Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Δράσεις από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στοιχεία του πολιτισμού της Θράκης αναδεικνύονται μέσα από την εκδήλωση “Θράκη – Ο τόπος και οι άνθρωποι”, που παρουσιάζει μια σειρά από δράσεις δηλωτικές της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 31 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, επιχειρεί μέσα από περφόρμανς, ομιλίες, φωτογραφίες, έγγραφα και προβολές ντοκιμαντέρ να μιλήσει για έναν πολιτισμό ο οποίος συγκροτήθηκε με βάση τις ιδιομορφίες του χώρου της Θράκης ως ο ενδιάμεσος τόπος Ανατολής και Δύσης.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης.

Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιχορηγούμενο από φορείς. Αποτελεί παράδειγμα ενεργού παρέμβασης στην πολιτιστική παρουσία της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό το 2005 προτάθηκε για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων και έλαβε Εύφημη Μνεία για τις παρεμβάσεις του στην τοπική κοινωνία. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα

Από Δευτέρα 16 έως Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Έκθεση: Τεμαχισμένη μνήμη
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 20:00

▪ Φωτογραφίες που έκαναν την εμπειρία ενθύμιο.
▪ Έγγραφα, αντικείμενα, υλικές λεπτομέρειες.
▪ Πράγματα μικρά ή μεγάλα, πολύτιμα ή ταπεινά, υλικά που κουβαλούν εικόνες ήχους και μυρωδιές του τόπου μας.
▪ Σπαράγματα ιστορίας και μικρές «ασήμαντες» ιστορίες κατατμημένης μνήμης, κοινωνικής και ατομικής.
▪ Μνημονικά ίχνη του κοινωνικού μας περιβάλλοντος που το πολύχρονο νήμα της παρουσίας τους, μας κρατά σε ανοιχτή γραμμή με το παρελθόν, τη κουλτούρα και την κοινωνική μας μνήμη.
▪ Όλα μέσα από συνθέσεις πρωταγωνιστούν σε ένα διάλογο μεταξύ τους απέναντι στην άγνοια και τη λήθη.

Οργάνωση εκτέλεση έκθεσης: Αγγέλα Γιαννακίδου.
Υλικό: Συλλογή του Ε.Μ.Θ.
Τεχνική υποστήριξη: Α. Μπαλούτσος, Π. Γιαννακίδης, Τ. Ηλία.

Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Παρ – Κυρ 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 21:00

Performance …Με εκατό κουδούνια

▪ 100 κουδούνια φορτωμένη…
▪ Η πλάτη, η συνείδηση, η μνήμη.
▪ Μία περφόρμανς – ταξίδι με σημείο αναφοράς τα κουδούνια, που ηχούν στα δρώμενα της Θράκης σε τελετουργίες δημόσιες ή ιδιωτικές και σημειολογικά αλλάζουν ρόλους. Μέσα από μια προσωπική ιστορία αναδεικνύεται η ιστορία κάθε ανθρώπου που διώκεται, μετακινείται (πραγματικά ή συμβολικά), ανασυντάσσεται και δημιουργεί με κινητήρια δύναμη την ελπίδα.

Δημιουργία – Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βουτσά, performance artist.

Αίθουσα: Blackbox
Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

18:30 – 19:15 Προβολή Ντοκιμαντέρ “Θράκη Αέναον Φως”

Σκηνοθέτης: Δέσποινα Πανταζή
Κάμερα – Μοντάζ: Βασίλης Καραφυλλίδης
Παραγωγή Ε.Μ.Θ., διάρκεια 45΄

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ όπου ο κινηματογραφικός φακός καραδοκεί να συλλάβει το ιδιαίτερο φως των θρακικών τοπίων και δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να ταξιδέψει στον χρόνο, τον τόπο, στους ήχους με οδηγό το αέναον φως της γης της Θράκης.

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη.

19:30 – 20:30 Ομιλία της Αγγελικής Γιαννακίδου
Ερευνήτριας – Ιδρύτριας του Ε.Μ.Θ.

