Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εγκρίθηκε η διάθεση του 70% της χρηματοδότησης σε 1.035 νέους αγρότες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (video)

Η πρώτη πληρωμή από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχεται σε 19.917.500,00 ευρώ.
Με γοργούς ρυθμούς προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις διαδικασίες για την συγκρότηση του φακέλου πληρωμής.

Στο ταμείο πάνε 1.035 νέοι αγρότες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης για να λάβουν  το ποσό των 19.917.500,00 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά το 70% της συνολικής χρηματοδότησης. Την απόφαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. 
Με γοργούς ρυθμούς προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις διαδικασίες για την συγκρότηση του φακέλου πληρωμής των 1.035 τελικών δικαιούχων του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και έτσι εγκρίθηκε η πρώτη δόση, η οποία θα καταβληθεί άμεσα στους νέους αγρότες.
Πρόκειται για το 70% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή θα δοθούν συνολικά 19.917.500,00 ευρώ στους νέους αγρότες που εντάχθηκαν σε πρώτη φάση, από τα 23,4 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί ως πόροι για το συγκεκριμένο υπομέτρο, και η πληρωμή αναμένεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για τους πρώτους νέους γεωργούς που εντάχθηκαν στο ΠΑΑ 2014-2020, ενώ προχωρά η διαδικασία και για τους επόμενους έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενστάσεων ή κατάθεσης επιπλέον δικαιολογητικών που απαιτούνται και δεν είχαν προσκομιστεί.
Στην απόφαση έγκρισης αναφέρονται αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του δικαιούχου, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, καθώς και η διαδικασία παρακολούθησης, χορήγησης της στήριξης, τροποποίησης ή μεταβολής της πράξης και ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Να σημειωθεί ότι μετά την απαραίτητη έγκριση των πιστώσεων, ακολουθεί η οριστικοποίηση της παρτίδας πληρωμής, ούτως ώστε αμέσως μετά να σταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο σχετικός φάκελος προς έλεγχο και τελικά εντολή πιστώσεων από τον Οργανισμό Πληρωμών. Στο εν λόγω Πρόγραμμα -όπως συμβαίνει και με την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών- δεν απαιτείται συνολική πίστωση, αλλά σε κάθε Περιφέρεια που ολοκληρώνει τη διαδικασία θα δίνεται και εντολή πληρωμής των δικαιούχων Νέων Αγροτών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ολόκληρο το κείμενο της Απόφασης (ΑΔΑ: ΩΥΞΕ7ΛΒ-ΥΑΒ) στον ιστότοπο της Περιφέρειας ΑΜΘ (www.pamth.gov.gr), επιλέγοντας το εικονίδιο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στον ιστότοπο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας (www.eydamth.gr), ενώ μπορούν επίσης να απευθύνονται και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου υπάγονται.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ χθες και σήμερα στους δικαιούχους

Χθες Μεγάλη Δευτέρα και σήμερα Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης | Έρχεται νέο πρόγραμμα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων | Έως 65% επιδότηση

Προδημοσιεύθηκε το πρόγραμμα «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και-/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί επενδύσεις στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έως και 65% και αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες).

Budget

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ξεκινά από 400 χιλ. ευρώ και φτάνει έως και τα 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 65%.

Τομείς δραστηριότητας

Εταιρείες οι οποίες μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα. Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα ανήκουν σε τομείς όπως:

  • Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά,
  • πουλερικά, κουνέλια)
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Μέλι
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα
  • Οπωροκηπευτικά
  • Οίνος
  • Ξύδι
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ειδικότερα, το ποσοστό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10% αν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες που στοχεύουν ενδεικτικά σε:

  • μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
  • μείωση της κατανάλωσης ύδατος,
  • εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου
  • μείωση της χρήσης αποβλήτων

Επιλέξιμες δαπάνες

Προμήθεια για:

  • φορτηγά – σιλό μεταφοράς,
  • ισοθερμικά βυτία για μεταφορά γάλακτος,
  • βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς,
  • αυτοκίνητα ψυγεία,
  • ανυψωτικά, κλπ.

Επίσης, επιδοτείται η προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση:

  • μηχανολογικού εξοπλισμού μεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης
  • εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • εξοπλισμού επεξεργασίας αποβλήτων (υπό προϋποθέσεις)
  • εξοπλισμού γραφείων (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα
  • πυροπροστασίας κ.α)

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Είναι επιλέξιμες για ενίσχυση αιτήσεις στήριξης:

  • που υποβάλλονται από μη προβληματικές επιχειρήσεις
  • που υποβάλλονται από φορείς για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή μη και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού
  • που αφορούν σε βιώσιμες επενδύσεις
  • που αφορούν σε επενδύσεις σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου
  • που αφορούν σε επενδύσεις που δεν έχουν περατωθεί φυσικά ή δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή τους ανεξάρτητα αν όλες οι πληρωμές έχουν γίνει από το δικαιούχο
  • που αφορούν σε μεταποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (εκτός ζωοτροφών)
  • που υποβάλλονται από δικαιούχους του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και θα έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en