Quantcast
Connect with us

ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυνατότητα να συνδυαστούν η αναστολή σύμβασης και η τηλεργασία – τι πληρώνει ο εργοδότης και τι το κράτος

Νέα ΚΥΑ υπουργείου Οικονομικών κ΄ Εργασίας

Την δυνατότητα στους εργοδότες που πλήττονται και υπολειτουργούν βάσει κύριων ή δευτερεύοντων ΚΑΔ να απασχολούν με τηλεργασία τους εργαζόμενους που έχουν θέσει στον “πάγο” – δηλαδή σε αναστολή σύμβασης – παρέχει η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr .

Σε μια ιδιόμορφη εξαίρεση, η ΚΥΑ επιτρέπει τον συνδυασμό αναστολής συμβάσεων εργασίας και τηλεργασίας για τον ίδιο εργαζόμενο και ταυτόχρονα, κατόπιν συμφωνίας εργοδότη – εργαζόμενου. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται “επιμίσθιο” αναλογικό του μισθού, όχι αυστηρά προσδιορισμένο αλλά για “πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης”.

Όπως αναφέρεται, αυτή η αμοιβή θα πρέπει να δίδεται από τον εργοδότη επιπλέον των 800 ευρώ και θα υπολογίζεται “αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου”. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους κατά το 45ήμερο της αναστολής, καταβάλλοντας ένα αναλογικό “επιμίσθιο”, το οποίο θα μπορεί αθροιστικά με τα 800 ευρώ να φτάνει έως και το συνολικό ύψος (το 100%) του μεικτού μισθού τους. Ο μηχανισμός αυτός μπαίνει σε εφαρμογή κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο και αφού πρώτα αυτός έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί δικαιούχος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

 Ειδικοί εργατολόγοι επισημαίνουν διάφορα ζητήματα για την εφαρμογή στην πράξη του εν λόγω μέτρου όπως :

– η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αντιστοιχεί σε 45 ημερολογιακές ημέρες όπως ρητά αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ – δηλαδή ενάμιση μήνα – ενώ οι καταβαλλόμενες μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου έχουν περίοδο αναφοράς το μήνα, δηλαδή 25 ημέρες ασφάλισης κατά τεκμήριο

– ζητούμενο είναι πως θα εφαρμοστεί η επιπλέον αμοιβή σε περίπτωση τηλεργασίας για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, δεδομένου ότι οι μηνιαίες καταβαλλόμενες μεικτές αποδοχές τους μπορεί να πέφτουν κάτω από τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο – εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο μια μέθοδος που θα μπορούσε να υιοθετηθεί για τον υπολογισμό της επιπλέον αμοιβής σε μια πρώτη ανάγνωση του μέτρου είναι η αναγωγή της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ σε μηνιαία βάση ώστε να προκύπτει συγκρίσιμο μέγεθος.

Με αυτή την λογική:

– το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μήνα από την ειδική αποζημίωση είναι 533 ευρώ

– το ποσό που αντιστοιχεί στο 15ήμερο από την ειδική αποζημίωση είναι 267 ευρώ

Με την ίδια λογική, όπως αναπτύσσεται από τους ειδικούς εργατολόγους, προκύπτουν τα ακόλουθα παραδείγματα:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο 

Μισθωτός με μηνιαίο καταβαλλόμενο μεικτό μισθό 1.000 ευρώ και σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Η σύμβασή του τίθεται σε αναστολή από 1η Απριλίου και για 45 ημέρες μέχρι 15 Μαΐου. Για το 45ήμερο αυτό δικαιούται να λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Εφόσον ο εργοδότης τον απασχολεί κατ εξαίρεση με τηλεργασία μπορεί να του καταβάλλει επιπλέον αμοιβή με “πλαφόν” το ύψος του μισθού του, αφαιρουμένης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Δηλαδή:

 Για τον Απρίλιο μπορεί να λάβει κατ΄ ανώτατο από τον εργοδότη του 467 ευρώ. Δηλαδή 533 ευρώ από την αποζημίωση και 467 από τον εργοδότη – σύνολο 1.000 ευρώ.

