεινε.
Αυτές και πολλές παρόμοιες διαφοροποιήσεις μπορεί να βρει ο καθένας. Επομένως, η προσεχής εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του κόμματος, δεν αφορά επιλογή προσώπου, αλλά την μελλοντική φυσιογνωμία του κόμματος. Και η μικρή διαφορά σε ψήφους μεταξύ τους, δείχνει πως υπάρχουν δύο πολύ ισχυρές ομάδες, που το μέλλον θα δείξει αν μπορέσουν να βρουν κοινά σημεία, εκτός της επιθυμίας κατάληψης της εξουσίας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαζαρίδης: Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
image_print

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικής Γλώσσας, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αποκοπή από τις ρίζες μας. Ένα σύγχρονο κράτος αντλεί δύναμη από την ιστορική του συνέχεια και από τις αξίες που το κράτησαν όρθιο μέσα στους αιώνες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελληνική Σημαία είναι το σύμβολο κάτω από το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν γενιές Ελλήνων, που έγινε σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που συγκινεί κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Όποιος σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου δεν φοβάται να προστατεύσει τα σύμβολά της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η ορθόδοξη παράδοση και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού, που κρατά ενωμένο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας λαός που προστατεύει τη γλώσσα του, προστατεύει τη μνήμη του. Και ένας λαός που προστατεύει τη μνήμη του, έχει μέλλον. Αυτές οι προτάσεις κινούνται μακριά από κομματικά πρόσημα, χωρίς να αποκλείουν κανέναν και χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, εκφράζουν ό,τι διαχρονικά ενώνει όλους τους Έλληνες».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται στον συμβολισμό. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια δέσμη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους πιο αξιόπιστου και πιο αποτελεσματικού. Ενός κράτους που ενισχύει τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Που κατοχυρώνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ώστε καμία κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Που συνδέει τη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση και την απόδοση. Που προετοιμάζει τη χώρα απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, ενός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί ενώ «ζητά καθημερινά θεσμικές αλλαγές, όταν ανοίγει η κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας, επιλέγει να σταθεί στο περιθώριο. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές τις προτάσεις υπάρχει κοινός τόπος, αλλά αντί να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης, επέλεξε την ασφάλεια του ΄παρών΄. Όμως, στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «παρών» δεν είναι ουδετερότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Και, δυστυχώς, είναι μια επιλογή που στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να οικοδομήσει από σήμερα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για τις αλλαγές που έχει ανάγκη».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αξιοπιστία, σταθερότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τις αξίες μας, θα ενισχύει τη Δημοκρατία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πατρίδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη. Για εμάς, ο πατριωτισμός δεν είναι σύνθημα. Είναι ευθύνη. Είναι η βούληση να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις όταν το απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου. Σημαίνει να χτίζεις το μέλλον πάνω στις πιο στέρεες βάσεις του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en