Θέμα: Ο πολιτισμός της Θράκης και η διαχείρισή του από το Ε.Μ.Θ.

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη.

21:00 Performance …Με εκατό κουδούνια

▪ 100 κουδούνια φορτωμένη…
▪ Η πλάτη, η συνείδηση, η μνήμη.
▪ Μία περφόρμανς – ταξίδι με σημείο αναφοράς τα κουδούνια, που ηχούν στα δρώμενα της Θράκης σε τελετουργίες δημόσιες ή ιδιωτικές και σημειολογικά αλλάζουν ρόλους. Μέσα από μια προσωπική ιστορία αναδεικνύεται η ιστορία κάθε ανθρώπου που διώκεται, μετακινείται (πραγματικά ή συμβολικά), ανασυντάσσεται και δημιουργεί με κινητήρια δύναμη την ελπίδα.

Δημιουργία – Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βουτσά, performance artist.

Αίθουσα: Black Box
Τιμή εισιτηρίου: 5 €.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγγίζοντας τεμαχισμένες μνήμες»
11:30 – 13:00 & 15:30 – 17:00

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βαλεντίνα Σωκράτους, παιδαγωγός – εμψυχώτρια, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΜΘ.

Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης.

18:00 – 20:30 Προβολή Ταινιών μικρού μήκους

Η νύφη με τον καθρέπτη
της Δέσποινας Πανταζή

Ντοκιμαντέρ, 27΄

Ένας ιδιότυπος γάμος σε ένα Πομακοχώρι στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του γάμου είναι το πολύωρο μακιγιάζ της παρθένας νύφης, που μοιάζει με λευκή μάσκα κεντημένη με πούλιες, καθώς και ο καθρέφτης που κρατά στα χέρια της σ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, έχοντας τα μάτια κλειστά.

Η ταινία απέσπασε τον έπαινο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Αγών το 2012 και βραβείο και Ειδικό Βραβείο για την ανάδειξη εθίμων του λαϊκού πολιτισμού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πάτρας το 2010.

Νίκη Καναγκίνη Δαντέλα μνήμης
της Δέσποινας Πανταζή

Ντοκιμαντέρ, 33΄

Ένα οδοιπορικό της ζωγράφου Νίκης Καναγκίνη στη πατρογονική της κοιτίδα το Ορτάκιοϊ σημερινό Ivailovgrand της Βουλγαρίας. Η Νίκη Καναγκίνη – γόνος Ορτακινών – αποφασίζει αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο. Πρόσωπα και πράγματα δείχνουν να την περιμένουν πριν περάσουν στην απόλυτη λήθη.

Αλεξανδρούπολη, Φως στην Ιστορία
της Δέσποινας Πανταζή

Ντοκιμαντέρ, 65΄

▪ Πόλη του νεωτερισμού και της νεότητας.
▪ Κλειδί των μεγάλων δρόμων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, μήτρα πρωταθλητών, κλειδί προσφυγικό, της μουσικής κλειδί.
▪ Η ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης μέσα από προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό.

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή εισιτηρίου: 5 €.

Πληροφορίες:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη, τηλ. 2551036663.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ. 2103418550.

Click to comment

Απάντηση

ΔΟΞΑΤΟ

Πρόσκληση συμμετοχής ανέργων σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725€

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική́ ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας»  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 345 ώρες, εκ των οποίων 270 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 75 ώρες πρακτική άσκηση.

Το εκπαιδευτικό επίδομα κάθε ωφελούμενου για κάθε ώρα κατάρτισης, είναι πέντε ευρώ (5€/ώρα) και έως 1.725€ για την πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος.  

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 Περιφέρειες, συγκεκριμένα: Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. 

