Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Οι «Μέρες Ραδιοφώνου» αποκαλύπτουν την ιστορία του

Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία του ραδιοφώνου, παρουσιάζεται στο Μαρμάρινο Σπίτι της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, στο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, στην πόλη της Δράμας. Μέσα από μια μοναδική συλλογή, που αριθμεί πάνω από εκατό ραδιοφωνικές συσκευές, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 έως και τη δεκαετία του 1960, ζωντανεύει όλη η ιστορία του ραδιοφώνου, φέρνοντας στο μυαλό αναμνήσεις από περασμένα χρόνια, τότε που το ραδιόφωνο ήταν το μοναδικό μέσο διασκέδασης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες εντυπωσιάζονται όχι μόνο από τον αριθμό των ραδιοφωνικών συσκευών που φιλοξενούνται στο ισόγειο του Μαρμάρινου Σπιτιού, αλλά κυρίως από την υψηλή αισθητική τους. Ραδιόφωνα κατασκευασμένα εξολοκλήρου στο χέρι, από το καλύτερο ξύλο, με εξαιρετικό φινίρισμα, με σκαλισμένες καμπίνες, με μεταλλικές λεπτομέρειες. Ραδιόφωνα που έγραψαν ιστορία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που το όνομά τους συνδέθηκε με σημαντικές προσωπικότητες και γεγονότα.

Παλιές διαφημιστικές αφισέτες, που εκτίθενται στον χώρο της έκθεσης, συνοδεύουν πολλά από τα μοντέλα ραδιοφώνων που βγήκαν στην αγορά σχεδόν πριν από εκατό χρόνια. Ο επισκέπτης θαυμάζει τις παλιές διαφημίσεις και ακριβώς από κάτω αντικρίζει με δέος τα πρωτότυπα μοντέλα των παλιών ραδιοφώνων.

Από τις ογκώδεις συσκευές στα φινετσάτα τρανζίστορ

Όλη η εξέλιξη του ραδιοφώνου από τις ογκώδεις και κάποιες φορές επιβλητικές συσκευές των αρχών των δεκαετιών του ‘20 μέχρι του ‘30, μέχρι τα φινετσάτα τρανζίστορ του ‘50 και του ‘60 παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, με τίτλο «Μέρες Ραδιοφώνου».

Ο Δραμινός συλλέκτης και φυσικός Σωφρόνιος Μαρκίδης είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ αυτή την εξαιρετική έκθεση, ενώ τα ραδιόφωνα που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές του ίδιου, καθώς και των Νίκου Γκιαούρη, Αναστάσιου Καραπαναγιωτίδη και Άρη Θεοδωρίδη.

Ο κ. Μαρκίδης όχι μόνο συγκέντρωσε και συντήρησε τα παλιά ραδιόφωνα, αλλά κατάφερε, με προσωπική δουλειά και κόπο, να τα καταστήσει εκ νέου λειτουργικά- στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

«Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ένα ραδιόφωνο κατασκευασμένο πριν από εβδομήντα ή ογδόντα χρόνια είναι δύσκολο να παραμένει απόλυτα λειτουργικό. Τα ανταλλακτικά δεν υπάρχουν πλέον. Μια αντίσταση ή κάποιος πυκνωτής μπορεί να βρεθούν, αλλά όταν καούν οι λυχνίες είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, καθώς δεν υπάρχουν, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεις κάποια πατέντα. Σε κάθε περίπτωση, δικός μου στόχος δεν είναι απλώς η συλλογή των ραδιοφώνων. Θέλω αυτά που θα βρω να τα επαναφέρω στην αρχική τους κατάσταση μέσα από προσωπική δουλειά», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαρκίδης.

Η μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δράμα, ο κ. Μαρκίδης ασχολήθηκε από μικρός με τον φυσικό κόσμο και την ερμηνεία του. Όντας ακόμα μαθητής του δημοτικού κατασκεύασε έναν φωτεινό παντογνώστη, ένα παιχνίδι γνώσεων της εποχής, που η λειτουργία του βασιζόταν σε ηλεκτρικό κύκλωμα, ενώ επιχειρεί και καταφέρνει να κατασκευάσει κι έναν τηλέγραφο. Στα χρόνια των γυμνασιακών του σπουδών μαθήτευσε κοντά σ’ έναν ραδιοτέχνη της πόλης κι εκεί ξεκινάει το δικό του ταξίδι στον κόσμο του ραδιοφώνου.