– Για τον Μάιο μπορεί να λάβει κατ΄ ανώτατο από τον εργοδότη του 733 ευρώ. Δηλαδή 267 ευρώ από την αποζημίωση και 733 από τον εργοδότη – σύνολο 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει το σύνολο του μισθού του εργαζόμενου προκειμένου να τον απασχολήσει με τηλεργασία. Σύμφωνα με την ΚΥΑ “η παρεχόμενη τηλεργασία” κατά το διάστημα της αναστολής, πρέπει να είναι “αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του”. Η αναλογία που θα καταβάλλεται προσθετικά με τα 800 ευρώ του κράτους δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο του προβλεπόμενου μισθού. Δηλαδή ο μισθός χρησιμοποιείται ως “πλαφόν” του αθροίσματος της ειδικής αποζημίωσης και του επιμισθίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο

Μισθωτός με μηνιαίο καταβαλλόμενο μεικτό μισθό 1.100 ευρώ και σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Η σύμβασή του τίθεται σε αναστολή από 1η Απριλίου και για 45 ημέρες μέχρι 15 Μαΐου. Για το 45ήμερο αυτό δικαιούται να λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Εφόσον ο εργοδότης τον απασχολεί κατ’ εξαίρεση με τηλεργασία μπορεί να του καταβάλλει επιπλέον αμοιβή αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του. Ο ημερήσιος μισθός του εν λόγω υπαλλήλου είναι 44 ευρώ (1.100 ευρώ : 25 μέρες = 44 ευρώ). Έστω πως με την τηλεργασία εργοδότης και εργαζόμενος συμφωνήσουν πως ο μισθωτός θα απασχολείται 2 ημέρες την εβδομάδα. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει :

– Για τον Απρίλιο 352 ευρώ (44 ευρώ * 2 = 88 ευρώ την εβδομάδα * 4 = 352 ευρώ το μήνα).

 Για το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου κι εφόσον η τηλεργασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, 176 ευρώ (44 ευρώ * 2 = 88 ευρώ την εβδομάδα * 2 = 176 ευρώ)

 Σύνολο υποχρέωσης εργοδότη για το 45ήμερο : 528 ευρώ. Συν 800 ευρώ κρατική αποζημίωση = συνολικές αποδοχές 1.328 ευρώ για το 45ήμερο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο 

Αν ο ίδιος μισθωτός συμφωνήσει με τον εργοδότη του πως μέσω τηλεργασίας θα απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα, ο εργοδότης θα πρέπει να υποχρεούται να καταβάλλει το υπόλοιπο μέχρι τη συμπλήρωση του συνολικού μισθού των 1.100 ευρώ. Κι αυτό, πιθανότατα με την εξής λογική :

– Για τον Απρίλιο 567 ευρώ (44 ευρώ * 4 = 176 ευρώ την εβδομάδα * 4 = 704 ευρώ + 533 της αποζημίωσης = 1.237.

Η αμοιβή με την αποζημίωση υπερβαίνει το μηνιαίο μισθό των 1.100 ευρώ και συνεπώς η αμοιβή πρέπει να διαμορφωθεί στα 567 ευρώ).

– Για το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου κι εφόσον η τηλεργασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, 283 ευρώ (44 ευρώ * 4 = 176 ευρώ την εβδομάδα * 2 = 352 ευρώ + 267 ευρώ κρατική αποζημίωση = 619 ευρώ συνολικές αποδοχές που πρέπει να διαμορφωθούν στα 550 ευρώ ως το ήμιση των 1.100).

 Σύνολο υποχρέωσης εργοδότη για το 45ήμερο : 850 ευρώ. Συν 800 ευρώ κρατική αποζημίωση = συνολικές αποδοχές 1.650 ευρώ για το 45ήμερο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4ο

Μισθωτός με μηνιαίο καταβαλλόμενο μεικτό μισθό 1.250 ευρώ και σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Η σύμβασή του τίθεται σε αναστολή από 1η Απριλίου και για 45 ημέρες μέχρι 15 Μαΐου.

Για το 45ήμερο αυτό δικαιούται να λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Εφόσον ο εργοδότης τον απασχολεί κατ΄ εξαίρεση με τηλεργασία μπορεί να του καταβάλλει επιπλέον αμοιβή “αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του”.

Το ωρομίσθιο του εν λόγω υπαλλήλου είναι 7,5 ευρώ (1.250 ευρώ : 25 μέρες = 50 ευρώ * 6 μέρες = 300 ευρώ εβδομαδιαίος μισθός : 40 ώρες = 7,5 ευρώ ωρομίσθιο).

Έστω πως με την τηλεργασία εργοδότης και εργαζόμενος συμφωνήσουν πως ο μισθωτός θα απασχολείται 2 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει :

– Για τον Απρίλιο 360 ευρώ (7,5 ευρώ * 2 = 15 ευρώ την ημέρα * 6 = 90 ευρώ την εβδομάδα * 4 = 360 ευρώ το μήνα).