 

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων που γίνεται μέσω του ακόλουθου

συνδέσμου στο διαδίκτυο: https://sbeanergoi.gr/ 

 

Η συγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων για 4.984 άνεργους ανεξαρτήτου ηλικίας, εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ, που είναι μόνιμοι κάτοικοι των Περιφερειών: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Δικαιούχοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι, κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης, οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι γενικές προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • Να κατοικούν στις 5 επιλέξιμες Περιφέρειες της Πράξης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
  • Να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους έως το 1980.
  • Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.  Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.

Στη ιστοσελίδα του έργου: sbeanergoi.gr παρέχονται λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Η Πράξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: 

  1. Την παροχή δεκατριών (13) ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με στόχος την ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
  2. Την  υλοποίηση θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες (90 ώρες) όσο και εξειδικευμένες γνώσεις (24 προγράμματα διάρκειας 180 ωρών), με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων των ωφελούμενων άνεργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων.
  3. Την πρακτική άσκηση διάρκεια εβδομήντα πέντε (75) ωρών, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ του ωφελούμενου μέσω της εμβάθυνσης ή απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύνδεση με το προφίλ του κάθε ωφελούμενου
  4. Την πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων προϊοντικών πιστοποιήσεων, ανάλογα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν.

Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και από εθνικούς πόρους, μέσω του ΠΔΕ.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Περιοδεία Κόκκαλη σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη

Συνεχίστηκε σήμερα η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υποψήφιων ευρωβουλευτών/τριών του κόμματος, επισκέφτηκε την Ορεστιάδα, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες από τη μια μεριά συμπυκνώνονται οι τρομακτικές προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και από την άλλη αναδεικνύονται οι τεράστιες ευκαιρίες της Πράσινης Μετάβασης.

Μετά την περιήγησή του στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης, την προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικής σημασίας για όλη την Ευρώπη, η οποία επλήγη από την τρομακτική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023, ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε: «Η ιστορικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή του περασμένου Αυγούστου αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες της οικολογικής κρίσης. Όταν κατακαίγονται 850.000 στρέμματα ενός εκπληκτικού δάσους, μοναδικού για όλη την Ευρώπη, τότε καταλαβαίνουμε ότι η οικολογική κρίση δεν συνιστά κάποιον αόριστο κίνδυνο για το μέλλον αλλά μια καταστροφική δύναμη για το παρόν. Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο ανεπαρκές είναι το σχέδιο πυροπροστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο κ. Κόκκαλης προσέθεσε: «Είναι ώρα να αλλάξει προσανατολισμό η πυροπροστασία. Να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, ακολουθώντας την έκθεση που υπέβαλε το 2019 ο διευθυντής του Global Fire Monitoring Center (GFMC) Dr. Johann Georg Goldammer. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί συναντήσεις με δημάρχους της Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιδήμαρχο Ορεστιάδας, κ. Χριστίνα Γκιλιλούδη έγινε σαφές ότι οι κάτοικοι του νομού ζητούν διοικητικό διαχωρισμό μεταξύ βόρειου και νότιου Έβρου για να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή σε προγράμματα ενίσχυσης της υγείας, της παιδεία και της γενικότερης στήριξης του τοπικού πληθυσμού, που τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί κατά 30%.

Ο  κ. Κόκκαλης συναντήθηκε επίσης, με το δήμαρχο Σουφλίου, κ. Παναγιώτη Καλακίκο, με τον οποίο συζήτησε για το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία όμως θα πρέπει να είναι δίκαιη, με ίση πρόσβαση και συμμετοχή όλων σε προγράμματα τηλεθέρμανσης και ενεργειακές κοινότητες. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ύδρευσης και πυροπροστασίας στην περιοχή. Ο δήμαρχος με τον Π. Κόκκαλη και το κλιμάκιο υποψηφίων του ΚΟΣΜΟΥ συζήτησαν για τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανάγκη για πραγματική αποκέντρωση. Όπως τόνισε ο Π. Κόκκαλης, «Είναι αναγκαίο οι πόροι και οι αρμοδιότητες να ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, που γνωρίζουν τις ανάγκες τους αλλά και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί η κεντρική κυβέρνηση από την Αθήνα να αποφασίζει, τί θα συμβεί στο Σουφλί, τη Δαδιά και την Ορεστιάδα. Είναι ένα μοντέλο, ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό».

