Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕΤΕΠ | Κείμενο συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση για την τηλεοπτική κάλυψη δύσβατων περιοχών

image_print

«Τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω της εξασφάλισης της πρόσβασης των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας» <p>Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας ως η θεσμική εκπρόσωπος της Περιφερειακής Τηλεόρασης της χώρας καταθέτει τις παρακάτω θέσεις συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση επί του υπόψη Νομοσχεδίου:

1. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία κινείται γενικά σε σωστή κατεύθυνση καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει έστω αποσπασματικά και υπό πίεση κατά τη γνώμη μας, ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της ανύπαρκτης ή πλημμελούς τηλεοπτικής κάλυψης πολλών περιοχών της ελληνικής περιφέρειας.

2.Το πρόβλημα έχει ως αφετηρία του ασφαλώς τον ατυχή κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε η τηλεοπτική κάλυψη της χώρας και συντάχθηκε ο ισχύων χάρτης συχνοτήτων κατά την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, προκειμένου να διευκολυνθούν όχι οι πολίτες όλης της χώρας ή πολύ περισσότερο οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

3.Με το Νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να δοθεί μια κάποια λύση ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη ως προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, το 5% περίπου των κατοίκων της χώρας που σήμερα τη στερούνται. Θα είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς όμως αν το ποσοστό αυτό αφορούσε και την αδυναμία πρόσβασης στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου η πρόσβαση αυτή είναι αδύνατη για πάνω από το 50% των κατοίκων της γεωγραφικής ζώνης που, υποτίθεται, ότι καλύπτει ένας περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός! Το παράδειγμα που αναφέρει η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο σχετικό της ψήφισμα είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό!

4.Παρόλα αυτά με έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας που όπως κατ’ επανάληψη έχουν αποδεχτεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, διαδραματίζουν έναν καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ενημέρωση, την πληροφόρηση, την ψυχαγωγία και την εν γένει καθημερινότητα του πολίτη της περιφέρειας, απουσιάζουν προκλητικά και αδικαιολόγητα από το σχετικό σχεδιασμό! Το Νομοσχέδιο αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας στους οποίους επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των δικαιούχων κατοίκων ενώ οι σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας αντιμετωπίζονται σαν «φτωχοί συγγενείς» για τους οποίους υπάρχει μόνον η αμφιλεγόμενη και ελαφρώς ακατανόητη πρόβλεψη του άρθρου 8 παρ. 2 ότι θα υπάρχει πρόσβαση μόνον εφόσον αυτοί οι σταθμοί προβάλλονται από τις πλατφόρμες του παρόχου της επιλογής των κατοίκων.

5.Η απαράδεκτη αυτή εξαίρεση και ουσιαστικά αγνόηση της περιφερειακής τηλεόρασης σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας γι αυτή συνιστά ένα θεσμικό ατόπημα του αρμόδιου Υπουργείου που πρέπει πάραυτα και οπωσδήποτε κατά την ψήφιση του Ν/Σ να διορθωθεί καθώς όχι μόνο εγείρει σοβαρότατα νομικά ζητήματα που θα ελεγχθούν δικαστικά αλλά επίσης δημιουργεί και τηλεοπτικούς σταθμούς δύο ταχυτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται από οικονομικής πλευράς, θέσης στην αγορά, νόθευσης του ανταγωνισμού κλπ.

6.Το οξύμωρο δε του πράγματος είναι ότι ακριβώς αυτοί οι κάτοικοι των «λευκών» και κατά τεκμήριο προβληματικών περιοχών είναι εκείνοι που έχουν περισσότερο παντός άλλου την ανάγκη επαφής, ενημέρωσης και πληροφόρησης με τα διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά κλπ κέντρα και τις δραστηριότητες της Περιφέρειάς τους, προβολής των αιτημάτων τους και διεκδίκησης λύσης σε αυτά. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας μπορούν ή ενδιαφέρονται να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο;

7.Για όλους αυτούς τους λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον άδικο, παράλογο και παράνομο αποκλεισμό της Περιφερειακής Τηλεόρασης από τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της λογικής και της νομιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε πως θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο αυτή την αποκατάσταση ως δικαίωση της ιστορικής αποστολής και του ρόλου που διαδραματίζει η Περιφερειακή Τηλεόραση της χώρας.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος Ελληνίδας

Σύλληψη σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης στη Ροδόπη.
image_print

Υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος Ελληνίδας, η οποία διαπράχθηκε το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου 2026 σε οικισμό της Ροδόπης, εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος ενός Έλληνα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό του.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ελληνίδα και, με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, της ζήτησε χρήματα.

Η γυναίκα πείστηκε να συγκεντρώσει χρηματικό ποσό και να το παραδώσει σε συνεργό του δράστη, τον οποίο συνάντησε σε προκαθορισμένο σημείο.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο Έλληνας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία μετέβη με αυτοκίνητο στο σημείο και, έχοντας τον ρόλο του «εισπράκτορα», παρέλαβε τα χρήματα.

Την προανάκριση συνεχίζει το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΘ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Αφίσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις εγγραφές στο Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας 2026.
image_print

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει και το 2026 τις δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 και απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στη διάδοση της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και των βιώσιμων μετακινήσεων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ασφαλών μετακινήσεων, με τελικό σκοπό τη μείωση και τον μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με έδρα στην Περιφέρεια.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δεσμευτούν εθελοντικά ότι θα επιλέγουν, όπου είναι δυνατόν, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα υιοθετούν υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, Πρεσβευτής δεν είναι ο «τέλειος οδηγός», αλλά εκείνος που επιδιώκει καθημερινά να βελτιώνεται και να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 7 Αυγούστου

Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας:

https://mobilityambassador-pamth.gr/

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026, στις 15:00.

Η Περιφέρεια καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από την προσωπική ευθύνη και τη συλλογική προσπάθεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en