Σπουδάζει φυσικός στο ΑΠΘ και υπηρετεί ως καθηγητής σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Όποιος μαθητής τον πετύχει σε μια από τις ξεναγήσεις στη διάρκεια της έκθεσης είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψει έναν καινούργιο κόσμο μέσα από τη Φυσική και τον ηλεκτρομαγνητισμό, ενώ είναι σίγουρο πως θα λατρέψει το ραδιόφωνο. Πειραματικές διατάξεις του και κατασκευές βρίσκονται σήμερα στο μουσείο τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Από το 1995 ξεκινά συστηματικά να συλλέγει παλιά ραδιόφωνα είτε από τα παλαιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είτε από το διαδίκτυο, είτε ακόμα από τα ταξίδια που κάνει στην Αγγλία και την Ολλανδία όπου επισκέπτεται τις κόρες του. Ανασκευάζει όλα τα παλιά ραδιόφωνα που βρίσκει με προέλευση από την Ευρώπη και την Αμερική της προπολεμικής περιόδου και κυρίως της χρυσής δεκαετίας του ραδιοφώνου, αυτήν του μεσοπολέμου. Αποκαθιστά παλαιά ηλεκτρονικά κυκλώματα αντικαθιστώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα. Πέρα από τις αναπαλαιώσεις, κατασκευάζει επίσης πομπούς, καθώς και διατάξεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτών των παλαιών ραδιοφώνων.

«Το ραδιόφωνο μπήκε δυναμικά στην ελληνική πραγματικότητα κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Σήμερα, γοητεύουν ακόμα τον κόσμο που έχει πολλές αναμνήσεις από το πατρικό του σπίτι, από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, όταν το ραδιόφωνο κατείχε  κυρίαρχη  θέση σε κάθε έκβαση της κοινωνικής ζωής».

Η εξέλιξη του ραδιοφώνου δεν ήταν υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου

Η ιστορία του ραδιοφώνου είναι η ιστορία του ηλεκτρομαγνητισμού στην Αμερική και την κεντρική Ευρώπη μέσα από τους δημιουργούς του: τον Σκωτσέζο Τζέιμς Μάξγουελ (James Maxwell) το 1865, τον Γερμανό Χάινριχ Χέρτς (Heinrich Hertz) το 1886, τον Ιταλό Γουλιέλμο Μαρκόνι (Guglielmo Marconi) το 1896, τον Σέρβο Νικόλα Τέσλα (Nicola Tesla) το 1893 και τον Έλληνα Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1927.

Οι εικόνες αυτών των ανθρώπων υποδέχονται όλους τους επισκέπτες στην είσοδο της έκθεσης, με τον κ. Μαρκίδη να τονίζει «πως η εφεύρεση και η εξέλιξη του ραδιοφώνου δεν ήταν υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου. Ο καθένας απ’ αυτούς τους σημαντικούς επιστήμονες – εφευρέτες προσέφερε και κάτι σημαντικό στη δημιουργία, τη διάδοση και την καθιέρωση του ραδιοφώνου ανά τον κόσμο».

Τα μοντέλα που έγραψαν ιστορία

Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα της συλλογής είναι το μοντέλο ATWATER KENT 40, του 1928, από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο ραδιόφωνο της εταιρείας που λειτούργησε με ρεύμα, γνωστό σαν «μπανιέρα» ή «ψωμιέρα». Από τα ομορφότερα κομμάτια της συλλογής είναι το μοντέλο SIEMENS 31Aw του 1930 από τη Γερμανία, ενώ σημαντική θέση στην έκθεση κατέχει το ZENITH TRANSOCEANIC H-500 του 1951 από τις ΗΠΑ, που είχε εξαιρετική παγκόσμια λήψη και υπήρξε το αγαπημένο ραδιόφωνο του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Μέσα από ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο έντυπο που τυπώθηκε με μέριμνα της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και του προέδρου της Άρη Θεοδωρίδη και το οποίο διανέμεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες, παρουσιάζεται συνολικά η ιστορία και η διαχρονική εξέλιξη του ραδιοφώνου. Παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά ένα τμήμα από το πρόσφατα ανακαινισμένο και εκ βάθρων αποκατεστημένο αρχοντικό Αναστασιάδη (το Μαρμάρινο Σπίτι), που θα λειτουργήσει ως μουσείο φωτογραφίας και εκθεσιακός χώρος.

Η έκθεση κλασικών ραδιοφώνων θα λειτουργήσει μέχρι τις 5 Ιουνίου και είναι ανοιχτή από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, πρωινές και απογευματινές ώρες. Ο κ. Μαρκίδης δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει από μικρούς και μεγάλους κατοίκους της Δράμας, αλλά και την ευγνωμοσύνη προς τον κ. Θεοδωρίδη, που παραχώρησε το χώρο και ανέλαβε το κόστος της άρτιας διοργάνωσης της έκθεσης.