Επίσης, ο Πέτρος Κόκκαλης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο του Εμμανουήλ Παππά Σερρών, κ. Δημήτριο Νότα, με τον οποίο μίλησαν για την κλιματική κρίση και τις γεωπολιτικές της διαστάσεις, ενώ συνάντηση είχε με το νυν κοινοτάρχη Αβάντα Έβρου, κ. Σίμο Χατζηπαύλου και τον πρ. κοινοτάρχη κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης | Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία, master plan για την Ελλάδα του 21ου αιώνα

Συνεχίζεται η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου μαζί  με την υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΚΟΣΜΟΥ Νατάσα Βασιλείου, παρουσίασαν την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, την πολιτική πρόταση του ΚΟΣΜΟΥ για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Κόκκαλης, στόχος μέσα από την Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, με την εγγύηση του κράτους δίκαιου. Η Εθνική πράσινη συμφωνία είναι απαραίτητη γιατί η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κλιματική κρίση.

Σε ερώτηση για τις διαφορές της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας από τις πολιτικές των άλλων κομμάτων για την κλιματική κρίση, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι «κανένα άλλο κόμμα δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Βλέπουμε μόνο συρραφές συνθημάτων και ευχολόγια. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση, να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην Πράσινη Μετάβαση και να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι το master plan για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στοιχεία του πολιτισμού της Θράκης αναδεικνύονται μέσα από την εκδήλωση “Θράκη – Ο τόπος και οι άνθρωποι”, που παρουσιάζει μια σειρά από δράσεις δηλωτικές της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 31 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, επιχειρεί μέσα από περφόρμανς, ομιλίες, φωτογραφίες, έγγραφα και προβολές ντοκιμαντέρ να μιλήσει για έναν πολιτισμό ο οποίος συγκροτήθηκε με βάση τις ιδιομορφίες του χώρου της Θράκης ως ο ενδιάμεσος τόπος Ανατολής και Δύσης.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης.

Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο και περιστασιακά επιχορηγούμενο από φορείς. Αποτελεί παράδειγμα ενεργού παρέμβασης στην πολιτιστική παρουσία της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό το 2005 προτάθηκε για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων και έλαβε Εύφημη Μνεία για τις παρεμβάσεις του στην τοπική κοινωνία. Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα

Από Δευτέρα 16 έως Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Έκθεση: Τεμαχισμένη μνήμη
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 20:00

▪ Φωτογραφίες που έκαναν την εμπειρία ενθύμιο.
▪ Έγγραφα, αντικείμενα, υλικές λεπτομέρειες.
▪ Πράγματα μικρά ή μεγάλα, πολύτιμα ή ταπεινά, υλικά που κουβαλούν εικόνες ήχους και μυρωδιές του τόπου μας.
▪ Σπαράγματα ιστορίας και μικρές «ασήμαντες» ιστορίες κατατμημένης μνήμης, κοινωνικής και ατομικής.
▪ Μνημονικά ίχνη του κοινωνικού μας περιβάλλοντος που το πολύχρονο νήμα της παρουσίας τους, μας κρατά σε ανοιχτή γραμμή με το παρελθόν, τη κουλτούρα και την κοινωνική μας μνήμη.
▪ Όλα μέσα από συνθέσεις πρωταγωνιστούν σε ένα διάλογο μεταξύ τους απέναντι στην άγνοια και τη λήθη.

Οργάνωση εκτέλεση έκθεσης: Αγγέλα Γιαννακίδου.
Υλικό: Συλλογή του Ε.Μ.Θ.
Τεχνική υποστήριξη: Α. Μπαλούτσος, Π. Γιαννακίδης, Τ. Ηλία.

Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Παρ – Κυρ 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 21:00

Performance …Με εκατό κουδούνια

▪ 100 κουδούνια φορτωμένη…
▪ Η πλάτη, η συνείδηση, η μνήμη.
▪ Μία περφόρμανς – ταξίδι με σημείο αναφοράς τα κουδούνια, που ηχούν στα δρώμενα της Θράκης σε τελετουργίες δημόσιες ή ιδιωτικές και σημειολογικά αλλάζουν ρόλους. Μέσα από μια προσωπική ιστορία αναδεικνύεται η ιστορία κάθε ανθρώπου που διώκεται, μετακινείται (πραγματικά ή συμβολικά), ανασυντάσσεται και δημιουργεί με κινητήρια δύναμη την ελπίδα.

Δημιουργία – Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βουτσά, performance artist.

Αίθουσα: Blackbox
Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

18:30 – 19:15 Προβολή Ντοκιμαντέρ “Θράκη Αέναον Φως”

Σκηνοθέτης: Δέσποινα Πανταζή
Κάμερα – Μοντάζ: Βασίλης Καραφυλλίδης
Παραγωγή Ε.Μ.Θ., διάρκεια 45΄

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ όπου ο κινηματογραφικός φακός καραδοκεί να συλλάβει το ιδιαίτερο φως των θρακικών τοπίων και δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να ταξιδέψει στον χρόνο, τον τόπο, στους ήχους με οδηγό το αέναον φως της γης της Θράκης.

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη.

19:30 – 20:30 Ομιλία της Αγγελικής Γιαννακίδου
Ερευνήτριας – Ιδρύτριας του Ε.Μ.Θ.

Θέμα: Ο πολιτισμός της Θράκης και η διαχείρισή του από το Ε.Μ.Θ.

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη.

21:00 Performance …Με εκατό κουδούνια

▪ 100 κουδούνια φορτωμένη…
▪ Η πλάτη, η συνείδηση, η μνήμη.
▪ Μία περφόρμανς – ταξίδι με σημείο αναφοράς τα κουδούνια, που ηχούν στα δρώμενα της Θράκης σε τελετουργίες δημόσιες ή ιδιωτικές και σημειολογικά αλλάζουν ρόλους. Μέσα από μια προσωπική ιστορία αναδεικνύεται η ιστορία κάθε ανθρώπου που διώκεται, μετακινείται (πραγματικά ή συμβολικά), ανασυντάσσεται και δημιουργεί με κινητήρια δύναμη την ελπίδα.

Δημιουργία – Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βουτσά, performance artist.

Αίθουσα: Black Box
Τιμή εισιτηρίου: 5 €.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγγίζοντας τεμαχισμένες μνήμες»
11:30 – 13:00 & 15:30 – 17:00

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βαλεντίνα Σωκράτους, παιδαγωγός – εμψυχώτρια, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΜΘ.

Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης.

18:00 – 20:30 Προβολή Ταινιών μικρού μήκους

Η νύφη με τον καθρέπτη
της Δέσποινας Πανταζή

Ντοκιμαντέρ, 27΄

Ένας ιδιότυπος γάμος σε ένα Πομακοχώρι στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του γάμου είναι το πολύωρο μακιγιάζ της παρθένας νύφης, που μοιάζει με λευκή μάσκα κεντημένη με πούλιες, καθώς και ο καθρέφτης που κρατά στα χέρια της σ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, έχοντας τα μάτια κλειστά.

Η ταινία απέσπασε τον έπαινο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Αγών το 2012 και βραβείο και Ειδικό Βραβείο για την ανάδειξη εθίμων του λαϊκού πολιτισμού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πάτρας το 2010.

