Δικαίωμα ψήφου από τα 16;

Η συζήτηση για ψήφο από την ηλικία των 16 έχει ανοίξει σε Ευρωπαϊκές χώρες κυρίως του Βορρά. Κύριο επιχείρημα είναι ότι οι νέοι έχουν γυρίσει τη πλάτη στην πολιτική και αυτό θα ήταν κάτι που θα του έφερνα και πάλι κοντά της και στο ενδιαφέρον του για τα κοινά.
Οι νέοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή πολιτική λειτουργεί με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και τονίζουν ότι οι προτεραιότητες των νέων είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων.

Γερμανία:

«Αυτό που ενδιαφέρει εμάς δεν εκφράζεται μέσω της σημερινής πολιτικής», υποστηρίζει ο Φινκμπάινερ, επικαλούμενος τις διαφορές στα θέματα της εκπαίδευσης και του κλίματος. Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, υπενθυμίζουν την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στις κοινωνίες μας. «Εάν μειώσουμε μονομερώς το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε εκλογές στο 16ο έτος, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν την αξία του», απαντά ο Γιοχάνες Στάινιγκερ, πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) στη Ρηνανία-Παλατινάτο.