 

 

Πηγή: xanthinea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δράμα | Ρίσκαρε, συνελήφθη και μπήκε σε περιπέτειες ιδιοκτήτρια καταστήματος

Η ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Δράμα συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία. Η υπόθεση περνάει στα χέρια εισαγγελέα…

Η ίδια ευελπιστούσε ότι θα έβγαζε παράνομα χρήματα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως τελικά βρέθηκε με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα στη Δράμα. Ο λόγος για μια ιδιοκτήτρια καταστήματος που διέθετε παράνομα προς πώληση παιδικά αθύρματα.

Ειδικότερα, στο στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, για την αντιμετώπιση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης βεγγαλικών, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα της συλληφθείσας, όπου βρέθηκαν να διατίθενται προς πώληση χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής 82 συσκευασίες που περιείχαν 4.100 παιδικά αθύρματα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων και παιδικών αθυρμάτων, η οποία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Στην Δράμα το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Την Κυριακή 28 Απριλίου στην Δράμα θα διεξαχθεί το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει ότι το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρα 17:00 στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο “Δημήτριος Κραχτίδης”.
Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα πιάσουν τα χέρια τους και πατώντας γερά στην γη, θα ζωγραφίσουν με τον δυναμισμό της καρδιάς τους το δικό τους κύκλο μέσα από τον οποίο, θα ξεχειλίζουν μηνύματα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας.

Στο Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Δράμας θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, η κυρία Παρθένα Μισαηλίδου, για την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά της στον Ποντιακό Ελληνισμό και ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου κ. Θεόδωρος Κεσίδης, για την προσφορά του στην Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική.

Είσοδος ελεύθερη.

Η σειρά εμφάνισης των σωματείων ανά Νομό

Τα Σωματεία της Θράκης θα εμφανιστούν με τους χορούς:

  1. Τικ Μονον’, περιοχής Ματσούκας
  2. Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
  3. Πατούλα ή Πιπιλοματαινα, παμποντιακος
  4. Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
  5. Τικ Διπλόν, παμποντιακός

Μουσικοί

  • Λύρα: Γιώργος Βοσνίδης, Παύλος Κενανίδης.
  • Λύρα – Τραγούδι: Αντώνης Αναστασιάδης, Γιώργος Αποστολίδης, Στέργιος Βοσνίδης.
  • Νταούλι: Αντώνης Ελευθεριάδης, Νικόλας Σμυθιάς.
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Στέλιος Νικολάου, Μαρία Τριανταφυλλίδου, Πασχαλιω Σταθόγλου.
  • Χοροδιδάσκαλοι: Δημήτρης Αποστολίδης, Ανδροκλής Γεωργουσίδης, Αλέξανδρος Δημόπουλος, Ευαγγελία Μαρμαρίδου, Ιωάννης Νικολαΐδης, Χρήστος Τσεπνίδης.

Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα παρουσιάσουν τους χορούς:

  1. Κερασουντέϊκον Ομάλ
  2. Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας
  3. Τίτταρα, περιοχής Καρς
  4. Ουτς-αγιάχ (ούτσαϊ) περιοχής Νικοπόλεως
  5. Γιουβαρλάντουμ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν

Μουσικοί:

  • Λύρα: Τάσος Τσακλίδης, Μανώλης Κεκρίδης, Κωνσταντίνος Βαλάσης, Αντώνης Αναστασιάδης
  • Τραγούδι: Αντώνης Σιδηρόπουλος
  • Νταούλι: Γιώργος Ταξίδης
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Ματίνα Τσουλφίδου
  • Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Αθανασιάδου, Ελένη Αλεξανδρίδου, Μιχάλης Κατασίδης, Χρήστος Πακαταρίδης, Περικλής Τριανταφυλλίδης, Σίμος Κουλακίδης.

Τα σωματεία του Νομού Δράμας θα χορέψουν:

  1. Ομάλ περιοχής Καρς
  2. Διπάτ
  3. Τριάρ Σεβαστειας
  4. Τιζ Ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
  5. Τούρι, περιοχής Καρς

Μουσικοί:

  • Λύρα: Αρχιτεκτονιδης Τέλης.
  • Νταούλι: Γιώργος Συμεωνίδης, Μενια Καλτσίδου
  • Τραγούδι: Λάζαρος Κεφαλίδης
  • Κλαρίνο: Θόδωρος Κεσίδης
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αμπρικίδου – Κεσαπίδου, Σαλώμη Μιχαηλίδου, Σωτηρία Νικολαΐδου, Κυριακη Σαλωνίδου, Δέσποινα Τσαλίδου.
  • Χοροδιδάσκαλοι: Σάββας Βέττας, Μαρία Διδινάκι, Ματθαίος Καλτσίδης, Γεώργιος Τίρλας, Δέσποινα Σιδηροπούλου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Αλέξανδρος Ράιδος και η Σωτηρία Νικολαΐδου.

Alexandroupoli Online

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en