Νίκη Καναγκίνη Δαντέλα μνήμης
της Δέσποινας Πανταζή

Ντοκιμαντέρ, 33΄

Ένα οδοιπορικό της ζωγράφου Νίκης Καναγκίνη στη πατρογονική της κοιτίδα το Ορτάκιοϊ σημερινό Ivailovgrand της Βουλγαρίας. Η Νίκη Καναγκίνη – γόνος Ορτακινών – αποφασίζει αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο. Πρόσωπα και πράγματα δείχνουν να την περιμένουν πριν περάσουν στην απόλυτη λήθη.

Αλεξανδρούπολη, Φως στην Ιστορία
της Δέσποινας Πανταζή

Ντοκιμαντέρ, 65΄

▪ Πόλη του νεωτερισμού και της νεότητας.
▪ Κλειδί των μεγάλων δρόμων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, μήτρα πρωταθλητών, κλειδί προσφυγικό, της μουσικής κλειδί.
▪ Η ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης μέσα από προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό.

Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή εισιτηρίου: 5 €.

Πληροφορίες:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη, τηλ. 2551036663.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ. 2103418550.

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αυγενάκης από την Καβάλα | Οι αγρότες ψηφίζοντας τη ΝΔ προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ΕΕ

Να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους ενισχύοντας την παρουσία της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους αγροτικών φορέων στην Καβάλα.

Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό διαβατήριο για την Ευρώπη που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι η ζωή των Ελλήνων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζήτησε να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και όχι η χαλαρότητα.

 «Η ψήφος των Ευρωπαίων αγροτών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κάλπη της κάθε χώρας. Ζητούμε από τους Έλληνες αγρότες να στηρίξουν την κεντροδεξιά. Να στηρίξουν τις θέσεις της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή να προστατεύσουν τη δικιά τους τη ζωή μέσα από την άσκηση μιας πολιτικής που κυριαρχεί η σοβαρότητα και παρέχει ασφάλεια και κυρίως μέσα από κινήσεις που γνωρίζουν και με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νέστου παρουσία των βουλευτών, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Πασχαλίδη, και Μακάριου Λαζαρίδη, του ΓΓ  του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου, του Δημάρχου Νέστου, Σάββα Μιχαϊλίδη, και του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και μέλους της ΕΘΕΑΣ, Σάββα Αργυράκη.

Παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Τσιόδρας, Σούλογλου-Νουρτζάν και Βασίλης Σακελλάρης.

«Η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και να εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνώστες και όχι γνωστούς, για μια Ευρώπη που να παράγει έργο ταχύτερα για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός κάλεσε τους παριστάμενους να δουν ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν προωθήσει τα συμφέροντα των αγροτών και ποιες όχι. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στα αιτήματά τους που ικανοποιήθηκαν, όπως η επιστροφή χρημάτων από το φόρο για το πετρέλαιο, η άμεση καταβολή προκαταβολών, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην τομή που συνιστά η δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, στη διενέργεια εντατικών ελέγχων οι οποίοι ξεκίνησαν πριν τις κινητοποιήσεις και επισήμανε ότι καμία υπόθεση δεν μένει πλέον στο συρτάρι και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο αποστέλλεται μήνυμα στην αγορά. Επανέλαβε δε πως «δεν κάνουμε πίσω για κανέναν και οποίος έχει παίξει παιχνίδια στην πλάτη των παραγωγών, μας έχει απέναντι».

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

 Όσον αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, καταθέσαμε σε χρόνο μηδέν, είπε ο Υπουργός, έξι προτάσεις τεχνικής βελτίωσής της, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές, μεταξύ των και αυτή για την αγρανάπαυση.

Επενδύσαμε, τόνισε, στην αγροτική διπλωματία και στη σταθερή συνεργασία τόσο μέσω της συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου, της γνωστής EUMED9 την οποία για θέματα γεωργίας και αλιείας ενεργοποίησε η Ελλάδα, όσο και μέσω του ΕΛΚ το οποίο υιοθέτησε το σύνολο των 19 προτάσεων που κατέθεσε τη χώρα μας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ αγροτικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και πρέπει να υπάρχει αρμονία και ομαλότερη προσαρμογή στην «πράσινη μετάβαση».

