Δρίτσας και Δ.Καμμένος | Καλοστημένη ιστορία τα κοντέινερ με τσιγάρα που έκαναν «φτερά» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Στη Βουλή συζητήθηκε η υπόθεση, με τα κοντέινερ με κατασχεμένα τσιγάρα που εξαφανήστηκαν από τις αποθήκες του ΟΛΘ. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, συμφώνησαν πως η υπόθεση με τα κοντέινερ που «χάθηκαν», πρόκειται για μια καλά στημένη ιστορία…
Από το 2000 σε αποθήκες το Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, φυλάσσονταν κοντέινερ με τσιγάρα τα οποία είχαν κατασχεθεί. Μετά από έλεγχο που έγινε το 2014, διαπιστώθηκε ότι δυο κοντέινερ με κατασχεμένα τσιγάρα είχαν κάνει «φτερά». Ο ΟΛΘ χρεώθηκε 3,1 εκ. ευρώ, καθώς τότε ο οργανισμός επέλεξε να πληρώσει δασμούς και τέλη που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο φορτίο, τα οποία χρήματα αργότερα τα ζήτησε πίσω.
Εργαζόμενοι του ΟΛΘ επίσης είχαν καταγγείλει, όπως ανέφερε ο Δημητρής Καμμένος, πως την ίδια χρονική περίοδο είχαν εκποιηθεί 34 κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα. Αυτά τα τσιγάρα, ο ΟΛΘ είχε αποφασίσει τότε, να μην τα καταστρέψει, όπως προβλέπεται από τον Διεθνή Κώδικα Διαχείρισης Τσιγάρων, καθώς ίσως να ήταν επικίνδυνα για χρήση, αλλά αποφάσισε την εκποίηση τους. Η εκποίηση είχε φέρει στα ταμεία του ΟΛΘ περίπου 400.000 ευρώ. Οι δυο υποθέσεις αυτές, ίσως να σχετίζονται, καθώς υπάρχουν υποψίες, όπως ανέφερε και ο κύριος Δρίτσας, ότι μαζί με τα εκποιημένα, φορτώθηκαν και τα δυο «εξαφανισμένα» κοντέινερ. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση.
Το θέμα στη Βουλή έφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Β΄ Πειραία, Δημήτρης Καμμένος.
Η επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η απάντηση του Θεόδωρου Δρίτσα
Ο Θεόδωρος Δρίτσας, απατώντας στον Δημήτρη Καμμένο, δικαιολόγησε της πολλές ερωτήσεις του στο θέμα αλλά του διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση, το Υπουργείο Ναυτιλίας να αφήσει ανεξιχνίαστη την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός, ήταν ενήμερος για την υπόθεση, από ανεπίσημες πληροφορίες και ζήτησε τον Φεβρουάριο του 2015 την διοίκηση του ΟΛΘ να φέρει στο φως της δημοσιότητας το θέμα. «Είναι μια υπόθεση σοβαρή αναμφίβολα και είναι μια υπόθεση που έχει περίεργα στοιχεία. Για αυτό και εγώ, μόλις ενημερώθηκα, τον Φεβρουάριο του 2015, λίγες ημέρες αφού είχα αναλάβει την ευθύνη του υπουργείου, ενημερώθηκα όχι επισήμως, από πληροφορίες, ζήτησα τότε από τον πρόεδρο του ΟΛΘ, να δώσει στη δημοσιότητα το θέμα. Πράγματι εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, λιτό, αλλά δεν έχει σημασία. Αυτή η υπόθεση έπρεπε να πάρει δημοσιότητα» είπε ο κύριος Δρίτσας.
Ο Δημήτρης Καμμένος, έκανε λόγο για μια καλοστημένη ιστορία, καθώς αυτή που κρύβονται από πίσω ήξεραν καλά πως να κινηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο. Η εταιρεία, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και πήρε τα κοντέινερ με τα λαθραία τσιγάρα, την άλλη μέρα είχε πτωχεύσει και αυτό παραξενεύει πολλά πρόσωπα. «Θα συμφωνήσω απολύτως. Είναι καλά στημένη η ιστορία αυτή και προφανώς είναι δόλια ιστορία. Αυτό δεν είναι δικαστική κρίση και για αυτό την αποτολμώ. Για αυτό επίσης, επειδή πολλά από τα άλλα θα συνιστούσαν δικαστική κρίση, δεν δικαιούμαι να μπω στα υπόλοιπα. Αλλά η αφήγηση που κάνετε εσείς, δεν είναι υποκειμενική, είναι τα πορίσματα που έχουν μέχρι τώρα δοθεί» απάντησε ο υπουργός στον Δημήτρη Καμμένο, τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε εξ΄αρχής να αναφερθεί αρκετά στο θέμα, επειδή βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση και η δικαιοσύνη θα βγάλει πορίσματα.
«Επί των ημερών μας, καλούμαστε να συνεχίσουμε την διερεύνηση και να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι , αλλά και το δημόσιο να αποφύγει την ζημία, γιατί ήδη υπέστη ζημία. Υπάρχει το ερωτηματικό, γιατί δεν καταστράφηκαν τα τσιγάρα, τα οποία δεν είχαν διάρκεια ζωής πάνω από 15 έτη, άρα για την δημόσια υγεία δεν θα ήταν σωστό να διατεθούν. Παρόλα αυτά υπήρχε μια γνωμοδότηση εμπειρογνώμονα ότι είναι κατάλληλα για χρήση, πάνω στην οποία έκρινε η τότε διοίκηση του ΟΛΘ ότι δεν πρέπει να υποβληθεί στην δαπάνη των 60.000 ευρώ για την καταστροφή αλλά να προχωρήσει στην εκποίηση και στον πλειστηριασμό, από τον οποίο προσπορίστηκε ένα όφελος για τον οργανισμό περίπου 400.000 ευρώ. Παρόλο αυτά κανείς δεν ξέρει ποιοι και αν κατανάλωσαν αυτά τα τσιγάρα που δεν είχαν πάνω από μια δεκαετίας ζωής» είπε ο Θόδωρος Δρίτσας.
Ενώ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τέλος, συμπλήρωσε πως τα χαμένα «η υπεξαίρεση αυτών των κατασχεμένων μεγάλων χαρτοκιβωτίων με τα τσιγάρα αυτά, φαίνεται, όλα αυτό δείχνουν, έγινε κατορθωτή χάρη στην ελλιπή επίβλεψη της διαδικασίας μεταφοράς άλλου φορτίου, που φορτώθηκαν και τα κατασχεμένα, τα οποία έπρεπε να μείνουν στο λιμάνι».
Δείτε το απόσπασμα από την χθεσινή ολομέλεια της Βουλής