 Για το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου κι εφόσον η τηλεργασία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, 180 ευρώ (7,5 ευρώ * 2 = 15 ευρώ την ημέρα * 6 = 90 ευρώ την εβδομάδα * 2 = 180 ευρώ το μήνα

– Σύνολο υποχρέωσης εργοδότη για το 45ήμερο : 540 ευρώ. Συν 800 ευρώ κρατική αποζημίωση = συνολικές αποδοχές 1.340 ευρώ για το 45ήμερο.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πρέπει αυστηρά να περιοριστεί στην διάρκεια της κρίσης. Διαφορετικά θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιφατικά δεδομένα στην αγορά, με εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας αλλά χρειάζεται να εργαστούν χωρίς αυστηρά καθορισμένο χρονικό περιορισμό, κάτι που ως μέτρο, αν υπήρχε στη φαντασία του νομοθέτη σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, θα μπορούσε να καταλήξει σε εργαζόμενους δυνητικής 24ωρης απασχόλησης”, δηλώνει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Οι Προϋποθέσεις

– Τη δυνατότητα συνδυασμού αναστολής σύμβασης και τηλεργασίας έχουν μόνο οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει κύριων ή δευτερευόντων ΚΑΔ (λίστα υπουργείου Οικονομικών)

-Η τηλεργασία επιτρέπεται στους εργαζόμενους με αναστολή μόνο κατόπιν συμφωνίας μαζί τους. Όπως αναφέρεται “κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης”.

– Η παρεχόμενη αυτή εργασία, με τηλεργασία, πρέπει πριν την έναρξη πραγματοποίησης της να δηλωθεί στο έντυπο ειδικού σκοπού για την εξ αποστάσεως εργασία που τηρείται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του. Αν δεν δηλωθεί επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις

– Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

– Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της τηλεργασίας υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι σε αναστολή κανονικά καλύπτονται στο 100% των εισφορών τους από το κράτος και στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Εργαζόμενοι σε τηλεργασία που δεν είναι σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία σε επιχειρήσεις – εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID -19 βάσει ΚΑΔ κανονικά δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αλλά πρέπει να αμείβονται με τον μισθό τους όπως και πριν. Ειδικοί εξηγούν πως για την εφαρμογή της εξαίρεσης πρέπει λογικά να προηγείται η αναστολή και να έπεται η τηλεργασία για τις πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

Όπως πρόσφατα διευκρινίστηκε, με την Π.Ν.Π. της 11.3.2020 (ΦΕΚ Α’ 55), ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται, με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την εργασία του χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στον τόπο εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός καταβάλλεται κανονικά στο 100%.

Η κυριότερη μορφή της εξ αποστάσεως εργασίας είναι η τηλεργασία και στην εν λόγω περίπτωση η επιλογή αυτής της μορφής απασχόλησης αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, το οποίο του δίνει την εξουσία να ρυθμίζει όλα τα θέματα που ανάγονται στην οργάνωση και λειτουργία της επιχειρήσεώς του για την επίτευξη των σκοπών της.

Επίσης προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους, εφόσον αυτοί είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους εξ ελευθεριότητας. Η εν λόγω πρόβλεψη δεν εμπεριέχει την προϋπόθεση της παροχής κάποιου είδους εργασίας από τον εργαζόμενο αλλά δεν συνιστά και υποχρέωση για τον εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση, για το επιπλέον ποσό αυτό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΟΞΑΤΟ

Πρόσκληση συμμετοχής ανέργων σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725€

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική́ ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας»  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 345 ώρες, εκ των οποίων 270 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 75 ώρες πρακτική άσκηση.

Το εκπαιδευτικό επίδομα κάθε ωφελούμενου για κάθε ώρα κατάρτισης, είναι πέντε ευρώ (5€/ώρα) και έως 1.725€ για την πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος.  

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 Περιφέρειες, συγκεκριμένα: Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. 

 

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων που γίνεται μέσω του ακόλουθου

συνδέσμου στο διαδίκτυο: https://sbeanergoi.gr/ 

 

Η συγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων για 4.984 άνεργους ανεξαρτήτου ηλικίας, εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ, που είναι μόνιμοι κάτοικοι των Περιφερειών: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Δικαιούχοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι, κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης, οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι γενικές προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • Να κατοικούν στις 5 επιλέξιμες Περιφέρειες της Πράξης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
  • Να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους έως το 1980.
  • Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.  Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.

Στη ιστοσελίδα του έργου: sbeanergoi.gr παρέχονται λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Η Πράξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: 

  1. Την παροχή δεκατριών (13) ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με στόχος την ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
  2. Την  υλοποίηση θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες (90 ώρες) όσο και εξειδικευμένες γνώσεις (24 προγράμματα διάρκειας 180 ωρών), με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων των ωφελούμενων άνεργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων.
  3. Την πρακτική άσκηση διάρκεια εβδομήντα πέντε (75) ωρών, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ του ωφελούμενου μέσω της εμβάθυνσης ή απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύνδεση με το προφίλ του κάθε ωφελούμενου
  4. Την πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων προϊοντικών πιστοποιήσεων, ανάλογα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν.

Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και από εθνικούς πόρους, μέσω του ΠΔΕ.

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο 10,2% μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο

Στο 10,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Μάρτιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,8% τον Φεβρουάριο 2024. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 492.867 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 47.319 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 (8,8%) και κατά 24.176 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024 (4,7%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,8% από 14,6% τον Μάρτιο πέρυσι και στους άνδρες σε 7,2% από 8,7%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 21,1% από 24,8% τον Μάρτιο 2023 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,6% από 10,6%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.325.848 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 115.672 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 (2,7%) και κατά 33.442 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024 (0,8%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 2.966.414 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 95.459 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 (3,1%) και κατά 11.608 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024 (0,4%).

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Eξαήμερη εργασία | Ποιους αφορά. Oι προϋποθέσεις και οι αμοιβές

Η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα ισχύει ούτως ή άλλως με έναν παράτυπο τρόπο, δηλαδή οι επιχειρήσεις μπορούσαν να βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν, και ακόμα μπορούν να το κάνουν – πλην ορισμένων κλάδων – παράτυπα και με ένα πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον προέκυπτε η ανάγκη να δουλέψουν την έκτη ημέρα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Επαναλαμβάνω όχι στις επιχειρήσεις που έχουν το σπαστό να δουλεύουν 6,40 κάθε μέρα επί εξαήμερο, αλλά σε επιχειρήσεις που είχαν το πενθήμερο και έπρεπε μια μέρα παραπάνω να εργαστούν οι εργαζόμενοι. Εκεί λοιπόν όσοι εργαζόντουσαν έπαιρναν, και ακόμα το παίρνουν, το επιπλέον 30% για την έκτη μέρα απασχόλησης» τόνισε ο εργατολόγος και συνέχισε:

«Ήρθε όμως ο νόμος 5053/23 πέρσι το καλοκαίρι και λέει, στις επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, όπου έχουμε δύο χαρακτηριστικά, τη συνεχή λειτουργία, δηλαδή η επιχείρηση να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα επί επτά μέρες, αλλά και επίσης σε όσες επιχειρήσεις δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, έχουν όμως ένα σύστημα βαρδιών σε 24ωρη βάση, πενθήμερη ή εξαήμερη λειτουργία, σε αυτές τις επιχειρήσεις, μονομερώς ο εργοδότης, με συναίνεση ή όχι του εργαζόμενου, δεν το διευκρινίζει ο νόμος, μπορεί να βάλει το προσωπικό σε έκτη μέρα απασχόλησης με δύο κριτήρια:

Α. Αν είναι συνεχούς λειτουργίας, αρκεί να πληρώσει 40% στην 6η μέρα και όχι πάνω από 8 ώρες εργασίας το 24άωρο.

Β. Αν δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, αλλά με πενθήμερο ή εξαήμερο, τότε θα πρέπει να αποδείξει και έκτακτο φόρτο εργασίας στην παραγωγική διαδικασία, πάλι πληρώνοντας 40%.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί καταρχάς, αλλά η άρνησή του αυτή, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, δεν πρέπει να αντιβαίνει την καλή πίστη, συνεπώς, κατά την άποψή μου, πάντα θα υποχωρεί ο εργαζόμενος», σημειώνει ο κ. Καρούζος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα θέμα, η πλατφόρμα για να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα αυτό στις επιχειρήσεις και αναφέρομαι κυρίως στη βιομηχανία, σε κλάδους όπως τα αναψυκτικά, τα νερά, η ζυθοποιία που από την άνοιξη και μετά λόγω των τουριστών, της ζέστης κλπ, έχουν μεγάλη ζήτηση, ανοίγει 1η Ιουλίου.

Από την άλλη πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα άρνησης του εργαζόμενου και να θωρακιστεί. Φανταστείτε έναν εργαζόμενο κάθε βδομάδα να μπαίνει εξαήμερο, ενώ έχει προγραμματίσει διαφορετικά τις οικογενειακές του ανάγκες.

Άρα θα πρέπει να βγει μια εγκύκλιος του υπουργείου και να λέει ότι θα υπάρχει εναλλαγή του προσωπικού για να καλύπτονται οι οικογενειακές ανάγκες.

Επίσης, όπως ξεκαθάρισε, το μέτρο δεν ισχύει στον Δημόσιο τομέα.

 Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en