Οι προτεραιότητες στην αναθεώρηση της ΚΑΠ

 Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο να υπάρξουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα αλλάξουν οι Επιτροπές, ακόμα τρεις τουλάχιστον αλλαγές:

–           Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

–           Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών.

–           Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Στα μείζονος σημασίας ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, όπως αυτό του νερού, ο Υπουργός είπε ότι ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, ο οποίος πιλοτικά θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και θα προχωρήσει με προτεραιότητα τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα ή ερημοποίηση.

Συνεχίζεται η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ

 Ένα ακόμα θέμα που έθιξε είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου με κατηγορηματικότητα τόνισε ότι δεν θα προκληθεί καμία καθυστέρηση στις καταβολές προς τους αγρότες, λόγω της παρέμβασης της ΕΕ, που έγινε λόγω των λαθών που εντοπίσθηκαν κυρίως το 2016, αλλά και στην περίοδο της αμέσως προηγούμενης διοίκησης.

Σημείωσε ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η νέα διοίκηση κατέστη δυνατή η έγκαιρη καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 785 εκατ. ευρώ στους αγρότες και στηλίτευσε την κριτική που είχε ασκήσει στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ η οποία ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να είναι σωστός, λειτουργικός, και δίκαιος. Επίσης, ζήτησε από τους αγρότες της Καβάλας να βγουν μπροστά για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινιδίου, καθώς έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Συνάντηση με τους προέδρους των επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είχε στο Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στην Κομοτηνή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της δημιουργίας αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια και εκφράστηκε το έντονο ενδιαφέρον για το νέο θεσμό των τοπικών φορέων.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις δυνατότητες που παρέχονται από την εμπλοκή των αγροτών στις δομές προώθησης του επιχειρείν, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει σε όλη την επικράτεια για το νέο θεσμό.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης και η εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Κυριακή Κωνσταντινίδου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση του Πέτρου Κόκκαλη με τον Χ. Τοψίδη και τον Γ. Ζαμπούκη

Με τον περιφερειάρχη Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη, συναντήθηκαν ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρος Κόκκαλης και οι Νατάσσα Βασιλείου, Ευδοκία Τσαγκλή και Χρύσα Χατζηθεοδώρου, συνυποψήφιες ευρωβουλεύτριες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την  αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας. Όπως αναφέρθηκε, οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν τονώσει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για όλο τον Έβρο, με δικαιοσύνη για να αναστραφεί η ερήμωση περιοχών ιστορικής, αλλά και ζωτικής σημασίας στα σύνορα της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης, «Όρος για μία ακμάζουσα οικονομία, είναι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινότητά τους. Η προστασία των πιο ευάλωτων, η στέγη, η φτηνή ενέργεια, τα έργα υποδομής με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν.

Η πράσινη μετάβαση ήταν πάντα και ζήτημα ασφάλειας. Η ενεργειακή ανεξαρτησία, η οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας και ο μεγαλύτερος έλεγχος των ζωτικών τεχνολογιών και των αλυσίδων εφοδιασμού θα μας καταστήσουν πιο ασφαλείς. Στην Αλεξανδρούπολη, και γενικότερα στην περιοχή της Θράκης, η πρόκληση, αλλά και ο στόχος, για την περιοχή είναι η ασφάλεια, η οικονομική επανεκκίνηση, η συγκράτηση των ανθρώπων στον τόπο τους και η προσέλκυση νέων. Σε αυτά τα ζητούμενα ο ΚΟΣΜΟΣ απαντά με την Εθνική Πράσινη Συμφωνία που συνθέτει τη λύση για ένα καλύτερο αύριο σε τόσο κρίσιμες περιοχές όπως είναι η Θράκη».

 

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en