Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είδα «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο

 Στη Θεσσαλονίκη, σ’ ένα  σπίτι  με ιστορία,  αυτό του Εβραίου  Μπενσουσάν Χαν, ο Βασίλης Βασιλάκης παρέδωσε άλλο ένα μάθημα υποκριτικής τέχνης,  μέσα από το θέατρο του παραλόγου του Ευγένιου Ιονέσκο.

Μετά τη «Φαλακρή τραγουδίστρια», ο καλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ανέβασε το δεύτερο μονόπρακτο του Ρουμάνου και  γαλλοτραφή συγγραφέα σ’ αυτόν  τον  εμβληματικό  χώρο, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και, θα έλεγα  επιβλητικό,  μιας και ξυπνά μνήμες τραγικές,  αυτόματα συνδέεται  με το Ολοκαύτωμα,  ενώ  «φωτίζει»  με τον δικό του τρόπο σκοτεινές πτυχές των  θεατρικών έργων που ζωντάνεψαν στα πατώματα του, στους ξεφτισμένους τοίχους των δωματίων του, τυλίχτηκαν στη μυρωδιά του  παρελθόντος και προσέδωσαν σημαντική διάσταση στη σκηνοθεσία τους.

 Έτσι συνέβη και στο «Μάθημα»  του Ιονέσκο,  έργο  που πραγματεύεται την ανικανότητα επικοινωνίας των ανθρώπων και τα απολιθωμένα γλωσσικά σχήματα, τα οποία υποδηλώνουν τον κομφορμισμό και την έλλειψη εσωτερικότητας της αστικής κοινωνίας.   Πρόκειται για  ένα κωμικό δράμα  που ο Ιονέσκο  έγραψε το 1950  και είναι μία  σουρεαλιστική ιστορία, που «μιλάει» -μεταξύ άλλων πολλών- για τη ματαιότητα επικοινωνίας των γενεών.

  Πιο αναλυτικά,  ένας  καθηγητή ς  -κόμης Δράκουλας –   ”πίνει” το αίμα φαινομενικά αθώων υπάρξεων , που η βασική εκπαίδευση έχει καταστρέψει  τις όποιες ικανότητές τους.  Έτσι, μία  μαθήτρια με αφελή αθωότητα αλλά  με απόλυτη απουσία κρίσης  και μία υπηρέτρια που,  ενώ τον κρίνει,  τον βοηθάει συνάμα στους φόνους των μαθητριών του, ίσως από κάποιο υποβόσκον ερωτικό ένστικτο, μας οδηγούν σε προβληματισμούς και συμπεράσματα που  θα καταλήγαμε, πιθανώς από άλλον δρόμο, πολύ πιο  ανώδυνο , αλλά σίγουρα θα είχαμε ασταθή εικόνα στο   «δια  ταύτα».

 Η γραμμή που επέλεξε ο Βασίλης Βασιλάκης  ξεκίνησε ρεαλιστικά, πέρασε στο σουρεαλιστικό, έφτασε στο γκροτέσκο και κατέληξε στο δράμα. Η διδασκαλία  στο εβδομηντάλεπτο μάθημά του , ως καθηγητής,  άρχισε  σαν παιχνίδι, οριακά ερωτική και εξελίχτηκε  σε ένα βασανιστήριο χωρίς έλεος. Και , όταν η μαθήτρια απεγνωσμένα ζήτησε βοήθεια,  αυτή δεν ήρθε. Η αδυναμία συνεννόησης  ήταν   μια αδιέξοδη κατάσταση,  η οποία δε λύθηκε αλλά κόπηκε. Βίαια.

 Το συμπέρασμα:  Οι άνθρωποι οδηγούνται στον κανιβαλισμό ,  επειδή  γίνονται μαριονέτες στα χέρια ενός ανάπηρου εκπαιδευτικού συστήματος , καθώς  αυτό δεν μπορεί να ενσωματώσει τις νέες εμπειρίες και ανακαλύψεις της επιστήμης .  Αν θελήσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να πούμε ότι το «μάθημα» μεταλλάχτηκε κατά κάποιον  τρόπο σε «Κασσάνδρα» και  προφήτευσε   ότι στο μέλλον της ανθρωπότητας υποχωρεί η κρίση υπέρ της απομνημόνευσης   και απλής συλλογής πληροφοριών, ακόμα και  αν  θεωρήσουμε  το τρίγωνο  Καθηγητής-Υπηρέτρια-Μαθήτρια  ως  έναν  συμβολισμό της  πατριαρχικής οικογένειας  ή των ερωτικών  σχέσεων που είναι εξουσιαστικές  .

 Ο Βασίλης Βασιλάκης γελοιογραφώντας με μέτρο, ψυχογραφώντας στιγμή τη στιγμή τον παροξυσμό και την εγκληματική παράνοια έχτισε δυναμικά τον  ρόλο του καθηγητή.   Δίδαξε σωστά και τις Τίνα Τζάθα και Μαρίνα Νατιώτη, οι οποίες έβαλαν και  στοιχεία της προσωπικότητάς τους και μας έδωσαν,  αντίστοιχα ,μια μαθήτρια αρχικά κακομαθημένη και αφελή και στη συνέχεια  υποταγμένο ον και εθελούσιο θύμα  και μια δυναμική υπηρέτρια τόσο, όσο και προσκολλημένη επάνω στον καθηγητή, σα στρείδι στον βράχο του.

 Προβλήθηκε με τρόπο γλαφυρό ο τυπικός, κενός,  ισοπεδωτικός, άλογος λόγος μιας κοινωνίας  εξίσου κενής, ισοπεδωτικής  ανούσιας, στείρας και  παραλογισμένης.

Η παράσταση   έρχεται και  στην Καβάλα, στο «Αντιγόνη Βαλάκου»,   στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Συντελεστές:
Μετάφραση: της ομάδας
Σκηνοθεσία/Eπιμέλεια παράστασης: Βασίλης Βασιλάκης
Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου 
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη
Μουσικές και ηχητικές επιλογές: Δήμος Βρύζας, Σίσσυ Βλαχογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καράογλου
Επιμέλεια προγράμματος: Πέννυ Κτενά
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βασιλάκης, Μαρίνα Νατιώτη, Τίνα Τζάθα. 

**ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ**

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en